Na kulinarično obarvanem medenem dnevu je vsak, ki je želel, lahko pokusil različne vrste medu.

Medeni dan v Lescah

Vsako leto septembra v Lescah poteka čebelarski dan. In tudi letos te tradicije niso prekinili, so pa Festival medu in Dan medu v kulinariki izpeljali v prilagojeni obliki, v bolj butični izvedbi – razmeram primerno in z upoštevanjem vseh pravil in priporočil NIJZ.

Pred Čebelarskim razvojno-izobraževalnim centrom Gorenjske v Lescah se je dogajanje začelo že v jutranjih urah, a tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov je bila tokrat pač siromašnejša, z manj stojnicami. Največ zanimanja je bilo za degustacijski del oziroma medeni meni. Zanj sta poskrbela Gostišče Draga in Marija Arh Ivanšek z dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Ti so pripravili »šmorn« s sadnim medenim prelivom, kjer so uporabili cvetlični med, ješprenj s suhimi slivami z lipovim medom, pražene gobe s fižolom z dodatkom gozdnega in smrekovega medu ter krompirjev kruh z dodanim cvetličnim medom. Arh Ivanškova pojasni, da gre za tipične jesenske jedi, ki so jih včasih pripravljali v Lescah, Begunjah in Žirovnici; tokrat pa so jim dogodku primerno dodali med.

Iz gostišča Draga sta za lačne želodčke skrbela »ta domača« Aleš Tavčar in Tina Likozar. Pri njuni stojnici so obiskovalci lahko okušali sirove štruklje z medom in orehi, jelena v medeno-poprovi omaki, čokoladno salamo z medom in govejo solato (bolj znano pod imenom »esigflajš«) z medeno-balzamičnim prelivom.

Ljudje so največ spraševali po štrukljih.

Če je koga zamikalo, pa si je tokrat pri sosednjem »štantu«, kjer sta za žejne skrbeli dekleti iz Kavarne Panj, med drugim lahko privoščil dve posebnosti: medeni koktajl mojito in medeni brizganec. Pravzaprav dva koktajla: mojitu so med dodali namesto sladkorja, običajni »špricer« pa ravno z dodajanjem medu nadgradili.

So pa v dvorani Čebelarskega razvojno-izobraževalnega centra Gorenjske, ki je dogodek organiziral skupaj z domačimi in gorenjskimi čebelarji ter Čebelarsko zvezo Slovenije, poskrbeli za program, kjer so se zainteresirani lahko udeležili predavanj na temo cvetnega prahu in apiterapije, razglasili pa so tudi rezultate in podelili priznanja ocenjevanja medu. Med 41 vzorci medu iz vse Slovenije je šla lovorika najboljšega med najboljšimi tokrat v roke čebelarja Ludvika Lapa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 17. maj 2023 / 09:41

Uspeh Ane Lanišek

Kamnik – V soboto se je v Mariboru s finalnimi dvoboji zaključilo člansko državno prvenstvo v tenisu. V ženski konkurenci je naslov osvojila domačinka Petja Drame, ki je s 6 : 2, 2 : 6, 7 : 5 ugnal...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 29. oktober 2012 / 07:00

Rezultati 1., 2. in 3. lige državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (3. krog in 4. krog - odigran 26.10. in 27.10.): Kavke Kranj : IHK Mufloni Tolmin 4:2Citypark Strele : HK Prevoje 8:1HK Yeti Sl. Konjice : HK Dinamiti Horjul 4:18

Prosti čas / ponedeljek, 29. oktober 2012 / 07:00

Košnikova gostilna v Kropi

Svetovni dan Hospica in paliativne oskrbe so v Kulturnem domu v Kropi nedavno obeležili z dobrodelno prireditvijo, ki jo je v sodelovanju z Društvom za paliativno oskrbo Palias in dobrodelnim društvom...

GG Plus / ponedeljek, 29. oktober 2012 / 07:00

Ves denar bi porabili Gorenjci

Pred mesecem je Ministrstvo za infrastrukturo in prostor objavilo kar 52 milijonov evrov težak javni razpis za sofinanciranje energetske sanacije stavb v lasti lokalnih skupnosti. "Nepripravljenost pr...

GG Plus / ponedeljek, 29. oktober 2012 / 07:00

Zelenih javnih naročil bo vse več

Po dobri polovici leta od uvedbe zelenega javnega naročanja je jasno, da je namen dober, s tem dajemo spodbudo gospodarstvu in izboljšujemo konkurenčnost, pravega učinka pa zaenkrat še ni.

GG Plus / ponedeljek, 29. oktober 2012 / 07:00

Nižji stroški, manj izpustov CO2

Fakulteta za organizacijske vede Kranj je v sklopu projekta Zero Trade organizirala dva javna foruma za deležnike in več akcij ozaveščanja potrošnikov.