Skutne potičke

Bliža se čas, ko bo spet zadišalo po poticah. Sama peka potice nam lahko vzame kar nekaj časa in potrpljenja. Priprava manjših potičk je veliko hitrejša in enostavnejša, poleg tega pa po okusu nič ne zaostajajo za svojimi velikimi sestrami. Pa da ne bo vedno na mizi orehova ali makova potica, jih pripravimo s skutnim nadevom.

Za pripravo skutnih potičk potrebujemo: za testo: 500 g moke, 2 dl mleka, 2 jajci, 50 g masla, pol kocke kvasa, 50 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, pol žličke soli; za skutni nadev: 0,5 kg skute, 1 dl jogurta ali kisle smetane, 1 jajce, 2 žlici pšeničnega zdroba, lupinica 1 bio limone, sok pol limone, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 100 g rozin, namočenih v rumu.

Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Kvas zmešamo z eno žličko sladkorja ter zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo, da vzhaja od 10 do 15 minut. K moki dodamo preostale sestavine: jajci, stopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 1 uro.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev: skuti dodamo vse sestavine razen rozin in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. 

Vzhajano testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del razvaljamo v pravokotnik, pri čemer naj bo ena stranica precej daljša od druge. Vsak pravokotnik namažemo s skutnim nadevom in enakomerno posujemo z rozinami, namočenimi v rumu. Tako nadevano testo zvijemo v tanek svaljek in ga narežemo na 3 centimetre debele dele, da dobimo majhne potičke. Potičke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, kjer naj vzhajajo še 15 minut. Nato jih postavimo v ogreto pečico na 200 °C in pečemo 15 minut. Ohlajene potičke potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Smo v času, ko je treba omejevati socialne stike in tako se v primeru peke na mizi hitro pojavi presežek hrane. Če se bo izkazalo (kar se verjetneje ne bo), da bodo na mizi ostajale potičke, jih preprosto zamrznemo. Čez kakšen mesec si bomo še hvaležni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 22. julij 2010 / 07:00

Spet sta se peljala s hroščem

Tako kot na poroko pred petdesetimi leti sta se Magda in Franc Korošec prejšnjo soboto na zlato poroko peljala s hroščem, poročna slovesnost pa je bila tokrat v cerkvi sv. Lovrenca na Kokrici, kjer st...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 9. julij 2020 / 15:58

Sofinanciranje za promocijo turizma

Kamnik – Kamniški občinski svetniki so na zadnji seji potrdili tudi spremembe pravilnika o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanja razvoja malega gospodarstva, s čimer so uvedli ukrep so...

Gospodarstvo / četrtek, 9. julij 2020 / 15:50

Priznanja za mesnine

Kranj – Na Ptuju bi morala biti v sredini maja tradicionalna državna razstava kmečkih prehranskih izdelkov z naslovom Dobrote slovenskih kmetij, a so jo zaradi epidemije covida-19 prestavili na 5....

Gospodarstvo / četrtek, 9. julij 2020 / 15:50

V mesnicah manj nepravilnosti

Kranj – Uradni veterinarji inšpekcije uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so v drugi polovici aprila izvedli poseben nadzor v mesnicah, kjer so pri mesu, mletem mesu in mesnih p...

Nasveti / četrtek, 9. julij 2020 / 15:49

Žeja je že znak dehidracije

Za primerno hidracijo moramo skrbeti v vseh letnih časih, še posebno pa poleti, ko je topleje. Glavni znaki dehidracije so lahko (močna) žeja, suha usta in druge sluznice, razpokane ustnice, zmanjš...

Tržič / četrtek, 9. julij 2020 / 15:41

Odpovedi prireditev

Tržič – Kot so sporočili z Občine Tržič, so bili v želji po omejevanju širjenja novega koronavirusa in v skladu z zaostrenimi ukrepi pristojnih institucij primorani do nadaljnjega odpovedati vse do...