Počitniški dan
Ladjica drsi po Vrbskem jezeru na krožni vožnji. Z dnevno vozovnico vstopiš in izstopiš na katerikoli postaji. Z Izbranim se odločiva za Ribnico (Reifnitz) in Otok (Maria Wörth). V Ribnici počitniški vrvež in plakati, ki vabijo na koncert ansambla Simply Red. Lani je praznoval tridesetletnico obstoja in bo tu zagotovo navdušil šestega avgusta. Obvezno je oblačilo rdeče barve!
Naslednja postaja je Otok (Maria Wörth), polotok, ki se gosto obraščen z zelenino proži v jezero. Nekoč je bil res otok, a ker se je jezerska gladina znižala, so ga z nasutjem zvezali s kopnim. Bilo je 1771. Od tod tudi slovenski naziv za kraj. Otok je božjepotniški kraj, ki se ponaša z župnijsko in romarsko cerkvijo svetih Primoža in Felicijana na gričku, z nekaj niže ležečo zimsko cerkvijo ali cerkvijo rožnega venca in kostnico. V obeh ogleda vredne umetnine. Freske iz zgodnje in pozne gotike, kipi, čudovita izrezljana prižnica in krstni kamen, ki mu opoldanska svetloba daje poseben čar. Nazaj grede je v Celovcu še čas, da kupim tri igrače (tako Izbrani pravi mojemu konjičku – kupovanju knjig), a jih zvečer pustim vnemar. Treba je na koncert v graščino. Julija Gubajdullina, po rodu iz Moldavije, in Ruben Dalibaltayan iz Armenije, oba pianista, profesorja na zagrebški glasbeni akademiji. Poleg ruskih in armenskih skladateljev v solistični izvedbi zaigrata tudi štiriročno Špansko rapsodijo M. Ravela. Toni od najnežnejše sapice do izbruha vulkana. Večer, ki je dokaz, da človeka glasba uroči. Na koncu izvemo, da sta tudi mož in žena. To pa je ljubezen do konic prstov! … Za naju z Izbranim pa dan, da se reče! Naj se sliši še tako čudno, ampak mene dobri koncerti vedno napeljejo h kuhi!
Moldavska krompirjeva juha
Za 6 oseb potrebujemo: 400 g krompirja, 2 čebuli, 3 večje korenčke, 200 g ovčjega sira (lahko fete), 50 g masla, 1,25 l bujona, šopek drobnjaka in šopek koriandra ali peteršilja, sol, sladko ali ostro papriko po okusu.
Očiščeno zelenjavo zrežemo na kocke. Na maslu pražimo čebulo in korenček 20 minut, posujemo s papriko in premešamo. Dodamo bujon, krompir, sesekljan koriander in kuhamo še slabe pol ure. Naribamo sir in nastrižemo drobnjak. Juho piriramo in vmešamo sir. Ponudimo z drobnjakom.
Armenska fižolova juha z orehi
Za 4–5 oseb potrebujemo: 500 g belega fižola, 1 lovorov list, 2 čebuli, 100 oluščenih orehovih jedrc, 1 žlico moke, 80–100 g masla, sol, poper, timijan in koriander, zelenjavno juho.
Fižol namočimo čez noč. Odcedimo ga, dobro splaknemo, nalijemo vode, da so zrna dobro pokrita, in ga damo kuhati z lovorovim listom. Kuhamo na majhnem ognju. Solimo šele na koncu, ko je fižol skuhan, in odstranimo lovorov list. Orehova jedrca blanširamo in olupimo kožico, saj je v njej največ grenčine. Olupljena jedrca stremo v terilniku.
Približno 100 g fižola vzamemo iz lonca, ga pretlačimo ter damo nazaj v lonec. Na maslu prepražimo sesekljano čebulo, jo potresemo z žlico moke in dodamo juhi. Dodamo orehe, osmukan timijan in sesekljan koriander. Začinimo. Če je juha pregosta, jo malo razredčimo s čisto zelenjavno osnovo.
Pa dober tek!