Pecivo za praznične dni

Drage gospodinje in gospodinjci, da boste lažje dočakali praznike, si dolge zimske dni zapolnite s peko peciva in različnih vrst kruha. Naj po stanovanju zadiši.

Rumovi rogljički

Sestavine: 0,65 dag moke, 15 dag masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 7 rumenjakov, 1 jajce, malo ruma, vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, nastrgana lupina pol limone.

Priprava: Med moko zmešamo pecilni prašek in razdrobimo maslo. Dodamo rumenjake, jajce, sladkor, vanilin sladkor in malo ruma. Iz vseh sestavin na hitro zamesimo in pognetemo testo. Na hladnem naj stoji pol ure. Nato na deski oblikujemo male rogljičke. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo pripravljene rogljičke. Spečemo jih na hitro, v srednje vroči pečici, segreti na 180 stopinj Celzija. Še vroče povaljamo v sladkorju v prahu.

Navadni strojni keksi

Sestavine za testo: 50 dag mehke moke, 20 dag masla ali margarine, 3 rumenjaki, 20 dag sladkorja, 1 dl hladne vode, 1 pecilni prašek, 1 zavitek vanilina, lupina pol limone.

Priprava: Iz sestavin pripravimo krhko testo kot za rumove rogljičke. Na hladnem ga pustimo počivati pol ure. Nato s strojem za kekse naredimo enake kekse. Damo jih na pomaščen pekač in v vroči pečici spečemo zlato rumeno.

Linške rezine

Sestavine: 25 masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 25 dag mletih mandljev, 30 dag moke, 2 rumenjaka, vino po potrebi, malo cimeta, vanilin sladkor, lupina pol limone, marelična marmelada za premaz.

Priprava: Iz navedenih sestavin naredimo krhko testo. Pustimo ga počivati pol ure. Testo razvaljamo pol centimetra na debelo (nekaj testa pustimo za izdelavo mreže). Nato testo denemo v pomaščen pekač. Marmelado nekoliko umešamo in razredčimo z rumovo vodo ter z njo premažemo testo. Iz preostalega testa naredimo male trakove in jih položimo po marmeladi. Rezine spečemo v segreti pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Dobro zapečene narežemo in posladkamo s sladkorjem v prahu. Ohlajene poljubno narežemo.

Čokoladne rezine

Sestavine: 40 dag sladkorja, 1 dl vode, 12 dag masla ali margarine, 25 dag keksov albert, 10 dag kokosove moke, 1 dl ruma.

Obliv: 20 dag čokolade za kuhanje, 5 dag margarine in malo olja.

Priprava: Sladkor skuhamo v vodi do šeste stopnje, v nit. Kekse albert zmeljemo v mlinčku za orehe. Vroči sladkor prelijemo po keksih in maslu, dodamo rum in dobro premešamo. Maso nalijemo v pekač, obložen s peki papirjem ali prozorno folijo. Maso poravnamo. Ohlajeno prelijemo z raztopljeno čokolado. Ohlajeno narežemo na primerne kose in jih poljubno okrasimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 16. februar 2012 / 07:00

Triglav se je Olimpiji maščeval za poraz v pokalu

Kranj - V soboto sta bili odigrani le dve tekmi devetega kroga prvega dela državnega prvenstva sezone 2011-2012 v vaterpolu, saj je bilo srečanje med Medveščakom in Ko...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Odpeljali so ju v uklonilni zapor

Bled, Jesenice - V ponedeljek zvečer so policisti na Bledu ustavili in kontrolirali 41-letnega voznika osebnega vozila iz Kamnika. Odredili so mu preizkus alkoholiziranosti, kate...

Kronika / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Kriminal

Sredi popoldneva oropal trafiko Škofja Loka - V sredo okoli 16.45 je na Kapucinskem trgu v Škofji Loki neznan moški oropal trafiko. Ropar je prodajalc...

Kronika / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Za varnost pešcev v prometu

Kranj - Preventivna akcija Stopimo iz teme – varno v zimo, ki jo je pred tednom dni pred trgovskim centrom Qlandia v Kranju organiziral Svet za preventivo in vzgojo v cest...

GG Plus / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Vaš razgled

 

GG Plus / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Wikiwiki, res hitro

Že zadnjič smo ugotovili, da človeku, ki na svojo učenost kaj da, danes ni več nujno imeti klasične enciklopedije na knjižni polici – tiste vrste visokih in debelih, pa dragih knjig, zloženih eno...