Na kulinarično obarvanem medenem dnevu je vsak, ki je želel, lahko pokusil različne vrste medu.

Medeni dan v Lescah

Vsako leto septembra v Lescah poteka čebelarski dan. In tudi letos te tradicije niso prekinili, so pa Festival medu in Dan medu v kulinariki izpeljali v prilagojeni obliki, v bolj butični izvedbi – razmeram primerno in z upoštevanjem vseh pravil in priporočil NIJZ.

Pred Čebelarskim razvojno-izobraževalnim centrom Gorenjske v Lescah se je dogajanje začelo že v jutranjih urah, a tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov je bila tokrat pač siromašnejša, z manj stojnicami. Največ zanimanja je bilo za degustacijski del oziroma medeni meni. Zanj sta poskrbela Gostišče Draga in Marija Arh Ivanšek z dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Ti so pripravili »šmorn« s sadnim medenim prelivom, kjer so uporabili cvetlični med, ješprenj s suhimi slivami z lipovim medom, pražene gobe s fižolom z dodatkom gozdnega in smrekovega medu ter krompirjev kruh z dodanim cvetličnim medom. Arh Ivanškova pojasni, da gre za tipične jesenske jedi, ki so jih včasih pripravljali v Lescah, Begunjah in Žirovnici; tokrat pa so jim dogodku primerno dodali med.

Iz gostišča Draga sta za lačne želodčke skrbela »ta domača« Aleš Tavčar in Tina Likozar. Pri njuni stojnici so obiskovalci lahko okušali sirove štruklje z medom in orehi, jelena v medeno-poprovi omaki, čokoladno salamo z medom in govejo solato (bolj znano pod imenom »esigflajš«) z medeno-balzamičnim prelivom.

Ljudje so največ spraševali po štrukljih.

Če je koga zamikalo, pa si je tokrat pri sosednjem »štantu«, kjer sta za žejne skrbeli dekleti iz Kavarne Panj, med drugim lahko privoščil dve posebnosti: medeni koktajl mojito in medeni brizganec. Pravzaprav dva koktajla: mojitu so med dodali namesto sladkorja, običajni »špricer« pa ravno z dodajanjem medu nadgradili.

So pa v dvorani Čebelarskega razvojno-izobraževalnega centra Gorenjske, ki je dogodek organiziral skupaj z domačimi in gorenjskimi čebelarji ter Čebelarsko zvezo Slovenije, poskrbeli za program, kjer so se zainteresirani lahko udeležili predavanj na temo cvetnega prahu in apiterapije, razglasili pa so tudi rezultate in podelili priznanja ocenjevanja medu. Med 41 vzorci medu iz vse Slovenije je šla lovorika najboljšega med najboljšimi tokrat v roke čebelarja Ludvika Lapa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 21. november 2023 / 18:19

Podelili priznanja krvodajalcem

Med prejemniki priznanj kranjskega Rdečega križa (RK) je letos šestindvajset prostovoljcev in več kot dvesto dvajset krvodajalcev.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 28. maj 2015 / 14:22

Na Gorenjskem blažja oblika stavke

V Splošni bolnišnici Jesenice so na delovnem mestu vsi razpoložljivi zdravniki, od katerih stavkajoči opravljajo delo v skladu z usmeritvami. V gorenjskih zdravstvenih domovih pa bolniki skorajda ne o...

Kronika / četrtek, 28. maj 2015 / 13:40

Roparja tudi streljala

V sredo zvečer sta neznanca oropala varnostnika na Laborah, v streljanju pa ni bil nihče poškodovan.

Rekreacija / četrtek, 28. maj 2015 / 13:35

Humanitarstvo kot rekreacija

Maj in junij sta meseca, ko pošten športni rekreativec izgubi kompas. Prireditev, tekmovalnega ali netekmovalnega značaja, je toliko, da človek porabi ves regres za startnine in ne za dopu...

Kranj / četrtek, 28. maj 2015 / 13:29

V soboto drugi KR'art

Kranj – V društvu Kali to soboto, 30. maja, pripravljajo drugi KR'art. Med 9. in 16. uro bo potekal na Poštni ulici v središču Kranja. Poleg izdelkov, ki jih bodo ponujali na unikatni tržnici, prip...

Radovljica / četrtek, 28. maj 2015 / 13:29

Mavrične preje na panjskih končnicah

Radovljica – Na Linhartovem trgu v Radovljici so učenci desetih slovenskih osnovnih šol v sredo ustvarjali panjske končnice. Ustvarjalne delavnice že šestnajst let pripravlja Osnovna šola Antona Ja...