Stanovalci Centra slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki na kratkem sprehodu okoli doma / Foto: CSS Škofja Loka

Medsebojno si dvigujejo moralo

Starejša populacija je zaradi koronavirusa najbolj ogrožena, domovi upokojencev so zaradi tega že nekaj časa zaprti za zunanje obiskovalce. Poizvedeli smo, kako v teh časih poteka življenje v domovih in kako starostniki prenašajo izolacijo.

Zaščitnih sredstev imajo ta čas dovolj, z njimi ravnajo zelo skrbno, v primeru obravnave suma na covid-19 pa bi povsod potrebovali posebno osebno varovalno opremo. Vlada domovom obljublja, da bodo ta zaščitna sredstva dobili, če se bo pojavil stanovalec s to boleznijo.

Kranj, Radovljica, Škofja Loka – V Domu upokojencev Kranj, Domu dr. Janka Benedika Radovljica in v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka so stanovalci in zaposleni zdravi. V Kranju so zaprli dnevno varstvo, sicer pa vsi trije domovi izvajajo ostale »zunanje« dejavnosti: za razvoz kosil je celo več zanimanja, pomoč družini na domu poteka v zmanjšanem obsegu.

Okrnjeni stiki s svojci

Direktorica kranjskega doma Nadja Gantar potrdi, da je dom že mesec dni zaprt za zunanje obiskovalce, izjema so umirajoči stanovalci, kjer svojcem dovolijo, da jih obiščejo in se dostojno poslovijo, ob tem imajo stroge preventivne ukrepe. Kako pa stanovalci prenašajo posebne razmere? »Življenje v domu jim seveda poskušamo bogatiti. Prosti čas preživljajo v atriju, kjer se naužijejo svežega zraka in sonca. Aktivnosti potekajo po posameznih oddelkih, ob tem ves čas pazimo na razdaljo med njimi. Tudi praznovanje rojstnih dni smo prilagodili. Naši stanovalci za zdaj z razumevanjem sprejemajo zaprtje doma, pogrešajo pa svoje domače. Sami nam povedo, da naj tako ostane, da le oni in mi ostanemo zdravi. Ob tem dodajajo, da se počutijo varne in da nam je mar zanje. Trenutno jih ni strah, zavedamo pa se, da če bodo ukrepi še dolgo, bo to pri nekaterih stanovalcih tudi vplivalo na njihovo psihično stanje in takrat bo potrebno več individualne obravnave,« pravi Gantarjeva. »Svojcem smo omogočili tudi dvakrat dnevno klic na recepcijo, da lahko povprašajo, kako so njihovi domači, predvsem tisti, ki ne uporabljajo mobilnih telefonov, in za stanovalce, ki niso pokretni. Uvedli smo tudi viber klic, da lahko svojci vnaprej napovedo in jim omogočimo video klic, da jih tudi lahko vidijo. Res se trudimo, da bi jim glede na razmere omogočili stik s svojci.« Veseli so, da so vsi zdravi, zaposleni pa motivirani za delo in povezani v drži, da skupaj zmorejo. Ob tem jih skrbi za zdravje, zato pri delu skrbno pazijo na preventivne ukrepe. »Zdrava zaskrbljenost je osnova in usmeritev za delo naprej. Res hvala jim,« poudarja direktorica.

Strpni v neprijetnih časih

»Ker smo se za ukrep omejitve obiskov odločili že precej zgodaj, prav tako pa izvajamo preventivne ukrepe, lahko povemo, da je trenutno vzdušje v domu glede na situacijo zadovoljivo. Ne zaznavamo večje panike med zaposlenimi in stanovalci, saj se o situaciji veliko pogovarjamo in si medsebojno dvigujemo moralo. Pri stanovalcih po potrebi izvajamo individualne aktivnosti delovne terapije ter fizioterapije, poleg tega jim omogočamo stik s svojci preko telefona. Maksimalno se trudimo, da jim zagotavljamo največje možno udobje, dodatno jih razveselimo tudi s prinosom kavice in sadja v sobe (poleg rednih obrokov). Ker ima veliko naših sob balkone, skrbimo, da so stanovalci tudi na svežem zraku, svojci pa imajo tako možnost, da jih vsaj vidijo od daleč. Tudi svojci so zelo strpni in razumejo situacijo ter upoštevajo ukrepe, ki so predvsem v dobro njihovih najdražjih. V primeru, da se stanovalec poslovi, pa organiziramo še zadnji obisk svojcev, da se lahko v miru poslovijo,« pa o razmerah v Domu dr. Janka Benedika v Radovljici pravi direktor Alen Gril, ki se prav tako zahvaljuje zaposlenim, svojcem in stanovalcem za konstruktivno in odgovorno sodelovanje in strpnost v teh neprijetnih časih. Obenem napoveduje, da že zbirajo ideje, kako bodo razveselili stanovalce, ko bo najhujše mimo.

