Pomaranče in limone

Je tudi vam poznana tista akcija, ko kupiš toliko pomaranč, kolikor jih spraviš v eno vedro? Cenovno kar ugodno, sploh če primerjamo s ceno drugega sadja. Vendar po nekem času se samih pomaranč lahko že malce naveličamo ali pa jih je treba hitro uporabiti. Nič zato, specimo pomarančni kolač, zaradi katerega bomo še bolj vzljubili tisto pomarančno vedro.

Za pripravo pomarančnega kolača potrebujemo: 350 g pšenične moke, 4 jajca, 200 g sladkorja, 400 g pasirane skute, 120 g masla sobne temperature, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 120 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka, sok pol limone, lupinico 1 pomaranče, ščepec soli.

Moko zmešamo s pecilnim praškom, soljo in pomarančno lupinico. Penasto vmešamo maslo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Nato med stalnim mešanjem dodajamo jajca in nato prilijemo pomarančni ter limonin sok in vmešamo skuto. Postopoma dodajamo še mešanico moke. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen podolgovat model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 30 do 40 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Da je biskvit pečen, se prepričamo z zobotrebcem. Kolač ohladimo in po želji potresemo s sladkorjem v prahu. 

Za pripravo limoninih piškotov potrebujemo: 300 g pšenične moke, 50 g škroba, 150 g masla sobne temperature, 70 ml svežega limoninega soka, lupinico 1 bio limone, 1 vrečko vaniljevega sladkorja, 100 g sladkorja v prahu, ščepec soli.

Moko presejemo, ji primešamo pecilni prašek, limonino lupinico, škrob, sol, vaniljev sladkor in sladkor v prahu. Dodamo na kocke narezano maslo in prilijemo limonin sok. Vse skupaj zgnetemo v testo in iz njega oblikujemo dva debelejša svaljka. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za dve uri. Ohlajeno testo narežemo na pol centimetra debela kolesa in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 11. maj 2024 / 09:02

Šavrinsko gričevje

Geografsko območje slovenske obale ima več imen. Najbolj pogosto ime je Koprsko primorje, kar pa je povsem umetna skovanka, ki poskuša zajeti obalni pas in gričevje za njim. Bolj naraven izraz je Š...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 6. julij 2023 / 22:58

Planinski konec tedna rejniških družin

V dolini Vrata se je zbralo petnajst rejniških družin, ki so v osrčju gorskega sveta preživele konec tedna. Obiskali so jih gorski reševalci, pravljičar Bukovnik in tudi Chorchyp.

Šport / četrtek, 6. julij 2023 / 22:53

Pogačarju še deseta etapna zmaga na Touru

Pau – Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je na najboljši možni način odgovoril skeptikom, ki so po njegovem slabem dnevu v peti, prvi gorski pirenejski etapi, napovedovali, da se ne bo...

Gorenjska / četrtek, 6. julij 2023 / 22:32

Vsi ga radi jemo

Sladoled, namreč. Pravzaprav ne poznam nikogar, ki ne bi maral te zamrznjene slaščice. Imamo ga vseh vrst, okusov, velikosti in oblik. Postrežejo nam ga v lončku, kornetu, na krožniku, v k...

Železniki / četrtek, 6. julij 2023 / 22:29

Ob jubileju v Selcih uredili vaško jedro

V Selcih so ob 1050-letnici kraja pridobili spominski park s kipi zaslužnih Selčanov. V njej sta za zdaj doprsna kipa dr. Janeza Evangelista Kreka in dr. Franca Kosa, postavili pa bodo še tri.

Zanimivosti / četrtek, 6. julij 2023 / 22:23

Škofjo Loko spet napolnil vonj po bencinu

Čeprav je od zadnje motociklistične dirke v Škofji Loki minilo že pol stoletja, pa so številni obiskovalci sobotnega Dneva loških dirk dokaz, da ena najbolj spektakularnih loških prireditev ni pozablj...