Aroma, okus in telo – tri glavne komponente degustiranja

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne palčke, ki vsake toliko časa pristanejo v jogurtovi omaki. Iz prtiča pletene košare lezejo kosi mojega belega hlebca, zraven pa je odprta buteljka slovenske rebule iz butične kleti v Brdih. Trudim se razločiti pester cvetlični okus in aromo zrelih sadežev, čakam na rahlo kiselkast pookus in z zanimanjem poslušam Jana – mladega, načitanega sommeliera, dobrega prijatelja, strastnega »backpackerja« in ljubitelja vsega dobrega, kot pravi on.

Ideja o degustaciji vina je bila plod večmesečnega čakanja na bolj sproščene čase, med katerimi so se ideje in novi projekti tkali kar sami od sebe. In tako sva z Nejcem zamisel predstavila Janu, ki je pretekli konec tedna skupinico osmih neveščih »vinoljubov« popeljal na odkrivanje sveta vin iz Maribora, Vipavske doline in Goriških brd. V petih urah smo se seznanili s kraljem belih sort – rizlingom, nadaljevali z avtohtonim sortnim vinom iz Vipave, primerjali najbolj komercialno belo rebulo s kakovostno butično različico, srkali Ano, najboljše mlado vino v Sloveniji, in prek oranžnega prešli še na rdeča vina, taka, ki odlično zaokrožijo krožnik suhih mesnin in »medium-rare« steak.

Tako sedim za mizo in kramljam s prijatelji o vsem, kar se dogaja v njihovih življenjih, poslušam in vpijam vsako Janovo besedo, na tisoče dejstev in zanimivosti iz sveta slovenskih vin, ki jih kot za stavo stresa iz rokava in brez pomislekov odgovarja na še tako podrobna vprašanja pokuševalcev. Razkriva nam konkurenco iz Japonske, Amerike in Francije in se smeji osuplim študentskim obrazom, ki smo bolj kot kakovosti vajeni poceni žveplanih brozg, zmešanih v brizganec z radensko, ki so po naši navadi namenjene poletni ohladitvi in dvigu razpoloženja. Dopusti nam tok lastnih misli in občutkov, v strokovno mnenje vplete neznane fakte in novosti: Ste vedeli, da je nadvse prefinjeno zorenje vin v amforah in betonskih jajcih? Da je okus vipavskih vin zaradi visoke vsebnosti mineralov v prsti včasih rahlo slan? In da bi v Franciji za enako kakovostno vino kot pri nas odšteli vsaj petdeset evrov več?

Večer se počasi bliža koncu. Nad mizo odpiramo še zadnjo steklenico rdečega, dobrote so pošle, pogovor pa kar vztraja. Pia se je zagrela za cel karton belega rizlinga, Gašper vpija podrobnosti vinske fermentacije, vsi pa se strinjamo, da bo premierni degustaciji sledila repriza. Meni pa je degustacijsko druženje ob dobrih okusih in še boljših prijateljih zlezlo pod kožo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 24. december 2013 / 07:00

Ljubezen gre skozi želodec

Mnogi gledalci so vrhunec televizijske jeseni dočakali v 'spektakularnih' finalnih oddajah resničnostnih šovov, ki sta potekala tudi v znamenju gorenjskih lepotic: v Gostilni se je z zmagovalcem Tomaž...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / / 11:01

Evropska komisija dovolila državno pomoč Abanki

Kranj – Evropska komisija je prejšnjo sredo izdala dokončno odločbo, s katero je potrdila, da so predlagani ukrepi za krepitev stabilnosti Abanke skladni s pravili Evropske komisije o državnih pomo...

Tržič / / 11:01

Živimo sosedsko prijateljstvo

Ljubelj – V soboto je na starem prelazu Ljubelj že dvanajsto leto zapored potekal EU ples brez meja, ki sta ga skupaj organizirali tržiška in boroveljska občina. Slednja je letos prevzela skrb za k...

Cerklje na Gorenjskem / / 11:00

Na rokovo spet sejmarili

V Cerkljah so nekdaj letno pripravili štiri sejme, zadnjih pet let pa po zaslugi članov Unesco kluba Cerklje oživljajo tistega, ki je rokodelce privabljal na god sv. Roka.

Šenčur / / 10:59

Vaščane moti luknjava obvozna pot

Hotemaže – V severnem delu občine Šenčur že od lani gradijo kanalizacijsko omrežje, zato se morajo tam domačini do svojih domov pripeljati po različnih obvozih. Enega takih imajo tudi v Hotemažah,...

Komenda / / 10:58

Zapora ceste v Komendi

Komenda – Občina Komenda obvešča, da bo do konca gradbenih del oz. najdlje do 31. avgusta začasna popolna zapora lokalne ceste Gmajnica–Mlaka–Tunjiška Mlaka na odseku od odcepa na javno lokalno ces...