Druženje v manjših skupinah

Življenje v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka poteka po spremenjenem »dnevnem redu«, prilagojeno vsem ukrepom, pove tamkajšnja direktorica Silva Košnjek. Pred tednom dni so center zaprli za vse obiske in omejili vse možne »dostave« svojcev, saj imajo stanovalci v domu zagotovljeno celotno oskrbo. »Aktivnosti potekajo v manjših skupinah po oddelkih, od telovadbe, vaj za spomin, prepevanja do manjših pogovornih skupinic. Stanovalcem omogočamo, da se sprehajajo znotraj parka oddelka Mozaik, kjer so nastanjeni stanovalci z demenco, ostalim stanovalcem pa smo v toplem sončnem vremenu skupaj s spremstvom zaposlenih omogočili posedanje in sprehod pred centrom, kjer ne pridejo v noben kontakt z drugimi osebami, saj je gibanje na svežem zraku v tem trenutku zelo pomembno tudi za dobro psihično in fizično počutje. Več individualnih aktivnosti pa poteka s pomočjo delovnih terapevtk in fizioterapevtke tudi po sobah. V veliko pomoč nam je tudi šest javnih delavcev. V prihodnjih dneh bomo omogočili možnost video klica s svojci, s tem da bo klic vzpostavljen z naše strani. Počutje in dogodke objavljamo na svoji spletni strani in FB,« napoveduje Košnjekova, ki pravi, da so stanovalci zaprtje doma dobro sprejeli, zavedajoč se, da je to nujno potrebno. Pozorni so tudi do zdravja zaposlenih, da nihče ne pride v službo z znaki prehladnega obolenja, bolni ostanejo doma in so vsi tudi testirani, izvidi pa so bili doslej vsi negativni. Tudi to kaže na visoko stopnjo zavesti zaposlenih o pravilnem načinu samozaščite, poudarja Košnjekova.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / sobota, 23. september 2017 / 08:15

Spomenik državnega pomena

Ambient Visoške in Debeljakove domačije na Visokem pri Poljanah so razglasili za kulturni spomenik državnega pomena, zato na občini računajo tudi na finančno pomoč države pri nadaljevanju obnove in ož...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 15. december 2006 / 06:00

Kakšen je tvoj dotik

Slovenci so turistično novinarstvo zelo dobro predstavili v Karlovyh Varyh, leta 2008 bo Slovenija gostila Svetovni kongres FIJET, delo na radiu ni vedno enostavno, dekleta pa so oblikovala majico po...

Prosti čas / petek, 15. december 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Besniške borovnice

Obkroži pravilne trditve in se imej za pametnega.

Prosti čas / petek, 15. december 2006 / 06:00

Nominator 228

Čeprav gre leto nezadržno h koncu, k tej, samo časovni ločnici, in se tradiciji primerno srečujemo ob hrani, s kozarcem v roki, imajo tokratne tri zgodbe enak predznak. Znanje. In biti b...

Kultura / petek, 15. december 2006 / 06:00

Pojejo že trideset let

Redni letni koncert Mešanega pevskega zbora KD Jakoba Aljaža Medvode je bil letos jubilejni.

Kultura / petek, 15. december 2006 / 06:00

Lažno podeželje

V nedeljo so v Prešernovem gledališču v Kranju v režiji Eduarda Milerja premierno uprizorili dramo Podeželje, Martina Crimpa.