
Čas, ki prihaja, bo težek za vse
Marsikateri gostinec se je do konca tedna sam odločil, da bo zaprl restavracijo, gostilno, kavarno, bar. V nedeljo pa je vlada sprejela ukrep, s katerim je zaprla vse gostinske lokale. V veljavo je stopil včeraj, v ponedeljek.
Kranj, Ljubljana – Nekatere gorenjske občine so že ob koncu tedna priporočale zaprtje lokalov ali so se odločile, da za kar najbolj učinkovito preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom gostincem na celotnem območju občine izdajo priporočilo, da do nadaljnjega zaprejo vrata lokalov. V Občini Radovljica so se v sodelovanju s Civilno zaščito celo odločili, da izdajo odredbo za prepoved obratovanja vseh lokalov, ki je stopila v veljavo v nedeljo, 15. marca, ob treh popoldne in velja do preklica. Je pa tudi vlada naredila korak v tej smeri. Pripravila je namreč ukrep, s katerim je zaprla vse gostinske lokale. V bistvu je sprejela odlok, s katerim je začasno prepovedala ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Odlok je začel veljati včeraj, v ponedeljek, 16. marca. Odlok ima sicer nekaj izjem, med prepovedanimi pa je tudi gostinska dejavnost.
Znane gorenjske gostince smo povprašali, kaj pravzaprav to pomeni zanje.
Barbara in Tomaž Polenec iz restavracije in kavarne Brioni v Kranju, ki je že ob koncu tedna zaprla svoja vrata, pravita, da je bila odločitev, da zaprejo, srce parajoča, a je zdravje osebja, njiju in posledično njihovih družin na prvem mestu. »Naše delo že samo po sebi ni delo, je način življenja. Mesec dni zaprtja z devetimi redno zaposlenimi, 1200 urami študentskega in s. p.-dela mesečno z vsemi stroški dela, ki ga ni malo pri tako velikem lokalu, bomo nekako prebrodili. Če se izredno stanje prevesi v drugi mesec, brez finančne pomoči ne bo šlo. Bo pa potrebne ogromno volje, moči, dela, da se še enkrat z vsem spopadeva, kot sva se že po gospodarski krizi leta 2009.«
Marcela Klofutar odgovarja na vprašanje, kaj za Vilo Podvin v Mošnjah pomeni sprejeti odlok: »Če bi bil vedež ...« Nadaljuje: »Preverila sem vse možnosti za rešitev podjetja in delovnih mest. Vse je odvisno od trajanja pandemije. Treba je sprejeti takojšnje ukrepe in se ne zanašati preveč na državne posebne subvencije, ker tudi tam denarja ni neomejeno. Bo pa po krizi stanje zagotovo drugačno in verjetno bomo na začetku na tridesetih odstotkih tistega, kar smo imeli.« Meni še, da bi morala vlada s tem, ko uvaja odlok, kriti osemdeset odstotkov nadomestila čakanja na delo, ne le štirideset.
Gostilna Kunstelj iz Radovljice je ravno tako zaprla svoja vrata že pred odlokom. Zaprli so jih na podlagi navodil glede druženja, razloži Maja Buden. »Z zaposlenimi smo imeli sestanek v petek in se odločili, da še isti dan zapremo. Težko je reči, kaj to pomeni na dolgi rok. Vse je odvisno od tega, koliko se bomo Slovenci držali omejitev; ne nazadnje pa smo zelo odvisni tudi od sosednjih držav. Mislim, da bo čas, ki prihaja, za vse zelo težek – upam, da bomo lahko ohranili delovna mesta in podjetja. V najslabšem primeru bomo gostilno in trgovino, ki jo še imamo, vodili samo v družinskem krogu.« Zaključi: »Gostilno je moja prababica Jerica kupila leta 1928 in jo imela odprto tudi v času druge svetovne vojne. Verjamem, da so bili tisti časi še veliko hujši in strašnejši kot ti, ki nas čakajo v prihodnje.«