Na kulinarično obarvanem medenem dnevu je vsak, ki je želel, lahko pokusil različne vrste medu.

Medeni dan v Lescah

Vsako leto septembra v Lescah poteka čebelarski dan. In tudi letos te tradicije niso prekinili, so pa Festival medu in Dan medu v kulinariki izpeljali v prilagojeni obliki, v bolj butični izvedbi – razmeram primerno in z upoštevanjem vseh pravil in priporočil NIJZ.

Pred Čebelarskim razvojno-izobraževalnim centrom Gorenjske v Lescah se je dogajanje začelo že v jutranjih urah, a tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov je bila tokrat pač siromašnejša, z manj stojnicami. Največ zanimanja je bilo za degustacijski del oziroma medeni meni. Zanj sta poskrbela Gostišče Draga in Marija Arh Ivanšek z dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Ti so pripravili »šmorn« s sadnim medenim prelivom, kjer so uporabili cvetlični med, ješprenj s suhimi slivami z lipovim medom, pražene gobe s fižolom z dodatkom gozdnega in smrekovega medu ter krompirjev kruh z dodanim cvetličnim medom. Arh Ivanškova pojasni, da gre za tipične jesenske jedi, ki so jih včasih pripravljali v Lescah, Begunjah in Žirovnici; tokrat pa so jim dogodku primerno dodali med.

Iz gostišča Draga sta za lačne želodčke skrbela »ta domača« Aleš Tavčar in Tina Likozar. Pri njuni stojnici so obiskovalci lahko okušali sirove štruklje z medom in orehi, jelena v medeno-poprovi omaki, čokoladno salamo z medom in govejo solato (bolj znano pod imenom »esigflajš«) z medeno-balzamičnim prelivom.

Ljudje so največ spraševali po štrukljih.

Če je koga zamikalo, pa si je tokrat pri sosednjem »štantu«, kjer sta za žejne skrbeli dekleti iz Kavarne Panj, med drugim lahko privoščil dve posebnosti: medeni koktajl mojito in medeni brizganec. Pravzaprav dva koktajla: mojitu so med dodali namesto sladkorja, običajni »špricer« pa ravno z dodajanjem medu nadgradili.

So pa v dvorani Čebelarskega razvojno-izobraževalnega centra Gorenjske, ki je dogodek organiziral skupaj z domačimi in gorenjskimi čebelarji ter Čebelarsko zvezo Slovenije, poskrbeli za program, kjer so se zainteresirani lahko udeležili predavanj na temo cvetnega prahu in apiterapije, razglasili pa so tudi rezultate in podelili priznanja ocenjevanja medu. Med 41 vzorci medu iz vse Slovenije je šla lovorika najboljšega med najboljšimi tokrat v roke čebelarja Ludvika Lapa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 23. december 2008 / 07:00

Koledniki pred graščino

V petek so pripravili deveto koledovanje pred graščino Duplje.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 5. marec 2008 / 07:00

Cene plina res pogrejejo

Številne Kranjčane so na januarskih položnicah zmotili precej višji zneski za ogrevanje s plinom, kot so jih bili vajeni.

Šport / sreda, 5. marec 2008 / 07:00

Conny Strömberg bo ostal na Jesenicah

Jesenice – V letošnji sezoni najboljši jeseniški strelec (44 točk, 24 golov, 20 podaj), 32-letni Šved Conny Strömberg je danes podpisal novo pogodbo z jeseniškim hokejskim...

Preddvor / sreda, 5. marec 2008 / 07:00

Proslavo bo pripravila občina

Lanska borčevska prireditev v Kokri še vedno odmeva. Na sestanku krajevnega odbora v Kokri so namreč predlagali, naj prireditev v spomin na poboj talcev in požig Kokre leta 1942 spet organizira krajev...

Preddvor / sreda, 5. marec 2008 / 07:00

V Bašlju proti regijskemu parku

Preddvor - Regijski park Kamniško-Savinjske Alpe naj bi zajel precejšen del občine Preddvor, zlasti na območju Bašlja in Kokre. Medtem ko so krajevni odborniki v Kokri projekt po...

Gospodarstvo / sreda, 5. marec 2008 / 07:00

Si.mobil: skrb za uporabnika

Lani so pri Si.mobilu povečali število uporabnikov skoraj za petino. Gradijo novo omrežje tretje generacije.