Slastne hruške

Jesen je čas hrušk, in če imamo srečo, jih je v letošnjem letu nekaj tudi na naših sadnih drevesih. Če imamo še večjo srečo, jih je toliko, da jih sproti ne moremo pojesti. Nič hudega, specimo rožičev kolač s hruškami ali pa jih vložimo in z njimi se bomo lahko posladkali še globoko v zimi.

Za pripravo kompota iz hrušk potrebujemo: približno 2 kg trdih hrušk, 2 litra vode, 200 g sladkorja, 10 klinčkov, 2 lupinici cimeta, sok 1 limone.

Hruške olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na krhlje. V vodo stresemo sladkor, klinčke in cimet. Zavremo ter kuhamo 10 minut. Nato dodamo narezane hruške in prilijemo limonin sok. Vse skupaj kuhamo še 5 minut. S kuhanimi hruškami napolnimo kozarce ter jih prelijemo z vodo, v kateri so se kuhale. Še vroče kozarce zapremo. Pokrijemo z odejo ter pustimo, da se počasi ohladi.

Za pripravo rožičevega kolača s hruškami potrebujemo: 150 g rožičeve moke, 230 g pšenične moke, 100 g sladkorja, pol kilograma zelo zrelih hrušk, 2 bolj čvrsti hruški, 100 ml olja, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 2 žlički temnega kakava, pol žličke cimeta.

Zelo zrele hruške olupimo, jim odstranimo semena ter jih zmeljemo v kašo. Preostali dve bolj čvrsti hruški ravno tako olupimo, ju očistimo in ju narežemo na manjše kocke. Skupaj zmešamo moko, rožičevo moko, pecilni prašek, kakav in cimet. Jajci in sladkor penasto umešamo. Prilijemo olje in dodamo hruškovo kašo. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še narezane hruškove kocke. Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 45 minut. Točen čas peke je odvisen od višine kolača. Ko zobotrebec ostane suh, potem ko ga zapičimo v kolač, je kolač pečen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 12. september 2017 / 13:11

Delo v gozdu je tudi priprava za sekaško tekmovanje

Na letošnjem državnem sekaškem tekmovanju lastnikov gozdov je zmagal Mihael Brlec ml. iz Zgornjih Palovč. »Za tekmovanja se pripravljam vseskozi, z vsakodnevnim delom v gozdu,« pravi novi državni prva...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 13. marec 2014 / 22:03

Občina Škofja Loka dobila Zlati kamen

Dobitnica letošnjega priznanja Zlati kamen za razvojno najprodornejšo slovensko občino je občina Škofja Loka.

Radovljica / četrtek, 13. marec 2014 / 13:39

Sočutje in pomoč zasvojencem

Pomagajmo človeku, ki pada, in ponudimo mu roko, da bo vstal, je sporočilo sobotnega romanja alkoholikov in drugih zasvojencev ter njihovih svojcev na Brezje.

Škofja Loka / četrtek, 13. marec 2014 / 13:38

Le povezani do denarja

Župani slovenskih zgodovinskih mest so se z evroposlanko Mojco Kleva Kekuš pogovarjali o možnostih pridobivanja nepovratnih evropskih sredstev neposredno v Bruslju.

Kranjska Gora / četrtek, 13. marec 2014 / 13:38

Pasulj namesto rož

Na Dovjem še vedno ohranjajo posebno tradicijo praznovanja dneva žena. Že trideset let na 8. marec v kotlu sredi vasi skuhajo velik kotel pasulja; fantje ga pridejo iskat s kanglicami, da gospodinjam...

Jesenice / četrtek, 13. marec 2014 / 13:36

Razvajali so jih v mestu

V sedmih slovenskih krajih, med njimi tudi v Kranju, na Jesenicah in v Naklem, v akciji Razvajaj se v mestu na poseben način razvajali ženske.