Župan Milan Čadež in letošnji nagrajenci

Računajo na pomoč države

"Sami smo odgovorni za naše delo in mi gremo naprej," je povedal župan Milan Čadež. Posebej je izpostavil njihovo prednost: držijo skupaj.

Gorenja vas – Slavnostna akademija ob prazniku Občine Gorenja vas-Poljane je tudi letos privabila številne občanke in občane, ki so do zadnjega kotička napolnili Dom občine. Župan Milan Čadež v tokratnem nagovoru ni želel govoriti o minulih dosežkih niti ni napovedoval novih. Zato pa se je v pristni poljanščini vrnil približno sto let nazaj.

Februarja 1911 je Škofjeloški občinski odbor sprejel resolucijo, s katero soglasno sprejema odsek železniške zveze Polzela–Kamnik–Kranj–Škofja Loka–Žiri. Komaj leto po sprejemu načrta o gradnji te povezave je bil projekt v nevarnosti, traso naj bi izpeljali skozi Domžale na Ljubljano. »To bi bil hud udarec za vse prizadete kraje, zlasti pa za Škofjo Loko ter za obljudeno in rodovitno Poljansko dolino, ki le vsled pomanjkanja ugodne železnične zveze vedno bolj nazaduje in hira,« so takrat zapisali odborniki.

Danes ni bistveno drugače, je ugotavljal Čadež: »V občini Gorenja vas-Poljane imamo najvišjo rodnost, najnižjo povprečno starost in eno najnižjih brezposelnosti, tako kot pred sto leti pa se moramo še vedno boriti za razvoj državne infrastrukture.« Po treh desetletjih ali več se gradi poljanska obvoznica, tudi gorenjevaška obvoznica je že 40 let v prostorskih planih, številne druge ceste so dotrajane. »Cesta Trebija–Sovodenj pa ni le dotrajana, ampak nevarna. Obnova je sicer v rebalansu proračuna za leto 2011,« je povedal župan.

Vsem, ki kakorkoli pomagajo pri razvoju občine, se je zahvalil, svoj govor pa povedal v poljanskem narečju. »Če slučajno kdo ne bi razumel, pa imamo tudi Slovar polanskega narečja,« se je še pošalil Milan Čadež. Verjamemo, da so ga obiskovalci razumeli, tudi zato, ker so pred tem uživali v uprizoritvi Tavčarjeve povesti Cvetje v jeseni. Režiserka Petra Slabe je na podlagi najbolj romantične slovenske povesti predstavila Tavčarjevo in sodobno zapeljevanje.

Priznanje občine je za dolgoletno delo na področju ljubiteljskega športa posmrtno prejel Drago Kisovec, ob 110-letnici delovanja na humanitarnem področju pa Prostovoljno gasilsko društvo Gorenja vas. Priznanje je prejela tudi Sonja Polenšek, ki je pred tridesetimi leti postala rejnica, skupaj kar 18 otrokom. Priznanje župana je prejel Lojze Oblak, športnik od nog do glave.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 29. februar 2020 / 15:07

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Radovljica / nedelja, 25. maj 2008 / 07:00

Radovljiški barmani so se tudi letos izkazali

Radovljica - Ob koncu aprila je bilo v Grand Hotelu Toplice na Bledu tekmovanje v mešanju pijač za 30. mednarodni Pokal Bleda, deveto državno prvenstvo v atraktivnem mešanju pija...

Splošno / nedelja, 25. maj 2008 / 07:00

Prvi krajevni praznik

Krajevna skupnost Radovljica bo v nedeljo, 1. junija, prvič obeležila krajevni praznik. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali s predsednikom sveta KS Zvonetom Prezljem.

Radovljica / nedelja, 25. maj 2008 / 07:00

Obnavljajo gozdno učno pot

Nova pot bo nekaj krajša od stare, a bo ohranila vse njene glavne značilnosti.

Zanimivosti / nedelja, 25. maj 2008 / 07:00

Z gracioznostjo lovili poglede

Na Bledu so v nedeljo že drugo leto zapored gostili tradicionalno prireditev Dan lipicanca, ki so jo sicer pripravili že sedmič.

Jesenice / nedelja, 25. maj 2008 / 07:00

Jeseniška bolnišnica ima 60 let

Ob jubileju se pripravljajo na gradnjo garažne hiše s heliportom, prizidka z novim operacijskim blokom ...