Pecivo za praznične dni

Drage gospodinje in gospodinjci, da boste lažje dočakali praznike, si dolge zimske dni zapolnite s peko peciva in različnih vrst kruha. Naj po stanovanju zadiši.

Rumovi rogljički

Sestavine: 0,65 dag moke, 15 dag masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 7 rumenjakov, 1 jajce, malo ruma, vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, nastrgana lupina pol limone.

Priprava: Med moko zmešamo pecilni prašek in razdrobimo maslo. Dodamo rumenjake, jajce, sladkor, vanilin sladkor in malo ruma. Iz vseh sestavin na hitro zamesimo in pognetemo testo. Na hladnem naj stoji pol ure. Nato na deski oblikujemo male rogljičke. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo pripravljene rogljičke. Spečemo jih na hitro, v srednje vroči pečici, segreti na 180 stopinj Celzija. Še vroče povaljamo v sladkorju v prahu.

Navadni strojni keksi

Sestavine za testo: 50 dag mehke moke, 20 dag masla ali margarine, 3 rumenjaki, 20 dag sladkorja, 1 dl hladne vode, 1 pecilni prašek, 1 zavitek vanilina, lupina pol limone.

Priprava: Iz sestavin pripravimo krhko testo kot za rumove rogljičke. Na hladnem ga pustimo počivati pol ure. Nato s strojem za kekse naredimo enake kekse. Damo jih na pomaščen pekač in v vroči pečici spečemo zlato rumeno.

Linške rezine

Sestavine: 25 masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 25 dag mletih mandljev, 30 dag moke, 2 rumenjaka, vino po potrebi, malo cimeta, vanilin sladkor, lupina pol limone, marelična marmelada za premaz.

Priprava: Iz navedenih sestavin naredimo krhko testo. Pustimo ga počivati pol ure. Testo razvaljamo pol centimetra na debelo (nekaj testa pustimo za izdelavo mreže). Nato testo denemo v pomaščen pekač. Marmelado nekoliko umešamo in razredčimo z rumovo vodo ter z njo premažemo testo. Iz preostalega testa naredimo male trakove in jih položimo po marmeladi. Rezine spečemo v segreti pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Dobro zapečene narežemo in posladkamo s sladkorjem v prahu. Ohlajene poljubno narežemo.

Čokoladne rezine

Sestavine: 40 dag sladkorja, 1 dl vode, 12 dag masla ali margarine, 25 dag keksov albert, 10 dag kokosove moke, 1 dl ruma.

Obliv: 20 dag čokolade za kuhanje, 5 dag margarine in malo olja.

Priprava: Sladkor skuhamo v vodi do šeste stopnje, v nit. Kekse albert zmeljemo v mlinčku za orehe. Vroči sladkor prelijemo po keksih in maslu, dodamo rum in dobro premešamo. Maso nalijemo v pekač, obložen s peki papirjem ali prozorno folijo. Maso poravnamo. Ohlajeno prelijemo z raztopljeno čokolado. Ohlajeno narežemo na primerne kose in jih poljubno okrasimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 16. december 2018 / 12:35

Podelitev Severjevih nagrad

Škofja Loka – V nedeljo, 16. decembra, ob 18. uri bo na Loškem odru slovesna podelitev Severjevih nagrad za leto 2018. Podelitvi bo sledila odrska izpoved Polone Vetrih Ne pozabite na rože. Ob Vetr...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Kako se znebiti šefa?

Režiser komedije Božič na kvadrat Seth Gordon sledi trem zagrenjenim prijateljem, ki jim grozni šefi vsak dan uničujejo življenje. Ker ne morejo dati odpovedi, se domislijo drugačne rešitve, kako...

Mularija / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Otroška peresa

Šola Šola, šola, spet ta šola. V njej posedaš, a naučiš veliko se. Včasih celo zabavno je. Znanja vsepovsod mrg...

Zanimivosti / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Skrivnostne podobe raja

Knjižno delo Skrivnostne podobe raja, ki je bilo prvič predstavljeno ob tisočletnici prve pisne omembe Blejskega gradu, na svojstven način oživlja spomin na preteklost tega kraja.

Zanimivosti / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Glasov jež: Petka, ki je nihče noče

Poklical nas je bralec iz Škofje Loke, ki že več tednov na travniku ob cesti z Jeprce proti Škofji Loki opazuje premikanje Renaultove petke, v času našega slikanja pa je bila prevrnjena celo na s...

Nasveti / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Zanimivosti in Žabnice in okolice

Odlomek iz članka Antonije Šifrer, objavljen v zborniku Na robu pojoče ravnine.