Aroma, okus in telo – tri glavne komponente degustiranja

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne palčke, ki vsake toliko časa pristanejo v jogurtovi omaki. Iz prtiča pletene košare lezejo kosi mojega belega hlebca, zraven pa je odprta buteljka slovenske rebule iz butične kleti v Brdih. Trudim se razločiti pester cvetlični okus in aromo zrelih sadežev, čakam na rahlo kiselkast pookus in z zanimanjem poslušam Jana – mladega, načitanega sommeliera, dobrega prijatelja, strastnega »backpackerja« in ljubitelja vsega dobrega, kot pravi on.

Ideja o degustaciji vina je bila plod večmesečnega čakanja na bolj sproščene čase, med katerimi so se ideje in novi projekti tkali kar sami od sebe. In tako sva z Nejcem zamisel predstavila Janu, ki je pretekli konec tedna skupinico osmih neveščih »vinoljubov« popeljal na odkrivanje sveta vin iz Maribora, Vipavske doline in Goriških brd. V petih urah smo se seznanili s kraljem belih sort – rizlingom, nadaljevali z avtohtonim sortnim vinom iz Vipave, primerjali najbolj komercialno belo rebulo s kakovostno butično različico, srkali Ano, najboljše mlado vino v Sloveniji, in prek oranžnega prešli še na rdeča vina, taka, ki odlično zaokrožijo krožnik suhih mesnin in »medium-rare« steak.

Tako sedim za mizo in kramljam s prijatelji o vsem, kar se dogaja v njihovih življenjih, poslušam in vpijam vsako Janovo besedo, na tisoče dejstev in zanimivosti iz sveta slovenskih vin, ki jih kot za stavo stresa iz rokava in brez pomislekov odgovarja na še tako podrobna vprašanja pokuševalcev. Razkriva nam konkurenco iz Japonske, Amerike in Francije in se smeji osuplim študentskim obrazom, ki smo bolj kot kakovosti vajeni poceni žveplanih brozg, zmešanih v brizganec z radensko, ki so po naši navadi namenjene poletni ohladitvi in dvigu razpoloženja. Dopusti nam tok lastnih misli in občutkov, v strokovno mnenje vplete neznane fakte in novosti: Ste vedeli, da je nadvse prefinjeno zorenje vin v amforah in betonskih jajcih? Da je okus vipavskih vin zaradi visoke vsebnosti mineralov v prsti včasih rahlo slan? In da bi v Franciji za enako kakovostno vino kot pri nas odšteli vsaj petdeset evrov več?

Večer se počasi bliža koncu. Nad mizo odpiramo še zadnjo steklenico rdečega, dobrote so pošle, pogovor pa kar vztraja. Pia se je zagrela za cel karton belega rizlinga, Gašper vpija podrobnosti vinske fermentacije, vsi pa se strinjamo, da bo premierni degustaciji sledila repriza. Meni pa je degustacijsko druženje ob dobrih okusih in še boljših prijateljih zlezlo pod kožo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 25. november 2020 / 19:18

Skupaj boste pregnali dolgčas

Projekt Niste sami: družite se z nami je namenjen polnoletnim osebam, ki se želijo zabavati, kratkočasiti, sprostiti, deliti svoje občutke, pridobiti uporabno znanje ali preprosto spoznati nove ljudi....

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 8. september 2015 / 14:33

Veliko zadetkov v Gorenjski ligi

Kranj – Zaradi igranja kvalifikacijskih tekem slovenske nogometne reprezentance za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2016 proti Švici v soboto in proti Estoniji danes nogometaši v prvi slovenski...

Kronika / torek, 8. september 2015 / 14:33

Ropar zagrozil z nožem

Jesenice – Zamaskiran neznani moški je v nedeljo okoli 20.40 z nožem v roki vstopil v trgovino na Ulici Staneta Bokala na Jesenicah in od prodajalca za blagajniškim pultom zahteval denar. Ropar ni...

Železniki / torek, 8. september 2015 / 14:29

V spomin na izginule domačine

V Sorici so v nedeljo odkrili spominsko ploščo po 2. svetovni vojni izginulim domačinom iz vasi pod Ratitovcem ter pobitima duhovnikoma Filipu Terčelju in Francu Krašni.

Kronika / torek, 8. september 2015 / 14:22

V vozilu se vedno pripnite

Kranj – Včeraj je po vsej državi stekel drugi del letošnje preventivne akcije Varnostni pas s sloganom Pripnite se in doŽivite!, ki bo potekala do 20. septembra. Namen akcije, ki je usklajena tudi...

Gospodarstvo / torek, 8. september 2015 / 12:06

Spet se je pojavil optimizem

Kakšno je stanje na nepremičninskem trgu? So se cene znižale ali ne in kako kaže? Vprašanja, ki so aktualna vsak dan. Je konec čakanja?