Najejmo se bučk

Bučke so tako hvaležna zelenjava. Enostavne za gojenje, imajo dober donos, v kulinariki pa so še kako okusne in široko uporabne. Da so poleg tega še kako koristne za naše telo, verjetno ni treba poudarjati. Sedaj je njihov čas, zato se jih le najejmo.

Za pripravo ajdove kaše z bučkami in lososom potrebujemo: 400 g ajdove kaše, 500 g losovega fileja, 2 manjši bučki, 2 stroka česna, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Lososov file narežemo na trakove. Bučke narežemo na kolesa, česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem popečemo trakove lososa. Dodamo narezano bučko in česen. Vse skupaj na hitro prepražimo. Solimo in popramo. Nazadnje vmešamo še kuhano ajdovo kašo in vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Če imamo pri roki sojino omako, jo uporabimo namesto soli.

Za pripravo bučnih zvitkov potrebujemo: bučke, kuhan pršut ali piščančje prsi, sir, baziliko in origano.

Bučke po dolžini narežemo na dolge in široke trakove. Pri tem si lahko pomagamo z lupilcem za krompir. Po površini razporedimo kuhan pršut ali piščančje prsi ter sir. Začinimo z baziliko in origanom. Tako nadevane bučke zvijemo v rulado. Zvitke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 15 minut.

Nasvet: Preden postavimo zvitke v pečico, jih lahko po želji premažemo še s stopljenim maslom ali olivnim oljem. Tako se bodo zvitki lepše zapekli, po površini pa bodo hrus­tljavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 12. september 2019 / 21:59

Jesen v Stolpu

Oktobra bodo v Stolpu Pungert z velikimi koraki stopili v novo sezono, vrsto dogodkov pa pripravljajo tudi v septembru in tako že napovedujejo dogajanje v prihodnje, ko obiskovalce čaka tudi nekaj nov...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Gozdovi v srcu Evrope

Kranj, Bled – Zadnji teden maja je že po tradiciji Teden gozdov. V letu, ko Slovenija predseduje Evropski uniji, sta se Zavod za gozdove Slovenije in Zveza gozdarskih društev Slovenije odl...

Nasveti / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Gozdnata špička

Sveti Jošt (845 m) in Špičasti hrib (835 m) - Vrh je znan predvsem po tradicionalnem teku, vendar ker nanj vodi tudi prijetna, sprehajalna pot, je priljubljen tudi med izletniki. Tik pod vrhom se bost...

Gospodarstvo / torek, 27. maj 2008 / 07:00

"Kolobocija" s ceno elektrike

Na Elektro Gorenjska so lani sicer poslovali z dobičkom, vendar pri prodaji elektrike gospodinjstvom spet ustvarili izgubo.

Gospodarstvo / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Ustanovljena prva mednarodna Mreža lesarskih in gozdarskih grozdov s področja jugovzhodne in srednje Evrope

Kranjska Gora - Od ponedeljka do srede je v Kranjski Gori potekala 5. konferenca Evropske gozdno-lesarske tehnološke platforme v Sloveniji, ki je bila tudi vključena v aktivnosti...

Prosti čas / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Čas bo bežal na Bledu

Pred kratkim je Tanja Žagar izdala album z naslovom Tiho, tiho čas beži, promocija plošče pa bo 30. maja ob 20. uri v Festivalni dvorani na Bledu. Hkrati bo to Tanjin zaključni koncert uspešne spomlad...