Profili živil bi olajšali izbiro

V Evropski komisiji se zavzemajo za vzpostavitev profilov živil, ki bi potrošnikom omogočili, da bi v ponudbi različne hrane lažje izbrali bolj zdravo.

Na Inštitutu za nutricionistiko so v okviru raziskovalnega programa Prehrana in javno zdravje primerjali prehranski profil več kot šest tisoč živil. Ugotovili so, da ima približno tretjina živil s prehranskimi in zdravstvenimi trditvami manj ugodno hranilno sestavo, pri tem pa so se kot posebej problematične pokazale skupine živil, na katerih se trditve pogosteje uporabljajo, to so pijače, sadni jogurti in žita za zajtrk.

Potrošnikom je pri zagotavljanju koristnih informacij o živilih in prehrano v pomoč nacionalni portal www.prehrana.si, primer dobre prakse je tudi mobilna aplikacija VešKajJeš, ki potrošnikom pomaga pri vrednotenju hranilne sestave živil in jih s tem usmerja k bolj zdravim izbiram.

Evropska unija je že leta 2006 sprejela uredbo o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih, s katero bi pri označevanju, predstavitvi in oglaševanju živil zagotovili, da bi bile vse trditve o živilih jasne, natančne in znanstveno utemeljene. Uredba je med drugim predvidela uvedbo profilov živil, to je mejnih vrednosti hranil za nasičene maščobe, sladkorje in soli, ki jih je zaradi javnozdravstvenih problemov v prehrani treba omejevati. Evropska komisija bi glede na uredbo morala določiti profile živil že do januarja 2009, to je tudi poskušala doseči, vendar je pri nekaterih deležnikih naletela na neodobravanje. Pred petimi leti se je odločila, da z evalvacijo zakonodajne ureditve ugotovi, ali je vzpostavitev profilov živil potrebna in ali je tudi sprejemljiva za glavne deležnike. Komisija je pred nedavnim objavila poročilo evalvacije. »Veseli nas, da poročilo kaže na potrebo po omejevanju uporabe prehranskih trditev na živilih, ki vsebujejo višjo količino nasičenih maščob, sladkorjev ali soli,« pravi dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko in poudarja, da bi se z vzpostavitvijo profilov živil izognili situaciji, ko bi atraktivne prehranske in zdravstvene trditve prikrile slabšo hranilno sestavo živila in s tem zavedle potrošnike.

Kot pojasnjuje dr. Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko, je s pomočjo profiliranja živil možno objektivno oceniti, ali je živilo glede hranilne sestave bolj ali manj ugodno. Za profiliranje obstajajo različni modeli, običajno imajo določeno mejo za posamezna hranila ali pa živila glede na njihovo hranilno vrednost točkujejo z dodeljevanjem pozitivnih ali negativnih točk. Pri tem bolj ugodno točkujejo v prehrani bolj zaželene sestavine, kot so na primer prehranske vlaknine, zelenjava in sadje, manj ugodno pa hranila, ki jih v prehrani želimo omejevati – nasičene maščobe, sladkorje, natrij oziroma sol ...

Vzpostavitev profilov živil bi potrošnikom olajšala izbiro bolj zdrave hrane. Zdaj morajo biti zelo pozorni na podatke o hranilni vrednosti, ki so na označbi običajno na zadnji strani in napisani z majhnimi črkami. Pri zagotavljanju koristnih informacij sta jim v pomoč nacionalni portal www.prehrana.si in mobilna aplikacija VešKajJeš, poteka pa že tudi izvajanje programa Veš Kaj piješ.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 18. november 2016 / 11:58

Umrl je Hanzi Ogris iz Bilčovsa

Pretekli petek so na pokopališču v Bilčovsu/Ludmannsdorfu pokopali enega od najbolj znanih Slovencev na Koroškem Hanzija Ogrisa starejšega, Miklavža iz Bilčovsa. Rodil se je 2. januarja leta 1928....

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 7. februar 2018 / 19:58

Vedno na voljo za pomoč

Univerzitetna diplomirana psihologinja Urška Stanovnik kot menedžerka za srečo zaposlenih že skoraj leto dni skrbi za dobro vzdušje v škofjeloškem podjetju Optiweb, ki sodi med vodilna slovenska podje...

Kranj / sreda, 7. februar 2018 / 19:55

Najbolj se je izkazal Aljaž Žvokelj

Na Srednji ekonomski, storitveni in gradbeni šoli Šolskega centra (ŠC) Kranj so minuli četrtek in petek gostili drugo državno tekmovanje slikopleskarjev Sloveniaskills. V petih različnih nalogah so se...

Gorenjska / sreda, 7. februar 2018 / 19:48

Usmerjanje, ne omejevanje

Vlada je na seji ob koncu januarja za direktorja javnega zavoda Triglavski narodni park imenovala Janeza Rakarja, ki je zavod zadnjega pol leta vodil kot vršilec dolžnosti. Zavod je tako prvič po letu...

Kultura / sreda, 7. februar 2018 / 19:44

Spacalov magični realizem

V Galeriji Prešernove hiše so pred slovenskim kulturnim praznikom odprli razstavo del Prešernovega nagrajenca Lojzeta Spacala iz njegovega zgodnjega ustvarjalnega obdobja.

Slovenija / sreda, 7. februar 2018 / 19:40

Slovenska karitas s partnerji na pomoč Ruandi

Ljubljana – Slovenska karitas v partnerstvu s Caritas Rwanda začenja z izvedbo triletnega razvojnega projekta Učinkovitejša raba virov za trajnostno preživetje v okrožju Karongi v Ruandi, v katereg...