Profili živil bi olajšali izbiro

V Evropski komisiji se zavzemajo za vzpostavitev profilov živil, ki bi potrošnikom omogočili, da bi v ponudbi različne hrane lažje izbrali bolj zdravo.

Na Inštitutu za nutricionistiko so v okviru raziskovalnega programa Prehrana in javno zdravje primerjali prehranski profil več kot šest tisoč živil. Ugotovili so, da ima približno tretjina živil s prehranskimi in zdravstvenimi trditvami manj ugodno hranilno sestavo, pri tem pa so se kot posebej problematične pokazale skupine živil, na katerih se trditve pogosteje uporabljajo, to so pijače, sadni jogurti in žita za zajtrk.

Potrošnikom je pri zagotavljanju koristnih informacij o živilih in prehrano v pomoč nacionalni portal www.prehrana.si, primer dobre prakse je tudi mobilna aplikacija VešKajJeš, ki potrošnikom pomaga pri vrednotenju hranilne sestave živil in jih s tem usmerja k bolj zdravim izbiram.

Evropska unija je že leta 2006 sprejela uredbo o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih, s katero bi pri označevanju, predstavitvi in oglaševanju živil zagotovili, da bi bile vse trditve o živilih jasne, natančne in znanstveno utemeljene. Uredba je med drugim predvidela uvedbo profilov živil, to je mejnih vrednosti hranil za nasičene maščobe, sladkorje in soli, ki jih je zaradi javnozdravstvenih problemov v prehrani treba omejevati. Evropska komisija bi glede na uredbo morala določiti profile živil že do januarja 2009, to je tudi poskušala doseči, vendar je pri nekaterih deležnikih naletela na neodobravanje. Pred petimi leti se je odločila, da z evalvacijo zakonodajne ureditve ugotovi, ali je vzpostavitev profilov živil potrebna in ali je tudi sprejemljiva za glavne deležnike. Komisija je pred nedavnim objavila poročilo evalvacije. »Veseli nas, da poročilo kaže na potrebo po omejevanju uporabe prehranskih trditev na živilih, ki vsebujejo višjo količino nasičenih maščob, sladkorjev ali soli,« pravi dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko in poudarja, da bi se z vzpostavitvijo profilov živil izognili situaciji, ko bi atraktivne prehranske in zdravstvene trditve prikrile slabšo hranilno sestavo živila in s tem zavedle potrošnike.

Kot pojasnjuje dr. Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko, je s pomočjo profiliranja živil možno objektivno oceniti, ali je živilo glede hranilne sestave bolj ali manj ugodno. Za profiliranje obstajajo različni modeli, običajno imajo določeno mejo za posamezna hranila ali pa živila glede na njihovo hranilno vrednost točkujejo z dodeljevanjem pozitivnih ali negativnih točk. Pri tem bolj ugodno točkujejo v prehrani bolj zaželene sestavine, kot so na primer prehranske vlaknine, zelenjava in sadje, manj ugodno pa hranila, ki jih v prehrani želimo omejevati – nasičene maščobe, sladkorje, natrij oziroma sol ...

Vzpostavitev profilov živil bi potrošnikom olajšala izbiro bolj zdrave hrane. Zdaj morajo biti zelo pozorni na podatke o hranilni vrednosti, ki so na označbi običajno na zadnji strani in napisani z majhnimi črkami. Pri zagotavljanju koristnih informacij sta jim v pomoč nacionalni portal www.prehrana.si in mobilna aplikacija VešKajJeš, poteka pa že tudi izvajanje programa Veš Kaj piješ.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 18. november 2018 / 08:48

Prepletanja

Akademska slikarka Lučka Šparovec prvič razstavljala v tržiški Galeriji Paviljon. Njena slikarska razstava z naslovom Prepletanja bo na ogled do 20. decembra.

Objavljeno na isti dan


Mularija / sreda, 12. september 2018 / 16:38

Po pomoč na varne točke Unicefa

Unicef v najnovejšem mednarodnem poročilu o nasilju v šolah opozarja, da je polovica vseh mladostnikov na svetu, starih od 13 do 15 let, že bila vpletena v medvrstniško nasilje v šoli ali njeni oko...

Radovljica / sreda, 12. september 2018 / 16:25

Konec tedna Mošenjski dnevi

Mošnje – Turistično društvo Mošnje bo tudi letos organiziralo Mošenjske dneve, tokratni bodo že enajsti po vrsti. Prireditev se bo začela v petek, 14. septembra, ob mraku – s podoknico Nedeljskega...

Razvedrilo / sreda, 12. september 2018 / 16:23

Sprehod po zgodovini glasbe: Marta Zore in Gojmir Lešnjak - Gojc

Oder letnega gledališča Khislstein v Kranju bo 15. septembra ob 20. uri gostil koncert, kjer se boste lahko z nastopajočimi sprehodili skozi zgodovino glasbe vse od leta 1700 pa do uspešnic današnj...

Rekreacija / sreda, 12. september 2018 / 16:21

Bojišče Tirolske fronte

Tofana di Mezzo (3244 n. m.) in Tofana di Dentro (3238 n. m.)Legendarni gori v Dolomitih, ki sta bili v prvi svetovni vojni bojno polje italijanskih alpinov in avstro-ogrske vojske. Mogočna krhkost.

Rekreacija / sreda, 12. september 2018 / 16:17

Razmigajmo se tudi pri delu

Po čudovitih počitnicah vsi napolnjeni z energijo zopet začenjamo z delom, študijem in drugimi obveznostmi. Upam, da sem vas že navdušila za kakšno telesno aktivnost in da jo čim bolj redno izvajat...