Profili živil bi olajšali izbiro

V Evropski komisiji se zavzemajo za vzpostavitev profilov živil, ki bi potrošnikom omogočili, da bi v ponudbi različne hrane lažje izbrali bolj zdravo.

Na Inštitutu za nutricionistiko so v okviru raziskovalnega programa Prehrana in javno zdravje primerjali prehranski profil več kot šest tisoč živil. Ugotovili so, da ima približno tretjina živil s prehranskimi in zdravstvenimi trditvami manj ugodno hranilno sestavo, pri tem pa so se kot posebej problematične pokazale skupine živil, na katerih se trditve pogosteje uporabljajo, to so pijače, sadni jogurti in žita za zajtrk.

Potrošnikom je pri zagotavljanju koristnih informacij o živilih in prehrano v pomoč nacionalni portal www.prehrana.si, primer dobre prakse je tudi mobilna aplikacija VešKajJeš, ki potrošnikom pomaga pri vrednotenju hranilne sestave živil in jih s tem usmerja k bolj zdravim izbiram.

Evropska unija je že leta 2006 sprejela uredbo o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih, s katero bi pri označevanju, predstavitvi in oglaševanju živil zagotovili, da bi bile vse trditve o živilih jasne, natančne in znanstveno utemeljene. Uredba je med drugim predvidela uvedbo profilov živil, to je mejnih vrednosti hranil za nasičene maščobe, sladkorje in soli, ki jih je zaradi javnozdravstvenih problemov v prehrani treba omejevati. Evropska komisija bi glede na uredbo morala določiti profile živil že do januarja 2009, to je tudi poskušala doseči, vendar je pri nekaterih deležnikih naletela na neodobravanje. Pred petimi leti se je odločila, da z evalvacijo zakonodajne ureditve ugotovi, ali je vzpostavitev profilov živil potrebna in ali je tudi sprejemljiva za glavne deležnike. Komisija je pred nedavnim objavila poročilo evalvacije. »Veseli nas, da poročilo kaže na potrebo po omejevanju uporabe prehranskih trditev na živilih, ki vsebujejo višjo količino nasičenih maščob, sladkorjev ali soli,« pravi dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko in poudarja, da bi se z vzpostavitvijo profilov živil izognili situaciji, ko bi atraktivne prehranske in zdravstvene trditve prikrile slabšo hranilno sestavo živila in s tem zavedle potrošnike.

Kot pojasnjuje dr. Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko, je s pomočjo profiliranja živil možno objektivno oceniti, ali je živilo glede hranilne sestave bolj ali manj ugodno. Za profiliranje obstajajo različni modeli, običajno imajo določeno mejo za posamezna hranila ali pa živila glede na njihovo hranilno vrednost točkujejo z dodeljevanjem pozitivnih ali negativnih točk. Pri tem bolj ugodno točkujejo v prehrani bolj zaželene sestavine, kot so na primer prehranske vlaknine, zelenjava in sadje, manj ugodno pa hranila, ki jih v prehrani želimo omejevati – nasičene maščobe, sladkorje, natrij oziroma sol ...

Vzpostavitev profilov živil bi potrošnikom olajšala izbiro bolj zdrave hrane. Zdaj morajo biti zelo pozorni na podatke o hranilni vrednosti, ki so na označbi običajno na zadnji strani in napisani z majhnimi črkami. Pri zagotavljanju koristnih informacij sta jim v pomoč nacionalni portal www.prehrana.si in mobilna aplikacija VešKajJeš, poteka pa že tudi izvajanje programa Veš Kaj piješ.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 22. december 2009 / 07:00

Sava bo podvojila dobiček

Uprava Save v razmerah gospodarske krize napoveduje uspešen zaključek letošnjega poslovnega leta in za prihodnje leto rast uspešnosti poslovanja. Ali segajo tudi po turizmu na obali?

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / / 13:49

Kranjska zimska tekaška liga se je končala

Petnajsta tekma okoli posestva Brdo je zaključila sedmo sezono priljubljene zimske tekaške lige.

Razvedrilo / / 13:47

Tokrat bolj rekreativno

Najprej smo se ustavili na Lukovici, kjer smo v duhu rekreativnega izleta, ki se nam je obetal, začeli z nekajminutnim jutranjim razgibavanjem, za kar je poskrbel naš Grega. Sledil je obisk Vitanja, k...

Gospodarstvo / / 13:40

Hiša z dušo, vsak predmet s svojo zgodbo

Franci Strupi je v stari hiši in delu hleva uredil čebelarsko-kmečki muzej. Večina predmetov je stara od sto do dvesto let, najstarejši ima letnico 1719.

Razvedrilo / / 13:29

Štirideset na pustni torek

Igor Stare s Spodnjega Brnika je na pustni torek praznoval štirideseti rojstni dan. Dan prej so ga zvečer zaposleni in sosedje presenetili z mlajem, zabava in veselje pa sta si potem sledila vse do so...

Kronika / / 13:16

Najhitrejši so bili zaloški gasilci

Na šestem Memorialu Tomaža Plevela v Cerkljah se je v spajanju sesalnega voda in vaji z motorno brizgalno pomerilo kar 450 gasilcev iz vse Slovenije.