Prav je, da se varnega kolesarjenja naučijo že osnovnošolci.

Na kolesu želijo biti varni

Osnovnošolci so v zadnjem času nova znanja o varnosti pri kolesarjenju pridobivali tako na daljavo kot pri zanimivih in poučnih nalogah programa Varno na kolesu.

Kranj – Poleg učencev, ki so se pripravljali na kolesarske izpite, so se programu Varno na kolesu letos pridružili tudi tudi drugi osnovnošolci. V sklopu razpisanih nalog so opazovali promet in prometno infrastrukturo v svojem kraju, utrjevali svoje kolesarske spretnosti, spoznavali pozitivne vplive kolesarjenja in pravilno opremljeno kolo ter opozarjali na najpogostejše kolesarske prekrške.

Več kot deset tisoč otrok iz več kot sto dvajsetih osnovnih šol je sodelovalo tudi pri zanimivih in poučnih nalogah programa Varno na kolesu in šolam z domiselnimi izdelki priigralo privlačne nagrade.

V gorenjski regiji se je letos najbolje odrezala Osnovna šola Antona Tomaža Linharta Radovljica. Nagrajena je bila v sklopu naloge Jaz na kolesarskem izletu, ki so jo lahko sodelujoče šole opravljale v razpisu B. Učenci so med kolesarjenjem v prostem času beležili prevožene kilometre. Za kar 4939 skupno prevoženih kilometrov je šola osvojila drugo mesto ter denarno nagrado in pet kolesarskih čelad.

Pri opravljanju nalog so se odlično izkazali tudi učenci Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, ki so pripravili zanimiv predlog za kolesarski izlet v občini Bohinj. Kolesarski izlet se začne pri Podružnični šoli Srednja vas in nato vodi po kolesarski poti okrog Bohinja. Pot omogoča več priložnosti za občudovanje lokalne naravne in kulturne dediščine, kot so korita Save Bohinjke in rojstna hiša dr. Janeza Mencingerja.

Obsežno nalogo na temo popolno opremljenega kolesa in kolesarja je oddala Osnovna šola Poljane, ki pri programu Varno na kolesu sodeluje že več let. V dogovoru s Policijsko postajo Škofja Loka je šolo na začetku marca obiskal policist, ki je preveril, ali so kolesa učencev ustrezno opremljena, in ugotovil, da so v veliki večini pripravljena za varno vožnjo. Učenci so spoznavali tudi pomen kolesarske čelade in izdelali poučno in zabavno igro, s katero so želeli ozavestiti situacije, ki ponazarjajo, kdaj in kako lahko čelada reši življenje ali nas obvaruje pred poškodbo.

Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenije, Zavarovalnice Triglav in družbe BTC. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji.

»Učenci so letos pokazali zelo dobro poznavanje prometnih pravil in izkazali tudi veliko veselje do kolesarjenja, saj je prav v času karantene kolo postalo 'najboljši prijatelj' marsikaterega najmlajšega. Šole iz gorenjske regije so se kljub oteženim razmeram odlično izkazale in dokazale, da lahko o tako pomembni tematiki, kot je varnost v prometu, ozaveščamo tudi na kreativen način, ki je otrokom blizu. Kar pa je najpomembnejše: sporočilo o varnih kolesarskih izkušnjah so ponesle tudi izven šolskih zidov v svojo lokalno skupnost,« je povedla vodja projekta Varno na kolesu Tanja Medved.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 16. julij 2012 / 07:00

Ta je dobra

Koala in martinček Koala sedi na drevesu in mimo pride martinček: »Hej, koala! Kaj delaš?« Koala pravi: »Trav'co kadim, pridi gor in probi.« In res, martinček pride gor in skupa...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 6. januar 2022 / 16:40

Borijo se za upanje, podprimo jih

Upanje je tema, ki je v teh časih v vsakdanjem življenju prisotna bolj kot kdajkoli. »Doživljanje tega sedanjega trenutka je primerljivo tudi z družinami, kjer se dogaja dolgotrajno nasilje in v njih...

Bled / četrtek, 6. januar 2022 / 16:39

Prepovedano hranjenje vodnih ptic

Bled – Na Bledu opozarjajo na prepoved hranjenja vodnih ptic. Po podatkih veterinarske uprave je v Sloveniji prišlo do izbruha aviarne influence (tako imenovane ptičje gripe) pri domači perutnini,...

Kranjska Gora / četrtek, 6. januar 2022 / 16:35

Zimska idila v Kranjski Gori

Na zadnji dan starega leta smo obiskali Kranjsko Goro, ki je bila polna turistov. Želeli so se naužiti zimske idile, nekateri so dan izkoristili za rekreacijo na belih strminah, smučarskotekaških prog...

Naklo / četrtek, 6. januar 2022 / 14:40

Gradili bodo balinišče

Kljub epidemiji je Društvu upokojencev (DU) Naklo uspelo uresničevati naloge s področja sociale in rekreacije. Sedaj jih čaka graditev balinišča.

Železniki / četrtek, 6. januar 2022 / 14:38

Dva vzdrževalca

V Javnem zavodu Ratitovec bodo lahko zaposlili dodatnega vzdrževalca športne infrastrukture. Direktor Gregor Habjan je občinskim svetnikom pojasnil, zakaj ga potrebujejo.