Ekipa Skiro toura (Janez Anžič spredaj levo) z deklicama, za kateri so zbirali sredstva.

Dobrodelnost na skiroju

Janez Anžič se je julija na skiroju odpravil z domače Senice na Pašman. V 402 kilometrih se je odrinil 98.000-krat. Vodila ga je dobrodelnost. Projekt je po dveh mesecih zaključil s prvim dobrodelnim Skiro tourom Medvode, na katerem sta sodelovali tudi Anja in Zala, deklici, ki jima je namenil zbrani denar.

S Senice pri Medvodah do Pašmana na Hrvaškem sta 402 kilometra. Na to pot se je sredi julija podal Janez Anžič iz Zg. Senice. Združil je rekreacijo in dobrodelnost. »Vrsto let doniram za invalidne in socialno šibkejše, zato sem se odločil, da bom tokrat sam zbiral sredstva za invalidne otroke. Dober občutek je narediti nekaj za nekoga, ki to potrebuje,« je pojasnil odločitev.

Sklenil je pogodbo z Zvezo prijateljev mladine, odprli so dobrodelni številki, se opremili z majicami in dobro voljo. Dobrodelni projekt se je začel. Zbiral je denar za dve deklici, ki za hitrejši razvoj in napredek potrebujeta dodatne terapije. »Deklic prej nisem poznal. Anjo, ki je zaradi padca med igro utrpela poškodbe glave, mi je priporočil družinski prijatelj, Zalo, ki ima cerebralno paralizo, pa sem izbral na obisku Rehabilitacijskega inštituta Soča,« je povedal. Osrednji del projekta je bila pot s skirojem do Pašmana. »Bilo je težko in hkrati zabavno. Projekt sem si zadal sam, pri izvedbi so mi pomagali prijatelji, nastala je prava skiro ekipa. Celotno pot mi je družbo na kolesu delal 13-letni sin Matevž, več kot pol poti je prekolesarila Zala. Do cilja sem potreboval šest etap. V 402 kilometrih sem se odrinil 98.000-krat,« opisuje Anžič, katerega podvig je imel velik odmev. Ekipo sta sprejela predsednik republike Borut Pahor in tudi medvoški župan Nejc Smole.

Po dveh mesecih dobrodelne akcije je Anžič projekt zaključil v nedeljo, ko je v središču Medvod potekal prvi dobrodelni Skiro Tour Medvode. Tudi denar s startnin s te prireditve je šel za Anjo in Zalo. Skupni znesek, ki so ga zbrali v akciji, je presegel tri tisoč evrov. Zala je progo prekolesarila na prilagojenem kolesu, Anjo pa je po njej z vozičkom zapeljala mami. Vseh udeležencev medvoškega Skiro toura je bilo več kot sedemdeset. »Cilj je bil dosežen in zadovoljen sem. V mojih mislih pa je že nova akcija, ki jo načrtujem za prihodnje leto, ko bomo denar še naprej zbirali za Anjo in Zalo, dodali pa bomo še enega fanta,« je še pojasnil.

Glede na to, da je šel lani na Pašman s treking kolesom, letos s skirojem, nas je zanimalo, ali bo prihodnje leto morda tekel? »Predlagali so mi, naj grem vzvratno peš. Upam, da tega ne bom sprejel. Najprej bomo s skirojem naredili turo po Sloveniji. Predsednik Borut Pahor je obljubil, da bo šel del poti z nami. Verjamem, da nam bo uspelo izpeljati tudi drugi dobrodelni Skiro Tour Medvode,« je odgovoril Janez Anžič, hvaležen vsem donatorjem in spremljevalni ekipi, ki so pomagali pri njegovem letošnjem dobrodelnem podvigu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 24. maj 2014 / 14:16

Borovlje, urejeno in napredno mesto

Narava je Borovlje obdarila s številnimi bogastvi, kot so vode in gozdovi, k napredku pa veliko prispevata tudi obrt in industrija.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:52

V Stari Loki sklenili polmilijonsko naložbo

Stara Loka je dobila novo komunalno in cestno infrastrukturo in obnovljeno središče, ob tem pa tudi novo, prebivalcem in pešcem prijaznejšo prometno ureditev tudi v sosednjih naseljih: Binklju, Trnju,...

Kultura / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:26

Bogato polje Nejčevih kultur

V Galeriji Mestne hiše in Stebriščni dvorani je na ogled retrospektivna razstava likovnih del Nejča Slaparja ob njegovi sedemdesetletnici.

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:25

V Sava Turizmu letos zadovoljni

V Skupini Sava Turizem ocenjujejo, da so letošnji poslovni rezultati rekordni. Bruto dobiček iz poslovanja je zrasel za skoraj četrtino – na 10,7 milijona evrov.

GG Plus / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:23

Dobrodelnost na skiroju

Janez Anžič se je julija na skiroju odpravil z domače Senice na Pašman. V 402 kilometrih se je odrinil 98.000-krat. Vodila ga je dobrodelnost. Projekt je po dveh mesecih zaključil s prvim dobrodelnim...

Razvedrilo / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:09

Gora, film in pesem

Toni Cahunek je ponovno posnel dokumentarec, Everest si od srede v kranjskem Cineplexxu lahko ogledate v novi filmski različici, Klemen Bunderla pa je predstavil pesem Od tebe stran.