Skutne potičke

Bliža se čas, ko bo spet zadišalo po poticah. Sama peka potice nam lahko vzame kar nekaj časa in potrpljenja. Priprava manjših potičk je veliko hitrejša in enostavnejša, poleg tega pa po okusu nič ne zaostajajo za svojimi velikimi sestrami. Pa da ne bo vedno na mizi orehova ali makova potica, jih pripravimo s skutnim nadevom.

Za pripravo skutnih potičk potrebujemo: za testo: 500 g moke, 2 dl mleka, 2 jajci, 50 g masla, pol kocke kvasa, 50 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, pol žličke soli; za skutni nadev: 0,5 kg skute, 1 dl jogurta ali kisle smetane, 1 jajce, 2 žlici pšeničnega zdroba, lupinica 1 bio limone, sok pol limone, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 100 g rozin, namočenih v rumu.

Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Kvas zmešamo z eno žličko sladkorja ter zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo, da vzhaja od 10 do 15 minut. K moki dodamo preostale sestavine: jajci, stopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 1 uro.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev: skuti dodamo vse sestavine razen rozin in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. 

Vzhajano testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del razvaljamo v pravokotnik, pri čemer naj bo ena stranica precej daljša od druge. Vsak pravokotnik namažemo s skutnim nadevom in enakomerno posujemo z rozinami, namočenimi v rumu. Tako nadevano testo zvijemo v tanek svaljek in ga narežemo na 3 centimetre debele dele, da dobimo majhne potičke. Potičke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, kjer naj vzhajajo še 15 minut. Nato jih postavimo v ogreto pečico na 200 °C in pečemo 15 minut. Ohlajene potičke potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Smo v času, ko je treba omejevati socialne stike in tako se v primeru peke na mizi hitro pojavi presežek hrane. Če se bo izkazalo (kar se verjetneje ne bo), da bodo na mizi ostajale potičke, jih preprosto zamrznemo. Čez kakšen mesec si bomo še hvaležni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 15. avgust 2009 / 07:00

Za boljši položaj mladih

Ljubljana - »Zavedamo se izjemnega pomena mladih in njihovega prispevka k družbi znanja, zato bomo s svojimi politikami še naprej prispevali k boljšemu položaju mladih,« so ob 12...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Sobe za streznitev

Po gorenjskih policijskih postajah smo preverili, kakšni so prostori za dvanajsturno pridržanje vinjenih voznikov.

Splošno / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Očistili bregove Save

Športno društvo Tinaraft iz Radovljice je bilo organizator letošnjega, že devetnajstega ekoraftinga po vrsti. V skupni očiščevalni akciji so člani rafting klubov ter še mnogi drugi, ki jim ni vse...

Splošno / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Vzgajajo za barmane

Dijaki Srednje gostinsko turistične šole iz Radovljice so na letošnjem tekmovanju v mešanju pijač na Bledu osvojili šesto mesto.

Splošno / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Babica Barbara Čadež

Peti maj je mednarodni dan babic. Praznujemo ga že od leta 1992, njegov namen je počastiti delo babic ter ljudem predstaviti babištvo in njegov pomen.

Gorenjska / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Smolnikar poziva ministra Podobnika

Duplica - Zrak na Duplici kljub večletnim protestom krajanov in ukrepanju Občine Kamnik, ki se že dlje časa zaman trudi s problematiko seznaniti pristojno ministrstvo, še vedno n...