Na kulinarično obarvanem medenem dnevu je vsak, ki je želel, lahko pokusil različne vrste medu.

Medeni dan v Lescah

Vsako leto septembra v Lescah poteka čebelarski dan. In tudi letos te tradicije niso prekinili, so pa Festival medu in Dan medu v kulinariki izpeljali v prilagojeni obliki, v bolj butični izvedbi – razmeram primerno in z upoštevanjem vseh pravil in priporočil NIJZ.

Pred Čebelarskim razvojno-izobraževalnim centrom Gorenjske v Lescah se je dogajanje začelo že v jutranjih urah, a tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov je bila tokrat pač siromašnejša, z manj stojnicami. Največ zanimanja je bilo za degustacijski del oziroma medeni meni. Zanj sta poskrbela Gostišče Draga in Marija Arh Ivanšek z dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Ti so pripravili »šmorn« s sadnim medenim prelivom, kjer so uporabili cvetlični med, ješprenj s suhimi slivami z lipovim medom, pražene gobe s fižolom z dodatkom gozdnega in smrekovega medu ter krompirjev kruh z dodanim cvetličnim medom. Arh Ivanškova pojasni, da gre za tipične jesenske jedi, ki so jih včasih pripravljali v Lescah, Begunjah in Žirovnici; tokrat pa so jim dogodku primerno dodali med.

Iz gostišča Draga sta za lačne želodčke skrbela »ta domača« Aleš Tavčar in Tina Likozar. Pri njuni stojnici so obiskovalci lahko okušali sirove štruklje z medom in orehi, jelena v medeno-poprovi omaki, čokoladno salamo z medom in govejo solato (bolj znano pod imenom »esigflajš«) z medeno-balzamičnim prelivom.

Ljudje so največ spraševali po štrukljih.

Če je koga zamikalo, pa si je tokrat pri sosednjem »štantu«, kjer sta za žejne skrbeli dekleti iz Kavarne Panj, med drugim lahko privoščil dve posebnosti: medeni koktajl mojito in medeni brizganec. Pravzaprav dva koktajla: mojitu so med dodali namesto sladkorja, običajni »špricer« pa ravno z dodajanjem medu nadgradili.

So pa v dvorani Čebelarskega razvojno-izobraževalnega centra Gorenjske, ki je dogodek organiziral skupaj z domačimi in gorenjskimi čebelarji ter Čebelarsko zvezo Slovenije, poskrbeli za program, kjer so se zainteresirani lahko udeležili predavanj na temo cvetnega prahu in apiterapije, razglasili pa so tudi rezultate in podelili priznanja ocenjevanja medu. Med 41 vzorci medu iz vse Slovenije je šla lovorika najboljšega med najboljšimi tokrat v roke čebelarja Ludvika Lapa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 25. december 2011 / 07:00

Slovenija praznuje

Smo pred božičem 2011. Se še spominjate, kako je bilo na ta praznik pred četrt ali pol stoletja? »Po 2. svetovni vojni se je moralo tudi božično praznovanje zaradi politične in ideološ...

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 28. september 2010 / 07:00

Klepet ob kavi

Tržič - Člani stranke Zares v Tržiču so predvolilni čas popestrili z zanimivim dogodkom. Od 20. septembra do 8. oktobra vabijo občanke in občane v tržiški paviljon NOB vsak dan m...

Kranj / torek, 28. september 2010 / 07:00

Dogodki v Petričevi županski pisarni

Kranj - Danes, 28. septembra, bo ob 17. uri v županski pisarni Darjana Petriča okrogla miza Kultura v Prešernovem mestu. Jutri, 29. septembra, ob 19. uri SD in LDS Kranj vabita n...

Prosti čas / torek, 28. september 2010 / 07:00

DownTown festival v Kranju

S Festivalom kreativnih kitaristov in koncertom Srečne mladine se je minuli petek na dvorišču rock bara DownTown v Kranju začel četrti DownTown festival, ki ga prireja rock bar v sodelovanju z No...

Kultura / torek, 28. september 2010 / 07:00

Kljub pomanjkanju presežki

S štirimi dogodki se v Dneve evropske kulturne dediščine vključujejo tudi v Škofji Loki.

Kranj / torek, 28. september 2010 / 07:00

Stavka proti vladi, ne proti ljudem

Približno osemdeset tisoč javnih uslužbencev je včeraj začelo najobsežnejšo stavko javnega sektorja v zgodovini Slovenije.