Slastne hruške

Jesen je čas hrušk, in če imamo srečo, jih je v letošnjem letu nekaj tudi na naših sadnih drevesih. Če imamo še večjo srečo, jih je toliko, da jih sproti ne moremo pojesti. Nič hudega, specimo rožičev kolač s hruškami ali pa jih vložimo in z njimi se bomo lahko posladkali še globoko v zimi.

Za pripravo kompota iz hrušk potrebujemo: približno 2 kg trdih hrušk, 2 litra vode, 200 g sladkorja, 10 klinčkov, 2 lupinici cimeta, sok 1 limone.

Hruške olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na krhlje. V vodo stresemo sladkor, klinčke in cimet. Zavremo ter kuhamo 10 minut. Nato dodamo narezane hruške in prilijemo limonin sok. Vse skupaj kuhamo še 5 minut. S kuhanimi hruškami napolnimo kozarce ter jih prelijemo z vodo, v kateri so se kuhale. Še vroče kozarce zapremo. Pokrijemo z odejo ter pustimo, da se počasi ohladi.

Za pripravo rožičevega kolača s hruškami potrebujemo: 150 g rožičeve moke, 230 g pšenične moke, 100 g sladkorja, pol kilograma zelo zrelih hrušk, 2 bolj čvrsti hruški, 100 ml olja, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 2 žlički temnega kakava, pol žličke cimeta.

Zelo zrele hruške olupimo, jim odstranimo semena ter jih zmeljemo v kašo. Preostali dve bolj čvrsti hruški ravno tako olupimo, ju očistimo in ju narežemo na manjše kocke. Skupaj zmešamo moko, rožičevo moko, pecilni prašek, kakav in cimet. Jajci in sladkor penasto umešamo. Prilijemo olje in dodamo hruškovo kašo. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še narezane hruškove kocke. Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 45 minut. Točen čas peke je odvisen od višine kolača. Ko zobotrebec ostane suh, potem ko ga zapičimo v kolač, je kolač pečen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 17. november 2006 / 06:00

Delež vinjenih povzročiteljev nesreč ne upada

Ljubljana - Največ alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč v letošnjem letu v Sloveniji je v starostni kategoriji od 24 do 36 let, medtem ko je delež alkoholiziranih povzro...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:17

Samozaposleni bodo plačevali več

Mali in mikro obrtniki in podjetniki se bojijo, da jih bodo razne takse, trošarine, nepremičninski davek in sedaj še višji prispevki za zdravstvo pahnili čez rob podjetniškega obstoja.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:17

Čipke za prenovljen oltar

Lahovče – Notranjost lahovške cerkve so pod vodstvom gospoda prelata Stanislava Zidarja pred nekaj meseci temeljito prenovili. »Obnovili smo električno napeljavo, zamenjali tlake in na novo prebeli...

Radovljica / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:15

Višje cene socialne oskrbe na domu

Radovljica - Prihodnji mesec bodo na območju občine Radovljica začele veljati za nekaj več kot štiri odstotke višje cene socialne oskrbe na domu. Cena ene ure socialne oskrbe je ob delavni...

Radovljica / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:09

Dan duševnega zdravja

Radovljica - Na ŠENT-u, Slovenskem združenju za duševno zdravje, bodo v četrtek, 10. oktobra, ob svetovnem dnevu duševnega zdravja pripravili vseslovensko akcijo, ki so jo letos poimenoval...

Zanimivosti / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:05

Opazovali ptice, ki se selijo na jug

Ptice se v teh dneh tudi pri nas zbirajo v jate in odhajajo v tople kraje. Za tiste, ki so se na pot odpravile s severa, so naši kraji le počivališče na dolgi poti. Na Šobcu so jih z velikim zanimanje...