50 let Hale Tivoli je četrti dokumentarec režiserja Tonija Cahunka (desno). Na sliki v družbi producenta Janija Černeta. / Foto: Primož Pičulin

Gora, film in pesem

Toni Cahunek je ponovno posnel dokumentarec, Everest si od srede v kranjskem Cineplexxu lahko ogledate v novi filmski različici, Klemen Bunderla pa je predstavil pesem Od tebe stran.

V torek je bila v nekdanjem kranjskem kinu Storžič premiera dokumentarnega filma z naslovom 50 let Hale Tivoli. V njem režiser, Kranjčan Toni Cahunek, elementarno prikaže, kako in zakaj je Hala Tivoli v pol stoletja upravičeno pridobila status simbolnega hrama najpomembnejših kulturnih, družabnih, športnih in glasbenih prireditev pri nas. »Med neštetimi urami, ki sem jih preživel v arhivu, sem skušal izluščiti bistvene dogodke v dvorani, ki so ustvarili spomine in pustili pečat vsem generacijam,« je dejal Cahunek, ki je v filmu opravil razgovore s 24 ljudmi, tesno povezanimi z legendarno dvorano.

Prejšnji teden pa je v domače kinematografe prišla najstniška komedija Julija in alfa Romeo, celovečerec mladega slovenskega režiserja Blaža Završnika, v sredo pa je kranjskem Cineplexxu v 3D tehnologiji premiero doživel film Everest. Še prej pa so si gledalci lahko v pritličju kranjskega Planeta Tuš ogledali razstavo ob 120-letnici Planinskega vestnika, pripravljeno v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, ter občudovali originalno opremo iz odprave Everest 79, ki sicer domuje v Slovenskem planinskem muzeju. Na isti dan kot komedija pa je v prostorih založbe Dallas premiero doživela tudi skladba simpatičnega Klemena Bunderle z naslovom Od tebe stran. Skladba pripoveduje zgodbo o zaljubljeni ženski, ki jo Klemen na vsak način želi odbiti, saj se boji njenih in svojih čustev.

Že omenjeni Everest je v prve vrste privabil veliko znanih obrazov iz sveta domačega alpinizma. Mount Everest namreč že od nekdaj predstavlja ultimativno preizkušnjo za alpiniste z vsega sveta. Slovenci smo ga osvojili maja 1979.

Film prikazuje presunljivo resnično zgodbo o tretjem najbolj smrtonosnem dnevu v zgodovini Everesta, ki je terjal osem življenj. Takrat sta se namreč dve različni odpravi srečali z enim najhujših snežnih viharjev, kar jih je kdaj zabeležila človeška rasa. V primežu smrtnega strahu se je tako vseživljenjska obsedenost z osvojitvijo veličastne gore preobrazila v nepredstavljiv boj za golo preživetje ... Tragedija se je odvijala maja 1996 in je vse do lanskoletne katastrofe veljala za najbolj temačen in žalosten dan v zgodovini Everesta. Zgodbo so v preteklosti že povzeli v dokumentarnem filmu in knjigah preživelih, zdaj je v 3D-tehnologiji zaživela še na velikem platnu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Negotova usoda smučišča

Letošnja sezona na Starem Vrhu je bila boljša kot prejšnja, vendar izkupiček zaradi velikih finančnih obveznosti ne zagotavlja nove sezone.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:52

V Stari Loki sklenili polmilijonsko naložbo

Stara Loka je dobila novo komunalno in cestno infrastrukturo in obnovljeno središče, ob tem pa tudi novo, prebivalcem in pešcem prijaznejšo prometno ureditev tudi v sosednjih naseljih: Binklju, Trnju,...

Kultura / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:26

Bogato polje Nejčevih kultur

V Galeriji Mestne hiše in Stebriščni dvorani je na ogled retrospektivna razstava likovnih del Nejča Slaparja ob njegovi sedemdesetletnici.

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:25

V Sava Turizmu letos zadovoljni

V Skupini Sava Turizem ocenjujejo, da so letošnji poslovni rezultati rekordni. Bruto dobiček iz poslovanja je zrasel za skoraj četrtino – na 10,7 milijona evrov.

GG Plus / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:23

Dobrodelnost na skiroju

Janez Anžič se je julija na skiroju odpravil z domače Senice na Pašman. V 402 kilometrih se je odrinil 98.000-krat. Vodila ga je dobrodelnost. Projekt je po dveh mesecih zaključil s prvim dobrodelnim...

Razvedrilo / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:09

Gora, film in pesem

Toni Cahunek je ponovno posnel dokumentarec, Everest si od srede v kranjskem Cineplexxu lahko ogledate v novi filmski različici, Klemen Bunderla pa je predstavil pesem Od tebe stran.