Pecivo za praznične dni

Drage gospodinje in gospodinjci, da boste lažje dočakali praznike, si dolge zimske dni zapolnite s peko peciva in različnih vrst kruha. Naj po stanovanju zadiši.

Rumovi rogljički

Sestavine: 0,65 dag moke, 15 dag masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 7 rumenjakov, 1 jajce, malo ruma, vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, nastrgana lupina pol limone.

Priprava: Med moko zmešamo pecilni prašek in razdrobimo maslo. Dodamo rumenjake, jajce, sladkor, vanilin sladkor in malo ruma. Iz vseh sestavin na hitro zamesimo in pognetemo testo. Na hladnem naj stoji pol ure. Nato na deski oblikujemo male rogljičke. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo pripravljene rogljičke. Spečemo jih na hitro, v srednje vroči pečici, segreti na 180 stopinj Celzija. Še vroče povaljamo v sladkorju v prahu.

Navadni strojni keksi

Sestavine za testo: 50 dag mehke moke, 20 dag masla ali margarine, 3 rumenjaki, 20 dag sladkorja, 1 dl hladne vode, 1 pecilni prašek, 1 zavitek vanilina, lupina pol limone.

Priprava: Iz sestavin pripravimo krhko testo kot za rumove rogljičke. Na hladnem ga pustimo počivati pol ure. Nato s strojem za kekse naredimo enake kekse. Damo jih na pomaščen pekač in v vroči pečici spečemo zlato rumeno.

Linške rezine

Sestavine: 25 masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 25 dag mletih mandljev, 30 dag moke, 2 rumenjaka, vino po potrebi, malo cimeta, vanilin sladkor, lupina pol limone, marelična marmelada za premaz.

Priprava: Iz navedenih sestavin naredimo krhko testo. Pustimo ga počivati pol ure. Testo razvaljamo pol centimetra na debelo (nekaj testa pustimo za izdelavo mreže). Nato testo denemo v pomaščen pekač. Marmelado nekoliko umešamo in razredčimo z rumovo vodo ter z njo premažemo testo. Iz preostalega testa naredimo male trakove in jih položimo po marmeladi. Rezine spečemo v segreti pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Dobro zapečene narežemo in posladkamo s sladkorjem v prahu. Ohlajene poljubno narežemo.

Čokoladne rezine

Sestavine: 40 dag sladkorja, 1 dl vode, 12 dag masla ali margarine, 25 dag keksov albert, 10 dag kokosove moke, 1 dl ruma.

Obliv: 20 dag čokolade za kuhanje, 5 dag margarine in malo olja.

Priprava: Sladkor skuhamo v vodi do šeste stopnje, v nit. Kekse albert zmeljemo v mlinčku za orehe. Vroči sladkor prelijemo po keksih in maslu, dodamo rum in dobro premešamo. Maso nalijemo v pekač, obložen s peki papirjem ali prozorno folijo. Maso poravnamo. Ohlajeno prelijemo z raztopljeno čokolado. Ohlajeno narežemo na primerne kose in jih poljubno okrasimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 20. junij 2023 / 14:14

V Lescah nesreča s smrtnim izidom

Lesce – V soboto pozno popoldne se je na območju Lesc zgodila huda prometna nesreča, v kateri je po navedbah Policijske uprave Kranj umrl voznik osebnega avtomobila. Po doslej znanih podat...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 20. december 2007 / 07:00

Anketa: Okraševanje za praznike

Pred vrati so božični in novoletni prazniki. Na to opozarjajo tudi lučke, ki že nekaj časa krasijo predvsem trgovske centre in središča mest. Kako pa vi za praznike okrasite svoje domove?

Gospodarstvo / četrtek, 20. december 2007 / 07:00

Banke pred prazničnimi dnevi le do 12. ure

Kranj - Banke in hranilnice, ki so članice Združenja bank Slovenije, so se dogovorile, da bo ob koncu leta veljal za stranke spremenjen poslovni čas. V ponedeljek, 24. decembra,...

Gospodarstvo / četrtek, 20. december 2007 / 07:00

Gorenjska banka bo izplačala vmesno dividendo

Kranj - Gorenjska banka bo delničarjem (po stanju delniške knjige na zadnji letošnji dan) 10. januarja izplačala 20 evrov vmesne dividende na delnico, pri tem pa bodo posamezniki (fizične...

Zanimivosti / četrtek, 20. december 2007 / 07:00

Namesto božičnice popust za petarde

V prejšnji številki Gorenjskega glasa smo delodajalce vprašali, ali bodo zaposlenim izplačali božičnico ali 13. plačo. Na članek se je odzvala bralka, ki nam je sporočila, da so ponekod pri plači...

Gospodarstvo / četrtek, 20. december 2007 / 07:00

Pokanje petard vznemirja tudi živali

Kranj - Bliža se božično-novoletni čas. Pokanje petard in drugih pirotehničnih sredstev, ki je tako značilno za ta čas, ne povzroča težav le ljudem, ampak vznemirja tudi živali....