Na kulinarično obarvanem medenem dnevu je vsak, ki je želel, lahko pokusil različne vrste medu.

Medeni dan v Lescah

Vsako leto septembra v Lescah poteka čebelarski dan. In tudi letos te tradicije niso prekinili, so pa Festival medu in Dan medu v kulinariki izpeljali v prilagojeni obliki, v bolj butični izvedbi – razmeram primerno in z upoštevanjem vseh pravil in priporočil NIJZ.

Pred Čebelarskim razvojno-izobraževalnim centrom Gorenjske v Lescah se je dogajanje začelo že v jutranjih urah, a tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov je bila tokrat pač siromašnejša, z manj stojnicami. Največ zanimanja je bilo za degustacijski del oziroma medeni meni. Zanj sta poskrbela Gostišče Draga in Marija Arh Ivanšek z dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Ti so pripravili »šmorn« s sadnim medenim prelivom, kjer so uporabili cvetlični med, ješprenj s suhimi slivami z lipovim medom, pražene gobe s fižolom z dodatkom gozdnega in smrekovega medu ter krompirjev kruh z dodanim cvetličnim medom. Arh Ivanškova pojasni, da gre za tipične jesenske jedi, ki so jih včasih pripravljali v Lescah, Begunjah in Žirovnici; tokrat pa so jim dogodku primerno dodali med.

Iz gostišča Draga sta za lačne želodčke skrbela »ta domača« Aleš Tavčar in Tina Likozar. Pri njuni stojnici so obiskovalci lahko okušali sirove štruklje z medom in orehi, jelena v medeno-poprovi omaki, čokoladno salamo z medom in govejo solato (bolj znano pod imenom »esigflajš«) z medeno-balzamičnim prelivom.

Ljudje so največ spraševali po štrukljih.

Če je koga zamikalo, pa si je tokrat pri sosednjem »štantu«, kjer sta za žejne skrbeli dekleti iz Kavarne Panj, med drugim lahko privoščil dve posebnosti: medeni koktajl mojito in medeni brizganec. Pravzaprav dva koktajla: mojitu so med dodali namesto sladkorja, običajni »špricer« pa ravno z dodajanjem medu nadgradili.

So pa v dvorani Čebelarskega razvojno-izobraževalnega centra Gorenjske, ki je dogodek organiziral skupaj z domačimi in gorenjskimi čebelarji ter Čebelarsko zvezo Slovenije, poskrbeli za program, kjer so se zainteresirani lahko udeležili predavanj na temo cvetnega prahu in apiterapije, razglasili pa so tudi rezultate in podelili priznanja ocenjevanja medu. Med 41 vzorci medu iz vse Slovenije je šla lovorika najboljšega med najboljšimi tokrat v roke čebelarja Ludvika Lapa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. november 2020 / 08:56

Za zdravo prehrano na delu in doma

Podjetje Rast Tim pod blagovno znamko e-Branjevka s sadjem in zelenjavo oskrbuje podjetja in tudi gospodinjstva po Sloveniji.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Vzhodni Triglav

Donačka gora (883 m) - Gora, na katero pelje prva nadelana planinska pot v Sloveniji in ima ime po sv. Donatu, čigar cerkvica stoji ob njenem vznožju. Gora, kjer imata dež in strela mlade. Njeno staro...

GG Plus / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Šarucova sliva

Tako simpatične knjige pa že dolgo ne! Knjižice pravzaprav, a lepe, posebne, dragocene.

Bled / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Odličnjaki pri županu

Bled - V osnovni šoli prof. dr. Josipa Plemlja Bled se v letošnjem šolskem letu lahko pohvalijo s štirinajstimi učenci, ki so vsa leta osnovnega šolanja dosegali odličen uspeh. N...

Tržič / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Pomoč tržiškim obrtnikom

Tržič - V letošnjem proračunu je Občina Tržič zagotovila pet tisoč evrov za sofinanciranje dejavnosti Območne obrtno-podjetniške zbornice Tržič, ki skrbi za razvoj, promocijo in...

Gospodarstvo / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Sezona se začenja tudi za maline

Na Šolarjevi kmetiji bodo letos pridelali približno tono malin, polovico jih bodo predelali v sok in marmelado.