Najejmo se bučk

Bučke so tako hvaležna zelenjava. Enostavne za gojenje, imajo dober donos, v kulinariki pa so še kako okusne in široko uporabne. Da so poleg tega še kako koristne za naše telo, verjetno ni treba poudarjati. Sedaj je njihov čas, zato se jih le najejmo.

Za pripravo ajdove kaše z bučkami in lososom potrebujemo: 400 g ajdove kaše, 500 g losovega fileja, 2 manjši bučki, 2 stroka česna, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Lososov file narežemo na trakove. Bučke narežemo na kolesa, česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem popečemo trakove lososa. Dodamo narezano bučko in česen. Vse skupaj na hitro prepražimo. Solimo in popramo. Nazadnje vmešamo še kuhano ajdovo kašo in vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Če imamo pri roki sojino omako, jo uporabimo namesto soli.

Za pripravo bučnih zvitkov potrebujemo: bučke, kuhan pršut ali piščančje prsi, sir, baziliko in origano.

Bučke po dolžini narežemo na dolge in široke trakove. Pri tem si lahko pomagamo z lupilcem za krompir. Po površini razporedimo kuhan pršut ali piščančje prsi ter sir. Začinimo z baziliko in origanom. Tako nadevane bučke zvijemo v rulado. Zvitke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 15 minut.

Nasvet: Preden postavimo zvitke v pečico, jih lahko po želji premažemo še s stopljenim maslom ali olivnim oljem. Tako se bodo zvitki lepše zapekli, po površini pa bodo hrus­tljavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:03

Eno sonce za vse

Besede, ki so kasneje postale podlaga za številne ulične grafite, so najprej ubesedile sliko, ki jo v času slovenske pomladi naslikal akademik Andrej Jemec, nagrajenec Prešernovega sklada in Prešernov...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 19. september 2011 / 07:00

Kegljanje: 1. krog - presenečenje v Kamniku

V 1. A ligi moški so kegljači Calcit Kamnik premagali državne prvake ekipo Konstruktor 5,5:2,5, 3451:3381, v izredno zanimivi tekmi v Litiji pa so slavili kegljači Triglava 3:5, 3553:3553 in tako...

GG Plus / ponedeljek, 19. september 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Kranjski tekstilni delavci na fotografijah

Za zgodovino celotnega 20. stoletja so fotografije zelo pomemben dokument časa, zato temu gradivu posvečamo posebno pozornost. Med drugim v muzejski fototeki hranimo tudi fotografije iz časa veli...

GG Plus / ponedeljek, 19. september 2011 / 07:00

Vsa pogajanja so bila uspešna

Policijski pogajalci so v zadnjem času postali zanimivi za splošno javnost zaradi odmevnih primerov z Zaloške v Ljubljani in v Mekinjah. Njihovo delo je predstavil vodja policijskih pogajalskih skupin...

Zanimivosti / ponedeljek, 19. september 2011 / 07:00

Pri 83 letih prekolesaril sedem tisoč kilometrov

Pri 83 letih ima Rado Kočevar z Jesenic letos za seboj že prek sedem tisoč prekolesarjenih kilometrov. Skorajda vsak dan se poda s kolesom po kolesarski stezi od Mojstrane do Trbiža.

Nasveti / ponedeljek, 19. september 2011 / 07:00

Krvaveča gora

Porezen (1632 m) - Od daleč strma gora, ki ima sicer lahke pristope, v svoji notranjosti skriva vojne rane. Samotar na meji med Gorenjsko in Primorsko.