Pomaranče in limone

Je tudi vam poznana tista akcija, ko kupiš toliko pomaranč, kolikor jih spraviš v eno vedro? Cenovno kar ugodno, sploh če primerjamo s ceno drugega sadja. Vendar po nekem času se samih pomaranč lahko že malce naveličamo ali pa jih je treba hitro uporabiti. Nič zato, specimo pomarančni kolač, zaradi katerega bomo še bolj vzljubili tisto pomarančno vedro.

Za pripravo pomarančnega kolača potrebujemo: 350 g pšenične moke, 4 jajca, 200 g sladkorja, 400 g pasirane skute, 120 g masla sobne temperature, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 120 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka, sok pol limone, lupinico 1 pomaranče, ščepec soli.

Moko zmešamo s pecilnim praškom, soljo in pomarančno lupinico. Penasto vmešamo maslo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Nato med stalnim mešanjem dodajamo jajca in nato prilijemo pomarančni ter limonin sok in vmešamo skuto. Postopoma dodajamo še mešanico moke. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen podolgovat model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 30 do 40 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Da je biskvit pečen, se prepričamo z zobotrebcem. Kolač ohladimo in po želji potresemo s sladkorjem v prahu. 

Za pripravo limoninih piškotov potrebujemo: 300 g pšenične moke, 50 g škroba, 150 g masla sobne temperature, 70 ml svežega limoninega soka, lupinico 1 bio limone, 1 vrečko vaniljevega sladkorja, 100 g sladkorja v prahu, ščepec soli.

Moko presejemo, ji primešamo pecilni prašek, limonino lupinico, škrob, sol, vaniljev sladkor in sladkor v prahu. Dodamo na kocke narezano maslo in prilijemo limonin sok. Vse skupaj zgnetemo v testo in iz njega oblikujemo dva debelejša svaljka. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za dve uri. Ohlajeno testo narežemo na pol centimetra debela kolesa in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / sobota, 27. julij 2019 / 09:15

Slovo častnega občana Mengša Franca Blejca

Mengeš – V torek so se v Mengšu poslovili od častnega občana, prejemnika najvišjega gasilskega priznanja Matevža Haceta in častnega poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Mengeš Franca Blejca...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 15. november 2018 / 22:15

Nevihta od rojstva do katarze

V Galeriji Janeza Puharja v Stolpu Škrlovec so odprli 29. samostojno fotografsko razstavo Vasje Doberleta, ki nosi naslov Deževna simfonija in bo na ogled vse do 21. novembra. Mineva petdeset let,...

Zanimivosti / četrtek, 15. november 2018 / 22:12

V spomin trem slikarjem

Na njihovi rojstni hiši na Poti v Skale so v petek odkrili spominsko ploščo, s katero so trajno zaznamovali spomin na tri slikarje iz rodbine Sedejev: Maksima, Janeza in Pavla.

Mularija / četrtek, 15. november 2018 / 22:12

Ples in glasba povezala učence

Predzadnji konec tedna v oktobru so v gorenjski enoti Waldorfske šole Ljubljana v Naklem gostili osemnajst učencev in dva učitelja iz nemške waldorfske šole v Kleinmachnowu.

Zanimivosti / četrtek, 15. november 2018 / 22:10

Željko je pretekel newyorški maraton

Jeseničan Željko Najdek je prvi Slovenec s statusom osebe s posebnimi potrebami, ki je pretekel sloviti maraton v New Yorku. Na enem najtežjih maratonov na svetu je tekel brez težav in dosegel celo sv...

Razvedrilo / četrtek, 15. november 2018 / 18:07

Srečali so se lesarji

V Gostilni Starman v Škofji Loki so praznovali petdeseto obletnico zaključka šolanja sošolci lesnega oddelka, L. IV. A, takratne Srednje tehnične šole za kemijo, metalurgijo, rudarstvo, lesarstvo in p...