Najejmo se bučk

Bučke so tako hvaležna zelenjava. Enostavne za gojenje, imajo dober donos, v kulinariki pa so še kako okusne in široko uporabne. Da so poleg tega še kako koristne za naše telo, verjetno ni treba poudarjati. Sedaj je njihov čas, zato se jih le najejmo.

Za pripravo ajdove kaše z bučkami in lososom potrebujemo: 400 g ajdove kaše, 500 g losovega fileja, 2 manjši bučki, 2 stroka česna, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Lososov file narežemo na trakove. Bučke narežemo na kolesa, česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem popečemo trakove lososa. Dodamo narezano bučko in česen. Vse skupaj na hitro prepražimo. Solimo in popramo. Nazadnje vmešamo še kuhano ajdovo kašo in vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Če imamo pri roki sojino omako, jo uporabimo namesto soli.

Za pripravo bučnih zvitkov potrebujemo: bučke, kuhan pršut ali piščančje prsi, sir, baziliko in origano.

Bučke po dolžini narežemo na dolge in široke trakove. Pri tem si lahko pomagamo z lupilcem za krompir. Po površini razporedimo kuhan pršut ali piščančje prsi ter sir. Začinimo z baziliko in origanom. Tako nadevane bučke zvijemo v rulado. Zvitke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 15 minut.

Nasvet: Preden postavimo zvitke v pečico, jih lahko po želji premažemo še s stopljenim maslom ali olivnim oljem. Tako se bodo zvitki lepše zapekli, po površini pa bodo hrus­tljavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Bloudek ima dosti naslednikov

Minulo nedeljo so zaslužena Bloudkova priznanja že dvainštiridesetič prejeli zaslužni športniki in športni delavci.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 20. avgust 2020 / 23:00

Zapelji se z nami na pot

Začetki tržiške T.M.S. crew segajo v leto 2011. Na željo rap dvojca The Masta Skillz (T.M.S.) oziroma Luke Leglerie in Jošta Urbanca - Joe-Joeja, da bi svoja besedila rapala ob spremljavi skupine, se...

Gorenjska / četrtek, 20. avgust 2020 / 22:54

Dopustovanje v času koronavirusa

Hrvaška med Slovenci velja za eno najbolj priljubljenih poletnih počitniških destinacij. A letos, ko jo je epidemiološko stanje postavilo na rumeni seznam, se je marsikdo odločil, da bo počitnice raje...

Zanimivosti / četrtek, 20. avgust 2020 / 22:53

Ičo na števcu »obrnil« milijon kilometrov

Ismet Alidžanović oziroma Ičo, kot ga večina kliče, živi v Kranju. Že po nekaj minutah pogovora z njim ugotovimo, da precej časa preživi v svojem delovnem vozilu – Volkswagnovem modelu Crafter. Lahko...

Razvedrilo / četrtek, 20. avgust 2020 / 22:42

Poroka s ponovitvijo

Janina Vodan Gogić in Milodrag Gogić sta oba gostinca z Bleda, živita pa v Radovljici. Najprej sta se želela poročiti maja letos na Bledu, pa jima je načrte prekrižal novi koronavirus. Datum poroke st...

Zanimivosti / četrtek, 20. avgust 2020 / 22:40

S starodobniki obkrožili Slovenijo

Drago Mesič z Vira pri Domžalah je skupaj s svojimi somišljeniki pred dnevi prevozil Slovenijo, in to s svojim starodobnim vojaškim terenskim vozilom, s čimer se namerava zapisati tudi v Guinnessovo k...