Za ogled fresk in akvarelov Maje Šubic je bila v prostorih Loškega muzeja precejšnja gneča.

Tista lepa narava

V prostorih prirodoslovne zbirke Loškega muzeja so v torek odprli razstavo Tistega lepega dne, razstavo fresk in slik akademske slikarke Maje Šubic.

Grajska kapela Škofjeloškega gradu, kjer je potekal slovesni program, je bila premajhna za vse, ki so prišli na odprtje razstave del slikarke Maje Šubic, zato so mnogi dogodek zgolj »ujeli« na dolgem muzejskem hodniku. »Seveda smo veseli tako velikega obiska, kar dokazuje, da je Maja Šubic v Škofji Loki in na Gorenjskem zelo priljubljena umetnica,« je zadovoljna povedala direktorica muzeja Jana Mlakar in nadaljevala, da so se v želji poživitve prostora, ki je del naravoslovne zbirke, odločili k sodelovanju povabiti domačo umetnico. »Gre za veliko ljubiteljico narave, s katero so pogosto povezani tudi motivi njenih del, hkrati pa na ta način želimo svoje mesto podeliti tudi slikarski rodbini Šubic, katere najmlajša predstavnica je prav Maja.« Tudi zato bo razstava nekaj časa imela značaj stalne postavitve.

Že pred leti so v Loškem muzeju prenovili zbirko živali in stena na nasprotni strani zbirke je kar klicala k novi vsebini. Šubičeva je povabilo muzeja vzela za izziv, zato je posebej za to priložnost izdelala nove freske na lehnjaku in akvarele v mešani tehniki. »Vse rastline, ki jih vidite na stenah, so iz škofjeloške okolice. Naslikala sem jih v akvarelni tehniki, v nekoliko povečani obliki so bile kasneje izrezane in nalepljene na ročno izdelan papir iz Valantove delavnice,« je povedala avtorica del in dodala, da so freske pravzaprav fragmenti ene same freske, povezuje pa jih s tretjim dnem, ko je Bog ustvarjal rastline. V nadaljevanju sta tu še dve freski, imenovani »Thinking path«, kar pomeni pot razmišljanja in sta neposredno povezani s Charlesom Darwinom, ki se je pogosto sprehajal po podobni pokrajini nedaleč od svojega doma. Zakaj naslov Tistega lepega dne? »Ker je lep dan, kadar vidimo rože, in bomo nekega lepega dne spoznali in začutili, kako je nastal svet.« Zbrano občinstvo je v duhovitem nagovoru nagovorila družinska prijateljica Šubicev, dramska igralka Polona Vetrih, v glasbenem programu pa sta nastopili flavtistki Mojca Zaplotnik in Janja Šušnjar ter tolkalska skupina Otroci ritmov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 24. julij 2008 / 07:00

Najboljši odbojkarji zbrani v Kranju

V petek in soboto bo na ploščadi pred MOL v Kranju letošnji 4. turnir Tušmobil LG presented by Nestea, ki bo hkrati veljal tudi kot letošnje državno prvenstvo v odbojki na mivki.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 15. avgust 2015 / 21:00

Tudi Romi romali na Brezje

Tako kot vsak človek prihajajo tudi Romi na Brezje z osebnimi stiskami in prošnjami, pa tudi z zahvalami.

Radovljica / sobota, 15. avgust 2015 / 20:00

Delo za dobro vseh

Nekaj tisoč ljudi je na veliki šmaren romalo na Brezje, kjer je dopoldne maševal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je pred leti tudi sam deloval na Brezjah.

Kronika / sobota, 15. avgust 2015 / 18:00

Ob prehitevanju trčil v motorista

V soboto nekaj po 13. uri je v prometni nesreči na Jezerskem umrl motorist.

Kamnik / sobota, 15. avgust 2015 / 09:56

Prvi kohezijski odločbi

Služba Vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko je prejšnji petek izdala prvi odločitvi o finančni podpori projektom v okviru izvajanja programskega obdobja 2014–2020, in sicer za naložbi gradnje kan...

Gospodarstvo / sobota, 15. avgust 2015 / 09:51

T-2 (spet) v stečajnem postopku

Višje sodišče v Ljubljani je v začetku avgusta začelo stečajni postopek za družbo T-2, njena večinska lastnica družba Garnol iz Kranja in drugi družbeniki pa so že napovedali, da bodo uporabili vsa pr...