Kumrovi iz Bilnjovsa: (od desne) Miha in Ingrid Zablatnik, Olga in Markus Voglauer z Nikolajem in Nevenko in Mihova sestra Bali

Kmetija je povezala družino

Na Kumrovi kmetiji v Bilnjovsu/Fellersdorf na Koroškem so se leta 2011 odločili, da bo njihova prihodnost proizvodnja senenega mleka in domačih mlečnih izdelkov.

Bilnjovs/Fellersdorf na Koroškem – Na levem bregu Drave, na pobočju Gur/Sattnitz nad Rožem, leži manjša dvojezična vas Bilnjovs ali Fellersdorf po nemško, ki je del dvojezične občine Bilčovs/Ludmannsdorf. Ker se je nad 15 odstotkov vaščanov pri zadnjem štetju izreklo za Slovence, stoji pred vasjo dvojezična krajevna tabla, pa tudi drugi napisi v kraju so dvojezični, kar je tudi za celotno občino Bilčovs nekaj običajnega in iz tega nihče ne dela problemov. Sredi kraja leži Kumrova kmetija, na katero opozarja dvojezična tabla ob cesti. Pred prazniki sem jo obiskal. Kumrovi so namreč kot predstavniki slovenske liste zelo dejavni v občinski politiki, v Skupnosti južnokoroških kmetov in v Kmečki izobraževalni skupnosti na Koroškem, ki skrbi za izobraževanje slovenskih kmetic in kmetov v slovenščini. So zavedni koroški kmetje, navezani na svojo zemljo, na svoj rod in na svoj domači kraj. Do leta 2010 je bila Kumrova kmetija tradicionalna manjša koroška kmetija, za katero sta skrbela Ingrid in Miha Zablatnik. Ko pa sta se leta 2010 vrnila domov hčerka Olga, poročena Voglauer, in njen mož Markus, ki sta se spoznala med študijem na Dunaju, so se pri Kumru odločili za spremembo.

»Leta 2011 smo opustili klasični način kmetovanja s krmljenjem silaže in začeli s proizvodnjo senenega mleka in njegove predelave v sadni in v navadni jogurt, v podeželsko skuto in v bio mleko. Vsa krma je domača in naravno posušena. Pridelujemo jo na 15 hektarih lastnih in osmih hektarih najetih travnikov. Poleg travnikov imamo še 24 hektarov gozda. V hlevu imamo povprečno 15 krav molznic, ki dajejo letno okrog 6500 litrov mleka oziroma od 15 do 25 litrov dnevno. Mogoče se zdijo te številke nizke, vendar so za naravni način krmljenja maksimum,« je povedala o kmetiji Olga Voglauer, inženirka kmetijstva, ki je z možem Markusom, rojenim v Nižji Avstriji, prevzela odgovornost za kmetijo. Mama Ingrid in oče Miha pa sta ostala njuna zanesljiva pomočnika.

Kumrovi so pokazali veliko izvirnosti, poguma in podjetnosti. Sovaščane in prebivalce okoliških vasi so obveščali o svoji ponudbi in jim dali možnost, da jim sami pripeljejo izdelke na dom. Pri Kumru pravijo, da je bil to zadetek v polno. V njihov sistem celoletnega naročanja dobave mleka in mlečnih izdelkov na dom se je vključilo že nad 200 gospodinjstev. Olga, najpogosteje pa Markus, jim dvakrat tedensko dostavljata z od daleč prepoznavnim avtomobilom naročeno blago. Pravijo, da je to boljša rešitev kot prodaja na domu, ko bi moral biti vedno eden doma, obiski domov strank pa so tudi izvrstna priložnost za klepet o povsem vsakdanjih rečeh.

Na moje vprašanje, če se s tem lahko preživijo, odgovarjajo pozitivno. »Dobro živimo. Z možem sva odvisna samo od kmetije, za nekaj ur pa imamo zaposleno tudi sorodnico. Vsega pa tudi ne moremo gledati samo skozi denar. Seveda je pomemben, vendar je v našem primeru kmetija tudi trdneje povezala družino in rodove na njej. Vsi trdo delamo za isti cilj. Od 100.000 litrov letno pridelanega mleka ga 30.000 oddamo mlekarni tudi zaradi kontrole kakovosti. Mlekarna nam ga plača po 42 centov za liter. Od 70.000 litrov ga polovico predelamo v jogurte, skuto in maslo, polovico pa ga prodamo v steklenicah. Imamo svojo polnilnico in embalažo, tako da smo prepoznavni tudi na zunaj,« je povedala o svoji kmetiji prijazna in zgovorna Olga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 14. november 2013 / 12:51

Dan slovenske hrane

V petek bosta po Sloveniji potekala Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 22. februar 2022 / 18:02

V polfinalnem izboru za najlepšo Slovenko tudi štiri Gorenjke, kar dve Jeseničanki

Polfinalno prireditev Miss Slovenije bo v soboto gostilo Zagorje ob Savi. Med 29 polfinalistkami so tudi štiri Gorenjke: dve Jeseničanki, 16-letna Alja Ališić in 18-letna ter Enedina Sarajkić, ter...

Gospodarstvo / torek, 22. februar 2022 / 16:58

Prijave za ocenjevanje dobrot

Kranj – Prireditelji Festivala dobrote slovenskih kmetij, ki bo od 20. do 22. maja v minoritskem samostanu na Ptuju, pozivajo kmete in kmetice, da do 25. februarja do 15. ure prijavijo na ocenjevan...

Šport / torek, 22. februar 2022 / 16:56

Za naše dve zmagi in dva poraza

Naši vaterpolski reprezentanci se na domačem kvalifikacijskem turnirju ni uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo, saj sta prvi dve mesti osvojili Francija in Nemčija, so pa z igro in tretjim mestom dok...

Kultura / torek, 22. februar 2022 / 16:55

Rane preteklosti, meje sedanjosti

V Prešernovem gledališču so uprizorili še četrto premiero v letošnji sezoni, družinsko dramo Meja sneženja Marka Sosiča v režiji Gorana Vojnovića. Kranjsko gledališče je v koprodukcijski predstavi moč...

Mengeš / torek, 22. februar 2022 / 16:53

Umrl je častni občan Peter Krušnik

Mengeš – Na mengeškem pokopališču so se v soboto, 19. februarja, poslovili od Petra Krušnika, častnega občana občine Mengeš. V spomin nanj je Občina Mengeš v Kulturnem domu Mengeš odprla žalno knji...