Pecivo za praznične dni

Drage gospodinje in gospodinjci, da boste lažje dočakali praznike, si dolge zimske dni zapolnite s peko peciva in različnih vrst kruha. Naj po stanovanju zadiši.

Rumovi rogljički

Sestavine: 0,65 dag moke, 15 dag masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 7 rumenjakov, 1 jajce, malo ruma, vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, nastrgana lupina pol limone.

Priprava: Med moko zmešamo pecilni prašek in razdrobimo maslo. Dodamo rumenjake, jajce, sladkor, vanilin sladkor in malo ruma. Iz vseh sestavin na hitro zamesimo in pognetemo testo. Na hladnem naj stoji pol ure. Nato na deski oblikujemo male rogljičke. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo pripravljene rogljičke. Spečemo jih na hitro, v srednje vroči pečici, segreti na 180 stopinj Celzija. Še vroče povaljamo v sladkorju v prahu.

Navadni strojni keksi

Sestavine za testo: 50 dag mehke moke, 20 dag masla ali margarine, 3 rumenjaki, 20 dag sladkorja, 1 dl hladne vode, 1 pecilni prašek, 1 zavitek vanilina, lupina pol limone.

Priprava: Iz sestavin pripravimo krhko testo kot za rumove rogljičke. Na hladnem ga pustimo počivati pol ure. Nato s strojem za kekse naredimo enake kekse. Damo jih na pomaščen pekač in v vroči pečici spečemo zlato rumeno.

Linške rezine

Sestavine: 25 masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 25 dag mletih mandljev, 30 dag moke, 2 rumenjaka, vino po potrebi, malo cimeta, vanilin sladkor, lupina pol limone, marelična marmelada za premaz.

Priprava: Iz navedenih sestavin naredimo krhko testo. Pustimo ga počivati pol ure. Testo razvaljamo pol centimetra na debelo (nekaj testa pustimo za izdelavo mreže). Nato testo denemo v pomaščen pekač. Marmelado nekoliko umešamo in razredčimo z rumovo vodo ter z njo premažemo testo. Iz preostalega testa naredimo male trakove in jih položimo po marmeladi. Rezine spečemo v segreti pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Dobro zapečene narežemo in posladkamo s sladkorjem v prahu. Ohlajene poljubno narežemo.

Čokoladne rezine

Sestavine: 40 dag sladkorja, 1 dl vode, 12 dag masla ali margarine, 25 dag keksov albert, 10 dag kokosove moke, 1 dl ruma.

Obliv: 20 dag čokolade za kuhanje, 5 dag margarine in malo olja.

Priprava: Sladkor skuhamo v vodi do šeste stopnje, v nit. Kekse albert zmeljemo v mlinčku za orehe. Vroči sladkor prelijemo po keksih in maslu, dodamo rum in dobro premešamo. Maso nalijemo v pekač, obložen s peki papirjem ali prozorno folijo. Maso poravnamo. Ohlajeno prelijemo z raztopljeno čokolado. Ohlajeno narežemo na primerne kose in jih poljubno okrasimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 5. julij 2007 / 07:00

Zmagal kosec z Gorenjske

Tomaž Oblak je bil najboljši med 18 slovenskimi kosci, pri ženskah pa je bila lanska prvakinja Marta Bukovec druga.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 5. februar 2022 / 18:53

Ukrepi korak v pravo smer

Ukrepi za omilitev posledic dviga cen energentov so korak v pravo smer, pravijo na GZS, kjer obžalujejo, da jih vlada ni sprejela že prej. Na obrtno-podjetniški zbornici pa menijo, da bi morali vključ...

Šport / sobota, 5. februar 2022 / 18:50

Priznanja kranjskim športnikom

Zaradi zdravstvenega stanja v povezavi s covidom-19 javne prireditve ob podelitvi priznanj najboljšim športnicam in športnikom ter športnim delavkam in delavcem letos že drugo leto zapored ni bilo.

Zanimivosti / sobota, 5. februar 2022 / 18:50

Obrnjeno na glavo

Ta teden je močan veter pometel marsikatero gorenjsko dvorišče, na sosedov vrt odnesel kakšen kos perila, ki se je sušilo na svežem zraku, in prevračal zabojnike za smeti. Ena od »žrtev« posebej mo...

Kranj / sobota, 5. februar 2022 / 18:48

Fotonatečaj za koledar

Kranj – Mestna občina Kranj (MOK) občanke in občane vabi k sodelovanju na fotonatečaju za koledar za leto 2023, ki ga nameravajo ustvariti z avtorskimi fotografijami, nastalimi na območju kranjske...

Šport / sobota, 5. februar 2022 / 18:45

Pri članih najboljši Luka Kovačič

Na Jezerskem so tradicionalno gostili turnosmučarsko tekmovanje, ki šteje za slovenski pokal, obenem pa je to tudi Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča. Tekmovanje je bilo šestindvajseto, memorial...