Aroma, okus in telo – tri glavne komponente degustiranja

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne palčke, ki vsake toliko časa pristanejo v jogurtovi omaki. Iz prtiča pletene košare lezejo kosi mojega belega hlebca, zraven pa je odprta buteljka slovenske rebule iz butične kleti v Brdih. Trudim se razločiti pester cvetlični okus in aromo zrelih sadežev, čakam na rahlo kiselkast pookus in z zanimanjem poslušam Jana – mladega, načitanega sommeliera, dobrega prijatelja, strastnega »backpackerja« in ljubitelja vsega dobrega, kot pravi on.

Ideja o degustaciji vina je bila plod večmesečnega čakanja na bolj sproščene čase, med katerimi so se ideje in novi projekti tkali kar sami od sebe. In tako sva z Nejcem zamisel predstavila Janu, ki je pretekli konec tedna skupinico osmih neveščih »vinoljubov« popeljal na odkrivanje sveta vin iz Maribora, Vipavske doline in Goriških brd. V petih urah smo se seznanili s kraljem belih sort – rizlingom, nadaljevali z avtohtonim sortnim vinom iz Vipave, primerjali najbolj komercialno belo rebulo s kakovostno butično različico, srkali Ano, najboljše mlado vino v Sloveniji, in prek oranžnega prešli še na rdeča vina, taka, ki odlično zaokrožijo krožnik suhih mesnin in »medium-rare« steak.

Tako sedim za mizo in kramljam s prijatelji o vsem, kar se dogaja v njihovih življenjih, poslušam in vpijam vsako Janovo besedo, na tisoče dejstev in zanimivosti iz sveta slovenskih vin, ki jih kot za stavo stresa iz rokava in brez pomislekov odgovarja na še tako podrobna vprašanja pokuševalcev. Razkriva nam konkurenco iz Japonske, Amerike in Francije in se smeji osuplim študentskim obrazom, ki smo bolj kot kakovosti vajeni poceni žveplanih brozg, zmešanih v brizganec z radensko, ki so po naši navadi namenjene poletni ohladitvi in dvigu razpoloženja. Dopusti nam tok lastnih misli in občutkov, v strokovno mnenje vplete neznane fakte in novosti: Ste vedeli, da je nadvse prefinjeno zorenje vin v amforah in betonskih jajcih? Da je okus vipavskih vin zaradi visoke vsebnosti mineralov v prsti včasih rahlo slan? In da bi v Franciji za enako kakovostno vino kot pri nas odšteli vsaj petdeset evrov več?

Večer se počasi bliža koncu. Nad mizo odpiramo še zadnjo steklenico rdečega, dobrote so pošle, pogovor pa kar vztraja. Pia se je zagrela za cel karton belega rizlinga, Gašper vpija podrobnosti vinske fermentacije, vsi pa se strinjamo, da bo premierni degustaciji sledila repriza. Meni pa je degustacijsko druženje ob dobrih okusih in še boljših prijateljih zlezlo pod kožo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. december 2015 / 12:31

Po borzi »lomasti« medved

Ko tečaji delnic padajo, borzniki pravijo, da po borzi »lomasti« medved. Indeks Ljubljanske borze SBI TOP se je letos doslej znižal približno za devetino.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 25. december 2015 / 15:41

Prazniki z glasbo in pesmijo

Božično in novoletno obarvani praznični koncerti so najpogostejše prireditve Slovencev v zamejstvu ob koncu leta. Organizatorji vabijo nanje tudi goste iz Slovenije in iz bližnjih držav, v...

GG Plus / petek, 25. december 2015 / 15:39

V Radovljico jo je pripeljala ljubezen

Simpatična Queena Chen je že pol leta Radovljičanka. Tridesetletno učiteljico angleščine s Tajvana je k nam – s postankom v Parizu – pripeljala ljubezen, kajpada. Po poroki je svojemu imenu dodala še...

GG Plus / petek, 25. december 2015 / 15:35

Z njimi sem jedel in jokal

Pri Družinskem in mladinskem centru Cerklje so ob nedavnem svetovnem dnevu migrantov gostili zanimiv in poučen dogodek Vsi smo migranti. Sestri Veselinović, danes obe starejši od trideset let, se spom...

Nasveti / petek, 25. december 2015 / 15:32

Coco Chanel na osmih tačkah

Ko mi pripovedujejo, da imajo Coco Chanel na osmih tačkah, si jaz živo predstavljam fantazijsko mačko z osmimi tačkami med knjižnimi listi, oblečeno v puhast Chanelov kostimček z zlatimi gumbi, iz...

Zanimivosti / petek, 25. december 2015 / 15:32

Vsi pridni

»Zdaj pa ti men' povej, a si bil čez leto kaj priden?« »Ja, Dedek Mraz, seveda sem bil priden, zadnji mesec še posebno.« »Aha, potem je pa zagotovo v košu tudi darilo zate.« »Ampak, a veš kaj, tako...