Kristina Jakopič in eden od sodnikov v MasterChefu Slovenija Bine Volčič / Foto: arhiv Pro plus

Dokazala si je, da zmore

Žirovničanki Kristini Jakopič se je uspelo uvrstiti med najboljših pet v letošnji sezoni MasterChefa Slovenija. Sodelovanje v kuharskem tekmovanju je bilo zanjo ena najlepših življenjskih izkušenj.

Gorenjci smo v MasterChefu še do nedavnega lahko stiskali pesti za Kristino Jakopič, a se je simpatična 28-letna ljubiteljska kuharica iz Žirovnice konec oktobra morala posloviti od kuharskega tekmovanja. Njena pot se je končala tik pred polfinalom, a je z uvrstitvijo med najboljših pet nadvse zadovoljna. Slovo ni bilo enostavno, saj je, kot pravi, doživela eno najlepših izkušenj v življenju. V šov se je podala z željo po novih znanjih ter da bi se od kuharskih mojstrov Luke Jezerška, Bineta Volčiča in Karima Merdjadija naučila kar največ, ne skriva pa, da se ji je potihoma v misli občasno prikradla tudi misel na zmago ... To najbolj privošči Kaji Balentič, s katero se je pomerila tudi na svojem zadnjem izločitvenem testu, a Kristina poudarja, da je njena primorska kolegica že na začetku tekmovanja pokazala ogromno znanja in ga je skozi oddaje le še nadgrajevala. Kateremu od treh finalistov bo pripadla zmaga, bo sicer znano v četrtek, 12. novembra.

Kristina priznava, da je bilo kuhanje v MasterChefu zanjo naporno, saj je prej kuhalnico vrtela zgolj v domači kuhinji. »Težko opišem vse emocije, ki so se na začetku dogajale v moji glavi. Seveda me je bilo zelo strah: kaj če mi ne uspe, kaj bodo rekli sodniki, kaj bodo rekli domači in kaj si bodo mislili gledalci. Da ure sploh ne omenjam: občutek imaš, da minute minevajo trikrat hitreje kot običajno. (smeh) Se pa seveda iz izziva v izziv vsega navadiš in je posledično tudi kuhanje veliko bolj sproščeno,« se spominja Kristina. Vedno se je potrudila po najboljših močeh. »Včasih je uspelo, včasih pa žal ne. Nedvomno pa sem zelo ponosna in zadovoljna z vsakim korakom, ki sem ga naredila v oddaji.« Upravičeno je ponosna tudi na svojo gorenjsko prato, zajčji file in gobovo omako s suhimi slivami. »Karim je od navdušenja zapel aleluja,« se spominja Kristina. Sodelovala je tudi v skupinskem izzivu, kjer je skupaj s tremi sotekmovalci pripravila najboljšo glavno jed te sezone: polnjene raviole z rikoto in škampi, belo polento s črnimi olivami, omako iz škampov in file brancina, ter najboljšo sladico: limonin tart in sorbet iz maline, žajblja in popra.

V šovu je pridobila veliko kuharskega znanja in se tudi ogromno naučila tudi o sebi. »Spoznala sem, da sem človek, ki gre lahko velikokrat preko samega sebe. Ko misliš, da ne zmoreš več, na koncu pa poiščeš v sebi še zadnje atome moči in pripelješ stvar do konca. Dokazala sem si, da zmorem.«

Šov ji je prinesel tudi prepoznavnost. Na začetku se je s tem težko soočala, kasneje pa se je navadila. »Od ljudi dobivam pohvale in spodbudne besede. Očitno so v meni prepoznali iskrenost in poštenost, ki sem jo prikazala skozi oddaje. Velikokrat sem s pozitivno energijo in nasmejanostjo polepšala četrtkove večere. Za vse to sem zelo ponosna in sem vesela.«

Kristina do sotekmovalcev ne goji zamer, najbolj pa se je povezala s še eno Gorenjko – Tanjo Pirc iz Kamnika, ki je iz šova izpadla sredi septembra. Dekleti sta se zares ujeli in imata celo na isti dan rojstni dan, po koncu snemanja pa sta stopili tudi na skupno poslovno pot ter pod blagovno znamko AfterChef s svojimi jedmi začeli razveseljevati širše občinstvo. Na prvem dogodku v Ruski Dači v Zgornjih Gameljnah sta poezijo okusov ustvarjali ob pomoči sotekmovalk Ane Potočnik in Kaje Balentič. Kristina in Tanja sta nato za štiri dni prevzeli tudi kuhinjo v Eco resortu v Kamniku ter sodelovali na kuharskih dogodkih v kamniški Vratarnici. Načrte jima je nato prekrižal koronavirus, zato sta nekatere dogodke morali prestaviti in še čakajo na svojo priložnost. Kljub temu po besedah Kristine ne počivata in pridno posvečata prosti čas nadaljnjemu ustvarjanju in nadgrajevanju znanja v domači kuhinji.

Kristina je sicer po poklicu cvetličarka in organizatorka porok, a se želi preizkusiti tudi na kuharskem področju. Za vse te poklice sta potrebni kreativnost in improvizacija, brez katerih si ne predstavlja življenja. »To se mi ne dogaja le na delovnem mestu ali v kuhinji, pač pa tudi vsakdanjem življenju. Sem človek, ki si želi preizkusiti čim več novih stvari.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Blok je postal dimnik

V kleti stanovanjskega bloka na Zoisovi 8 v Kranju so v petek otroci zanetili manjši požar. Kar pet stanovalcev je zaradi zastrupitve potrebovalo zdravniško oskrbo.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 4. april 2016 / 13:55

Nad sestro v neprištevnosti

Ker je bil 37-letni Kranjčan Aleksander Tepeš decembra lani, ko je z nožem napadel starejšo sestro, neprišteven, bo moral namesto v zapor na obvezno zdravljenje v psihiatrično ustanovo.

Šport / ponedeljek, 4. april 2016 / 13:51

Jaka Primožič odlično začel sezono

Kolesarska klasika Gent–Wevelgem v Belgiji je med bolj znanimi dirkami po kockah, letos pa se je na njej izkazal mladi savčan Jaka Primožič.

Kultura / ponedeljek, 4. april 2016 / 13:49

Najprej vas obrijejo

Letošnji Teden slovenske drame je odprla krstna izvedba odrske priredbe kultne radijske igre Butnskala avtorjev Emila Filipčiča in Marka Derganca. Pod režijskim vodstvom Vita Tauferja sta moči v kopro...

Kamnik / ponedeljek, 4. april 2016 / 13:49

Ustvarjali so iz odpadne kartonske embalaže

Kamnik, Radovljica – V programu Ekošola so letos že deseto leto zapored pripravili projekt Ekopaket, ki je namenjen pravilnemu ravnanju z odpadno embalažo za mleko in sokove ter spodbujanju izdelav...

Jesenice / ponedeljek, 4. april 2016 / 13:48

Bolnišnica lani brez izgube

V Splošni bolnišnici Jesenice so zabeležili pozitiven poslovni izid v višini 230 tisoč evrov, ki jih bodo v celoti namenili za pokrivanje izgube iz preteklih let.