Načelnica urada za družbene zadeve Nada Bogataj Kržan, podžupanja MO Kranj Nada Mihajlović, predsednik Fotografskega društva Janez Puhar Vasja Doberlet in Petra Puhar Kejžar so se ob 150. obletnici smrti s kratkimi nagovori spomnili Janeza Puharja. / Foto: Gorazd Kavčič

Poklonili so se Janezu Puharju

Ob 150. obletnici smrti Janeza Puharja, ki je v svetu uspel s fotografijo na steklo, so se v četrtek dopoldne poklonili njegovemu spominu.

Kranju – V letošnjem letu mineva dvesto let od rojstva Kranjčana Janeza Puharja, ki je leta 1842 kot prvi na svetu uspel s fotografijo na steklo ter tako mesto Kranj kot Slovenijo zapisal na svetovni zemljevid razvoja fotografije. Prav tako letos mineva 150 let od njegove smrti, ob četrtkovi obletnici pa so se na znanega Kranjčana spomnili tudi someščani, ki so se zbrali pred Puharjevo hišo na Reginčevi ulici.

»Letošnje leto smo v Kranju poimenovali Puharjevo leto in temu primerno si skozi vse leto sledijo tudi dogodki, katerih vrhunec bo na predvečer obletnice njegovega rojstva 25. avgusta,« je povedala podžupanja MO Kranj Nada Mihajlović, ki je skupaj s predsednikom Fotografskega društva Janez Puhar Vasjem Doberletom položila venec ob spominsko ploščo na fotografovi hiši.

»Trudimo se, da bi Janeza Puharja še popularizirali, zato smo letos prepotovali lep del Slovenije, predvsem kraje, kjer je deloval. Naše fotografsko društvo je v zadnjih letih pripravilo vrsto dogodkov, od mednarodnih razstav do Puharjevih dnevov. V različnih državah smo na mednarod­nih razstavah začeli podeljevati zlate medalje Janeza Puharja za najboljše portrete,« je povedal Vasja Doberlet in dodal, da bodo razstave v Puharjem letu še pripravljali.

Osrednji dogodek ob dvestoti obletnici rojstva znanega fotografa bo 25. avgusta z začetkom ob 18. uri v Prešernovem gaju, kjer bodo odkrili nagrobnik Janeza Puharja. Sledila bo akademija v dvorani v stolpu Škrlovc, tam pa bodo galerijo v zgornjem nadstropju poimenovali v Galerijo Janeza Puharja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 21. maj 2020 / 14:50

Združili fotografije in poezijo

Dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, ki obiskujejo krožek Press, so na ogled postavili svojo prvo virtualno razstavo fotografij in poezije.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 11. avgust 2014 / 22:30

Vzdušje v gorah ni več pravo

Letošnja planinska sezona je katastrofalna, so si enotni oskrbniki gorskih koč, ki opažajo, da planinci zaradi krize ne trošijo več in da se jim vseskozi mudi. Svoje je naredil še deževen julij, ki je...

Zanimivosti / ponedeljek, 11. avgust 2014 / 22:28

Mirno vojaki spite večno spanje

Ko se je maja 1915 z italijanskim napadom na Avstro-Ogrsko začela vojna tudi na zahodnem robu slovenskega ozemlja, so 27. domobranski pehotni polk avgusta 1915 poslali na fronto ob reki Soči, kjer...

Gorenjska / ponedeljek, 11. avgust 2014 / 22:26

Slab obisk kopališč

Letošnji julij je po količini padavin dosegel rekord v zadnjih sedemdesetih letih, malo sončnih dni pa je vplivalo tudi na izrazito manjši obisk letnih kopališč na Gorenjskem.

Kranj / ponedeljek, 11. avgust 2014 / 22:25

Poklonili so se Janezu Puharju

Ob 150. obletnici smrti Janeza Puharja, ki je v svetu uspel s fotografijo na steklo, so se v četrtek dopoldne poklonili njegovemu spominu.

Kamnik / ponedeljek, 11. avgust 2014 / 22:22

Stadion z novo atletsko stezo

Kamnik – Občina Kamnik je v teh poletnih mesecih dokončala obnovo atletskega dela Stadiona prijateljstva v Mekinjah. Kamniška občina, ki je bila doslej ena redkih večjih slovenskih občin brez prime...