Aroma, okus in telo – tri glavne komponente degustiranja

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne palčke, ki vsake toliko časa pristanejo v jogurtovi omaki. Iz prtiča pletene košare lezejo kosi mojega belega hlebca, zraven pa je odprta buteljka slovenske rebule iz butične kleti v Brdih. Trudim se razločiti pester cvetlični okus in aromo zrelih sadežev, čakam na rahlo kiselkast pookus in z zanimanjem poslušam Jana – mladega, načitanega sommeliera, dobrega prijatelja, strastnega »backpackerja« in ljubitelja vsega dobrega, kot pravi on.

Ideja o degustaciji vina je bila plod večmesečnega čakanja na bolj sproščene čase, med katerimi so se ideje in novi projekti tkali kar sami od sebe. In tako sva z Nejcem zamisel predstavila Janu, ki je pretekli konec tedna skupinico osmih neveščih »vinoljubov« popeljal na odkrivanje sveta vin iz Maribora, Vipavske doline in Goriških brd. V petih urah smo se seznanili s kraljem belih sort – rizlingom, nadaljevali z avtohtonim sortnim vinom iz Vipave, primerjali najbolj komercialno belo rebulo s kakovostno butično različico, srkali Ano, najboljše mlado vino v Sloveniji, in prek oranžnega prešli še na rdeča vina, taka, ki odlično zaokrožijo krožnik suhih mesnin in »medium-rare« steak.

Tako sedim za mizo in kramljam s prijatelji o vsem, kar se dogaja v njihovih življenjih, poslušam in vpijam vsako Janovo besedo, na tisoče dejstev in zanimivosti iz sveta slovenskih vin, ki jih kot za stavo stresa iz rokava in brez pomislekov odgovarja na še tako podrobna vprašanja pokuševalcev. Razkriva nam konkurenco iz Japonske, Amerike in Francije in se smeji osuplim študentskim obrazom, ki smo bolj kot kakovosti vajeni poceni žveplanih brozg, zmešanih v brizganec z radensko, ki so po naši navadi namenjene poletni ohladitvi in dvigu razpoloženja. Dopusti nam tok lastnih misli in občutkov, v strokovno mnenje vplete neznane fakte in novosti: Ste vedeli, da je nadvse prefinjeno zorenje vin v amforah in betonskih jajcih? Da je okus vipavskih vin zaradi visoke vsebnosti mineralov v prsti včasih rahlo slan? In da bi v Franciji za enako kakovostno vino kot pri nas odšteli vsaj petdeset evrov več?

Večer se počasi bliža koncu. Nad mizo odpiramo še zadnjo steklenico rdečega, dobrote so pošle, pogovor pa kar vztraja. Pia se je zagrela za cel karton belega rizlinga, Gašper vpija podrobnosti vinske fermentacije, vsi pa se strinjamo, da bo premierni degustaciji sledila repriza. Meni pa je degustacijsko druženje ob dobrih okusih in še boljših prijateljih zlezlo pod kožo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 25. julij 2015 / 14:53

Ste za vroče?

Nekateri so za vroče. Tak je naslov filma, ki velja med poznavalci za najboljšo komedijo vseh časov. V izvirniku: Some like it hot, 1959, režija Billy Wilder. Joe (Tony Curtis) in Jerry (J...

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 5. avgust 2022 / 06:00

V prenovljenem parku novi kip

V prenovljenem Parku La Ciotat v Kranju so v torek odkrili peti kip Prešernovega sodobnika, tokrat francoskega pesnika, politika in diplomata Alphonsa de Lamartina.

Kranj / petek, 5. avgust 2022 / 18:19

Prekinitev oskrbe z vodo zaradi manjše okvare

Pred kratkim nas je bralka Zorislava Sajovic obvestila, da je bila v kraju Goriče oskrba z vodo nenadoma prekinjena. Menila je, da je bilo za to krivo prepogosto zalivanje vrtičkov. Njene domneve je z...

Zanimivosti / petek, 5. avgust 2022 / 18:13

Hiša, odeta v rdeče cvetje

Slišali smo, da v Kokri, najdaljši vasi v Sloveniji, stoji hiša, ki se šibi pod cvetovi pelargonij. Namignili so nam, naj pohitimo, če jih želimo videti, saj lahko cvetovom lepoto vzamejo prve vročins...

Radovljica / petek, 5. avgust 2022 / 18:11

Spominsko srečanje na Vodiški planini

Radovljica – Ob 81. obletnici ustanovitve Cankarjevega bataljona leta 1941 na Jelovici bo v soboto, 6. avgusta, ob 11. uri spominsko srečanje pri Partizanskem domu na Vodiški planini. Tradicionalno...

Šport / petek, 5. avgust 2022 / 18:10

Skakalke in skakalci v Francijo

V francoski Courchevel je odpotovalo pet slovenskih skakalcev in štiri skakalke na čelu z zmagovalkama prvih dveh tekem Uršo Bogataj in Niko Križnar.