Pecivo za praznične dni

Drage gospodinje in gospodinjci, da boste lažje dočakali praznike, si dolge zimske dni zapolnite s peko peciva in različnih vrst kruha. Naj po stanovanju zadiši.

Rumovi rogljički

Sestavine: 0,65 dag moke, 15 dag masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 7 rumenjakov, 1 jajce, malo ruma, vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, nastrgana lupina pol limone.

Priprava: Med moko zmešamo pecilni prašek in razdrobimo maslo. Dodamo rumenjake, jajce, sladkor, vanilin sladkor in malo ruma. Iz vseh sestavin na hitro zamesimo in pognetemo testo. Na hladnem naj stoji pol ure. Nato na deski oblikujemo male rogljičke. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo pripravljene rogljičke. Spečemo jih na hitro, v srednje vroči pečici, segreti na 180 stopinj Celzija. Še vroče povaljamo v sladkorju v prahu.

Navadni strojni keksi

Sestavine za testo: 50 dag mehke moke, 20 dag masla ali margarine, 3 rumenjaki, 20 dag sladkorja, 1 dl hladne vode, 1 pecilni prašek, 1 zavitek vanilina, lupina pol limone.

Priprava: Iz sestavin pripravimo krhko testo kot za rumove rogljičke. Na hladnem ga pustimo počivati pol ure. Nato s strojem za kekse naredimo enake kekse. Damo jih na pomaščen pekač in v vroči pečici spečemo zlato rumeno.

Linške rezine

Sestavine: 25 masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 25 dag mletih mandljev, 30 dag moke, 2 rumenjaka, vino po potrebi, malo cimeta, vanilin sladkor, lupina pol limone, marelična marmelada za premaz.

Priprava: Iz navedenih sestavin naredimo krhko testo. Pustimo ga počivati pol ure. Testo razvaljamo pol centimetra na debelo (nekaj testa pustimo za izdelavo mreže). Nato testo denemo v pomaščen pekač. Marmelado nekoliko umešamo in razredčimo z rumovo vodo ter z njo premažemo testo. Iz preostalega testa naredimo male trakove in jih položimo po marmeladi. Rezine spečemo v segreti pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Dobro zapečene narežemo in posladkamo s sladkorjem v prahu. Ohlajene poljubno narežemo.

Čokoladne rezine

Sestavine: 40 dag sladkorja, 1 dl vode, 12 dag masla ali margarine, 25 dag keksov albert, 10 dag kokosove moke, 1 dl ruma.

Obliv: 20 dag čokolade za kuhanje, 5 dag margarine in malo olja.

Priprava: Sladkor skuhamo v vodi do šeste stopnje, v nit. Kekse albert zmeljemo v mlinčku za orehe. Vroči sladkor prelijemo po keksih in maslu, dodamo rum in dobro premešamo. Maso nalijemo v pekač, obložen s peki papirjem ali prozorno folijo. Maso poravnamo. Ohlajeno prelijemo z raztopljeno čokolado. Ohlajeno narežemo na primerne kose in jih poljubno okrasimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 6. december 2018 / 11:42

Kulturno romanje v Prešernovo Vrbo

Vzgojno-izobraževalni zavod Frana Milčinskega Smlednik že dvajset let s pohodom iz Smlednika v Vrbo obeležuje obletnico rojstva Franceta Prešerna.

Objavljeno na isti dan


Bled / sreda, 3. maj 2017 / 17:36

Berčon zamenjal Ažmana

Svet zavoda Turizem Bled je na seji konec aprila iz nekrivdnih razlogov razrešil dosedanjega direktorja zavoda Jako Ažmana.

Škofja Loka / sreda, 3. maj 2017 / 17:35

Delavec je vse manj vreden

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, območna organizacija Gorenjske, je tradicionalno organizirala prvomajsko srečanje na Križni gori. Slavnostna govornica je bila prva sindikalistka SKEI Lidija Jerk...

Rekreacija / sreda, 3. maj 2017 / 17:32

Ves svet bo četrtič tekel za tiste, ki tega ne morejo

V nedeljo, sedmega maja, bo letošnja izvedba dobrodelnega svetovnega teka Wings For Life World Run, ki bo po številu tekačev največji do sedaj. Tek bo četrto leto zapored potekal po vsem svetu z začet...

Šport / sreda, 3. maj 2017 / 17:30

Planko ubranil bron

Kamnik – Triatlonec Matevž Planko je uspešno nastopil na evropskem prvenstvu za mladince v sprint duatlonu. Kamničan je osvojil bronasto medaljo in s tem ponovil lanski uspeh.

Kamnik / sreda, 3. maj 2017 / 17:27

Stanetovih devetdeset let

Pred dnevi je svoj devetdeseti rojstni dan dopolnil Stane Simšič, dolgoletni član Planinskega društva Kamnik in nekdanji predsednik Društva upokojencev Kamnik, ki ga je vodil kar štiriindvajset let.