Nina in Nejc Dolenc pred domačo kmetijo v Vrbnjah pri Radovljici / Foto: Gorazd Kavčič

Povpraševanje po lokalnem se je povečalo

Prodaja mleka in mlečnih izdelkov neposredno na kmetiji se je v času epidemije zelo povečala. Dolenčevi upajo, da bodo del novih strank, ki so začele na kmetijo prihajati v zadnjih dveh mesecih in pol, obdržali tudi, ko se življenje vrne v stare tirnice.

Dolenčeva pravita, da se ljudje vedno bolj zavedajo, kaj pomeni lokalna, doma pridelana hrana. »Sploh mlade družine z otroki, posredno prek njih pa tudi vrtci in šole.«

Radovljica – Kmetijo Dolenc, ki jo je pred skoraj štiridesetimi leti v Vrbnjah pri Radovljici postavil znani gorenjski veterinar Anton Dolenc, danes vodi že tretja generacija Dolenčevih, ki jo predstavljata Antonova vnuka. Nejc je vodenje kmetije od svojega očeta Klemena Dolenca prevzel leta 2013, dve leti za tem se je njegova sestra Nina začela ukvarjati s predelavo mleka. Na police trgovinice, ki deluje v okviru kmetije, bo ravno v teh dneh postavila tudi svoje prve zorjene sire.

»Pred petimi leti sem, potem ko sem zaključila izobraževanje na Biotehniškem centru Naklo, začela najprej s svežim programom jogurtov, skute, masla in mladega sira. Nato smo uredili še zorilnico, kjer na to, da jih postavimo na police, prav v teh dneh že čakajo prvi hlebci poltrdega sira tipa gavda. Temu bo sledil trdi sir, verjetno tipa ementalec,« je povedala Nina in pojasnila, da so se na ta način odzvali na povpraševanje kupcev, ki so že pred epidemijo na kmetijo v Vrbnje prihajali z vseh koncev Gorenjske, številni tudi iz Ljubljane.

Na Dolenčevi kmetiji je že nekaj let mogoče kupiti tako mlečne izdelke kot sveže mleko iz mlekomata. Z obojim, sta povedala Nina in Nejc Dolenc, redno zalagata tudi šole, vrtce in dnevno bližnji dom starejših občanov v Radovljici.

»Že pred epidemijo je šlo mesečno v predelavo od pet do osem tisoč litrov mleka, okoli dvesto litrov smo ga prodali na mlekomatu, kar je ostalo, je šlo v mlekarno. Mleko se je sicer odkupovalo tudi v času epidemije, se je pa nižala odkupna cena. Zato smo bili seveda zadovoljni, ko je v tem času pot do naše kmetije našlo kar nekaj ljudi, ki so prvič prišli k nam. S podobno situacijo so se, kot sva izvedela od kmetov, s katerimi se videvamo na tržnicah, srečevali tudi po drugih kmetijah,« je povedala Nina.

Sicer pa Dolenčeva pravita, da se ljudje v zadnjih letih vedno bolj zavedajo, kaj pomeni kakovostna lokalna, doma pridelana hrana. »Sploh mlade družine z otroki, posredno prek njih pa tudi vrtci in šole. Zato povpraševanje po tovrstni ponudbi v zadnjih letih konstantno narašča. Ljudje so za kvalitetno hrano pripravljeni odšteti tudi nekaj več od tistega, kar bi zanjo porabili v velikih supermarketih,« povesta.

»Pomembno se jim zdi, da vidijo, kjer in kako je hrana pridelana. Da ima kmet nadzor nad celotnim postopkom, od krme do končnega izdelka. Naša pot od hleva in mlekarne do sirarne je dolga samo petdeset metrov, in če bi šlo v hlevu karkoli narobe, bi bila jaz, ki skrbim za predelavo, prva, ki bi to opazila,« pove Nina.

Nejc ob tem še enkrat poudari, da se vse začne s kvalitetno krmo. »Ob tem pri nas res veliko pozornosti posvečamo dobremu počutju živine. In higieni, seveda. Na tem področju smo skoraj preveč natančni,« se še posmeji.

Dolenčevi obdelujejo šest­deset hektarov površin, od tega je dobra četrtina ornih, deset hektarov je pašnikov, ki jih pokosijo enkrat do dvakrat letno, sicer se na njih pase mlada živina in presušene molznice. V hlevu molža poteka 24 ur dnevno, tam krave jedo, počivajo in se molzejo, ko jim ustreza. Vsakodnevno se molze 60 od skupaj 79 molznic, skupaj z mlado živino je tako na kmetiji 150 glav živine. Mlada kmeta sta prepričana, da je prav počutje živali, ki imajo na voljo dovolj prostora za gibanje, poleg ustrezne kvalitetne krme eden od bistvenih pogojev za visoko kvaliteto mleka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 17. maj 2017 / 08:47

Kranjski lionsi upihnili dvajseto svečko

Lions klub Kranj je konec tedna s slavnostno akademijo, podelitvijo priznanj in sproščenim druženjem po uradnem delu programa na Brdu pri Kranju proslavil svoj dvajseti rojstni dan. Kot že velikokrat...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 8. december 2019 / 20:13

Davčno so obiskale igrače

Plišaste igrače, družabne igre, kocke, knjige ... Zaposleni na kranjskem finančnem uradu so se odzvali na dobrodelno akcijo FURS smo ljudje in s prav posebnimi prostovoljnimi prispevki, otroškimi igra...

Zanimivosti / nedelja, 8. december 2019 / 20:13

Večerja za dober namen

Uporabniki radovljiškega centra za usposabljanje, delo in varstvo so skupaj s študenti višje šole za gostinstvo, velnes in turizem ter tremi kuharskimi mojstri pripravili in postregli večerjo ter s pr...

GG Plus / nedelja, 8. december 2019 / 20:09

Dober starš zna pogledati vase

Dr. Albert in Leonida Mrgole, priznana družinska terapevta, ki delujeta v paru, sta izdala novo knjigo z naslovom Naj vodila za Naj starše, ki pa je nekaj prav posebnega.

GG Plus / nedelja, 8. december 2019 / 20:08

Luciferka

»Medtem pišem svoje prve kolumne za revijo Teleks. Trije sociologi – med njimi Mišo Jezernik – opravijo anketo o tem, ali naj se za homoseksualce uvede smrtna kazen. Rezultati so osupljivi in grozl...

Zanimivosti / nedelja, 8. december 2019 / 20:07

Znaki

Če znake razdelimo v štiri kategorije, so najprijaznejši zagotovo modri kvadratni, ki udeležence v prometu o nečem obveščajo. Tisti, ki prepovedujejo, so okrogli z rdečim robom, če nam sporočajo, k...