Na kulinarično obarvanem medenem dnevu je vsak, ki je želel, lahko pokusil različne vrste medu.

Medeni dan v Lescah

Vsako leto septembra v Lescah poteka čebelarski dan. In tudi letos te tradicije niso prekinili, so pa Festival medu in Dan medu v kulinariki izpeljali v prilagojeni obliki, v bolj butični izvedbi – razmeram primerno in z upoštevanjem vseh pravil in priporočil NIJZ.

Pred Čebelarskim razvojno-izobraževalnim centrom Gorenjske v Lescah se je dogajanje začelo že v jutranjih urah, a tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov je bila tokrat pač siromašnejša, z manj stojnicami. Največ zanimanja je bilo za degustacijski del oziroma medeni meni. Zanj sta poskrbela Gostišče Draga in Marija Arh Ivanšek z dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Ti so pripravili »šmorn« s sadnim medenim prelivom, kjer so uporabili cvetlični med, ješprenj s suhimi slivami z lipovim medom, pražene gobe s fižolom z dodatkom gozdnega in smrekovega medu ter krompirjev kruh z dodanim cvetličnim medom. Arh Ivanškova pojasni, da gre za tipične jesenske jedi, ki so jih včasih pripravljali v Lescah, Begunjah in Žirovnici; tokrat pa so jim dogodku primerno dodali med.

Iz gostišča Draga sta za lačne želodčke skrbela »ta domača« Aleš Tavčar in Tina Likozar. Pri njuni stojnici so obiskovalci lahko okušali sirove štruklje z medom in orehi, jelena v medeno-poprovi omaki, čokoladno salamo z medom in govejo solato (bolj znano pod imenom »esigflajš«) z medeno-balzamičnim prelivom.

Ljudje so največ spraševali po štrukljih.

Če je koga zamikalo, pa si je tokrat pri sosednjem »štantu«, kjer sta za žejne skrbeli dekleti iz Kavarne Panj, med drugim lahko privoščil dve posebnosti: medeni koktajl mojito in medeni brizganec. Pravzaprav dva koktajla: mojitu so med dodali namesto sladkorja, običajni »špricer« pa ravno z dodajanjem medu nadgradili.

So pa v dvorani Čebelarskega razvojno-izobraževalnega centra Gorenjske, ki je dogodek organiziral skupaj z domačimi in gorenjskimi čebelarji ter Čebelarsko zvezo Slovenije, poskrbeli za program, kjer so se zainteresirani lahko udeležili predavanj na temo cvetnega prahu in apiterapije, razglasili pa so tudi rezultate in podelili priznanja ocenjevanja medu. Med 41 vzorci medu iz vse Slovenije je šla lovorika najboljšega med najboljšimi tokrat v roke čebelarja Ludvika Lapa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 25. julij 2015 / 14:53

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 5. september 2019 / 21:57

Orientacija na kolesarskih potovanjih

Prejšnji teden smo bili s četrto skupino Glasovih kolesarskih popotnikov na izletu ob Blatnem jezeru na Madžarskem. Kot vodja nikdar nisem bil v dvomih, ali smo na pravi poti ali ne, čeprav sem zem...

Razvedrilo / četrtek, 5. september 2019 / 15:14

Med, gare in harmonika

Na Senici pri Medvodah sta v soboto potekali peta Dirka z garami za veliko nagrado Senice in sedemnajsto srečanje harmonikarjev Vesela harmonika. V žirovniški občini pa je bila zadnja avgustovska sobo...

Izleti GG / četrtek, 5. september 2019 / 15:10

Bil je čas kosila

Restaurant Triglav Bohinj je v pritličju Aparthotela Triglav. Ima veliko pokrito teraso, tako da tudi slabše vreme ne pokvari vzdušja s pogledom na zeleno okolico, jezero in hribe.

Kultura / četrtek, 5. september 2019 / 15:04

Najprej Rajzefiber

S premiero drame Rajzefiber Gorana Vojnovića v režiji Anice Tomić bodo 14. septembra v Prešernovem gledališču odprli sezono 2019/2020.

Slovenija / četrtek, 5. september 2019 / 15:02

Vse več izplačil dela pokojnine

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju omogoča zavarovancem, ki so vključeni v obvezno zavarovanje s polnim delovnim oziroma zavarovalnim časom in izpolnijo pogoje za pridobitev predčasne...