Na kulinarično obarvanem medenem dnevu je vsak, ki je želel, lahko pokusil različne vrste medu.

Medeni dan v Lescah

Vsako leto septembra v Lescah poteka čebelarski dan. In tudi letos te tradicije niso prekinili, so pa Festival medu in Dan medu v kulinariki izpeljali v prilagojeni obliki, v bolj butični izvedbi – razmeram primerno in z upoštevanjem vseh pravil in priporočil NIJZ.

Pred Čebelarskim razvojno-izobraževalnim centrom Gorenjske v Lescah se je dogajanje začelo že v jutranjih urah, a tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov je bila tokrat pač siromašnejša, z manj stojnicami. Največ zanimanja je bilo za degustacijski del oziroma medeni meni. Zanj sta poskrbela Gostišče Draga in Marija Arh Ivanšek z dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Ti so pripravili »šmorn« s sadnim medenim prelivom, kjer so uporabili cvetlični med, ješprenj s suhimi slivami z lipovim medom, pražene gobe s fižolom z dodatkom gozdnega in smrekovega medu ter krompirjev kruh z dodanim cvetličnim medom. Arh Ivanškova pojasni, da gre za tipične jesenske jedi, ki so jih včasih pripravljali v Lescah, Begunjah in Žirovnici; tokrat pa so jim dogodku primerno dodali med.

Iz gostišča Draga sta za lačne želodčke skrbela »ta domača« Aleš Tavčar in Tina Likozar. Pri njuni stojnici so obiskovalci lahko okušali sirove štruklje z medom in orehi, jelena v medeno-poprovi omaki, čokoladno salamo z medom in govejo solato (bolj znano pod imenom »esigflajš«) z medeno-balzamičnim prelivom.

Ljudje so največ spraševali po štrukljih.

Če je koga zamikalo, pa si je tokrat pri sosednjem »štantu«, kjer sta za žejne skrbeli dekleti iz Kavarne Panj, med drugim lahko privoščil dve posebnosti: medeni koktajl mojito in medeni brizganec. Pravzaprav dva koktajla: mojitu so med dodali namesto sladkorja, običajni »špricer« pa ravno z dodajanjem medu nadgradili.

So pa v dvorani Čebelarskega razvojno-izobraževalnega centra Gorenjske, ki je dogodek organiziral skupaj z domačimi in gorenjskimi čebelarji ter Čebelarsko zvezo Slovenije, poskrbeli za program, kjer so se zainteresirani lahko udeležili predavanj na temo cvetnega prahu in apiterapije, razglasili pa so tudi rezultate in podelili priznanja ocenjevanja medu. Med 41 vzorci medu iz vse Slovenije je šla lovorika najboljšega med najboljšimi tokrat v roke čebelarja Ludvika Lapa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 9. november 2012 / 07:00

Na prvem slalomu tudi šest naših

Kranj - Po uvodnem veleslalomu se ta konec tedna začenja nova smučarska sezona tudi v slalomu. V finskem Leviju bodo na sobotnem slalomu od naših smučark nastopile veleslalomska...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Vročina

Ker v toplem okolju telo s potenjem izgublja veliko vode, je pomembno, da popijemo dovolj tekočine, alkoholu in težki hrani pa naj bi se v vročini izogibali. Na...

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Občina Sevnica

Na stičišču krajin, gradov in narave

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Aktiven obisk v dolenjski prestolnici in okolici

"Tiha in nema se vije krog mesta in ga objema kot ljubica zvesta ..." je pred več kot sto leti zapisal poet Dragotin Kette v svoji pesmi Krka. Res je posebno romantičen ogled Novega mest...

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Spoznajmo naravo in zdravje Dolenjskih Toplic

Ob doživljanju kulturne dediščine na območju Dolenjskih Toplic najdemo veliko idej za krepitev zdravja, aktivno preživljanje obiska ter kulturno-naravoslovno izobraževanje.

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Krka - modra žila Dolenjske

Ko se voziš skozi dolino Krke, ko se kot kolesar, ribič, na splavu ali po uživanju v zidanici spustiš ob njeno bujno zelene bregove, spoznavaš vse obraze Dolenjske.