Zaradi koronavirusa je tudi delo v pekarnah prilagojeno novim okoliščinam. Foto: arhiv Žita/Podravke

Prodaja svežega kruha upadla

V času epidemije koronavirusa so se mnogi sami lotili peke kruha, kar krepko občutijo v pekarnah, se je pa povečala prodaja krušnih izdelkov z daljšo obstojnostjo, denimo toasta.

Kranj – V času epidemije koronavirusa, ko naj bi se v trgovino odpravili čim bolj poredko, si mnogi sami pečejo kruh. Zaradi spremenjenih nakupovalnih navad se je tako prodaja svežega kruha v trgovskih centrih zmanjšala, povečala pa se je prodaja sorodnih izdelkov z daljšo obstojnostjo, kot so toast, prepečenec in drugi pakirani krušni izdelki, pa tudi prodaja moke in kvasa.

Manjšo prodajo svežega kruha in pekovskega peciva zaznavajo tudi v Žitu, ki ima pekarno tudi v Lescah. »Prav tako so v Sloveniji odpovedana skoraj vsa naročila za šole in vrtce pa tudi za hotele, menze in gostinske lokale,« so pojasnili. Po drugi strani v skupini Žito, pod okrilje katere med drugim sodi tudi Podravka, opažajo večje povpraševanje po osnovnih živilih in trajnih izdelkih, kot so moka, testenine, riž, suhi kvas, polenta, mlevski izdelki, konzervirana hrana, otroška hrana, vložena zelenjava, prepečenec, juhe … »Ta živila so sedaj v prednostni proizvodnji, povečali smo zaloge surovin za te produkte,« so pojasnili v Žitu.

Zaradi prilagoditve trenutnim razmeram je Žito v tem tednu začel na trg dostavljati nekatere hlebce v pakirani obliki. V njihovi trgovini v Lescah se denimo kupci lahko dogovorijo tudi za pripravo paketa živil, v Ljubljani pa že omogočajo dostavo preko naročila na spletni strani oz. aplikaciji Wolt. Trenutno pripravljajo tudi lastno spletno trgovino.

Glede peke potic ob bližajoči se veliki noči so povedali, da bodo proizvodnjo prilagodili povpraševanju kupcev. »Ker jih pečemo vsak dan, to ne bo težava.«

Dvakrat več povpraševanja po toastih

V skupini Don Don, ki ima proizvodno enoto tudi v Kranju ter je poznana po blagovnih znamkah Tvojih 5 minut in Pekarna Grosuplje, zaznavajo največje odstopanje v prodajnem programu sendvičev in pekovskega peciva, saj so izobraževalne ustanove zaprte, mnogi pa delajo od doma. »Pri peki kruha smo zaradi varnosti zaposlenih zmanjšali prodajni asortiman, naročila pa so zaradi manjšega obiska trgovin padla za štirideset odstotkov. Na drugi strani imamo novi proizvodni obrat za proizvodnjo toasta v polnem pogonu. Povpraševanje po toastih se je podvojilo, zato našim kupcem dobavljamo proporcialno glede na proizvodne zmogljivosti,« so pojasnili. Na spremenjene razmere na trgu se odzivajo z razvojem novih izdelkov (npr. pakirane sveže vrste kruha z daljšo obstojnostjo) in poti do potrošnika.

Že prva odpuščanja

V nezavidljivem položaju pa so tudi manjše pekarne. V Pekarni Magušar je denimo prodaja izdelkov, še zlasti drobnega pekovskega peciva in sladkega programa, upadla za približno polovico. »Trenutno situacijo smo prisiljeni reševati z odpuščanjem delavcev in čakanjem na delo ter z zmanjšanjem asortimana. Vzpostavili smo tudi dostavo na dom,« so pojasnili in dodali, da bodo zmanjšali tudi proizvodnjo potic v velikonočnem času oz. jih bodo pekli po naročilu.

Manjša bo tudi prodaja potic

Direktor Pekarstva Orehek Dušan Dermota je povedal, da je prodaja v njihovih manjših specializiranih enotah upadla za 60–70 odstotkov. Pet od trinajstih so jih zato zaprli, medtem ko je v njihovih treh franšiznih živilskih trgovinah prodaja sedaj v normalnih okvirih, sredi marca, ko so si kupci delali zaloge, pa je bila celo nekoliko večja. Proizvodnjo v Kranju so ustavili, v Škofji Loki in Zbiljah pa še poteka. »Zaposlenih za zdaj nismo odpuščali ali jih dali na čakanje. Sodelavke smo prerazporedili po drugih enotah, imajo tudi kakšen prost dan, da se spočijejo od trenutnih napetosti,« je pojasnil Dermota.

Pričakuje, da bodo tudi velikonočnih potic prodali vsaj polovico manj kot v prejšnjih letih, tudi zaradi omejitve gibanja na domačo občino in s tem oteženega dostopa do njihovih prodajaln. Poudaril je, da vladne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa podpira, saj si želi, da bi se razmere čim prej normalizirale. »Čeprav je država podjetnikom prišla naproti, nam ne bo lahko,« je še dejal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Petje je znamenje veselega srca

Trije šolski pevski zbori, v katerih prepeva kar tretjina učencev, in učiteljski pevski zbor Mavrica so krepko ogreli srca in dlani obiskovalcev.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / ponedeljek, 3. september 2018 / 16:09

Za poletne priprave so izbrali Kranjsko Goro

Kranjska Gora tudi v letošnjem poletju gosti številne posameznike in ekipe, ki so nekoč tradicionalno zimsko destinacijo izbrali za športne priprave. Hotelirji so zadovoljni s trendom naraščanja števi...

Gorenjska / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:53

Polnoletni in tudi samostojni

V zvezi z novimi šolskimi predpisi, na podlagi katerih bodo morali starši polnoletnih dijakov dobiti njihovo pisno soglasje, če bodo želeli, da jih šola obvešča o dijakovem šolskem delu, smo se pogova...

GG Plus / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:52

S peto tolkel bom ob tla

V Galeriji Atrij Občine Tržič je na ogled razstava S peto tolkel bom ob tla s podnaslovom Obutvena kultura na Slovenskem v interpretacijah folklornih skupin. Razstavljenih je okoli sto parov različnih...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:50

Začela z eno ovco in kozo

Zakonca Iza Dolinar-Krainer in Lojze Dolinar sta na Kupljeniku iz zapuščene kmetije »naredila« turistično kmetijo, ki jo je ugledni britanski časopis The Guardian uvrstil na seznam dvajsetih priporoče...

Škofja Loka / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:48

Puštal privlačna točka ohladitve

Na desnem bregu Poljanske Sore v Škofji Loki je naravno kopališče Puštal, ki v vročem poletnem času velja za privlačno točko ohladitve in sprostitve tako za domačine in okoličane kot tudi za turiste.