Predstavniki opozicijskih strank v Škofji Loki skupaj proti komunalnemu prispevku

Prispevek še vedno previsok

Predstavniki petih opozicijskih strank in list so pred četrtkovo sejo, na kateri bodo škofjeloški svetniki sprejemali odlok o komunalnem prispevku, še enkrat opozorili, da je ta previsok in nepravičen.

Škofja Loka – Visok komunalni prispevek, ki ga bodo plačevali občani ob priključitvi na novo zgrajeno kanalizacijsko omrežje, v občini Škofja Loka še vedno razburja. Na seji v četrtek, 11. junija, naj bi ga občinski svet dokončno sprejel. Pred tem so svetniki opozicije Klemen Štibelj (NSi), Tomaž Paulus (SLS), Martin Trampuš in Davor Tavčar (Iniciativa za demokratični socializem), Mateja Podlogar (Komunalno ekološka lista) in Jožica Vavpotič Srakar (SMC) javnosti predstavili pomisleke o komunalnem prispevku. Od lani, ko je bil na mizi prvi predlog odloka, je po njihovih besedah prišlo do odprave nekaterih napak in zmanjšanja prispevka, ki pa je še vedno izjemno visok in za veliko občanov težko plačljiv.

Občani pravzaprav ne vedo, kolikšen je, imajo ga možnost izračunati na spletni strani, sogovorniki iz opozicije pa pravijo, da bo znašal od 2000 do 4000 evrov. Njihovi očitki so uperjeni zoper izračun, češ da temelji na vprašljivih in netočno uporabljenih podatkih, ugotavljajo neskladja med dejanskimi podatki in tistimi, ki jih je občina navedla v prijavi za sredstva EU. Predlog ne upošteva preteklih vlaganj obstoječih lastnikov nepremičnin, ki se priklapljajo na kanalizacijo. Ti so poleg lastnega vložka v greznice več let plačevali desetkrat večjo okoljsko dajatev kot oni, ki so že imeli možnost priključitve, zato so v neenakopravnem položaju. Zato v opoziciji menijo, da bi moral biti prispevek za obstoječe lastnike nižji od tistega za novograditelje. Opozarjajo tudi na neenakost občanov na različnih območjih, zlasti na podeželju. Problem je tudi po njihovem neracionalna gradnja, ki povečuje stroške na račun občanov. Bojijo se, da je namen občine na račun tistih, ki so prisiljeni v investicijo za priklop na kanalizacijo, pripeljati v občinski proračun denar za sanacijo občinskih financ.

Vložili bodo amandmaje

Na seji bodo zato vložili več amandmajev in zahtevali, da se odlok dopolni z določili, ki bodo ublažili finančno obremenitev občanov, da se obstoječim lastnikom upošteva pretekla vlaganja (in se jim v primerjavi z novograditelji prizna 60-odstotna olajšava) in da se občanom omogoči vzdržno, dolgoročno obročno odplačevanje brez vknjižbe hipoteke. Tako bodo tudi predlagali, naj se komunalnega prispevka ne odmerja, dokler ne bo sprejet pravilnik o obročnem odplačevanju. Na novinarski konferenci so sogovorniki navajali še več podrobnosti in med drugim izrazili bojazen, da bo v primeru nepravilnosti treba vračati za kanalizacijo pridobljena evropska sredstva, kar lahko pomeni, da bodo občani plačevali dvakrat. Na vprašanje, kaj bodo storili, če njihovi amandmaji ne bodo izglasovani, opozicijski svetniki niso želeli razkriti svojih nadaljnjih korakov. Izvajanje komunalnega odloka pa lahko zadržijo tudi občani sami s pritožbo na izdane odločbe, kakor so to storili denimo v Vincarjih.

Župan: prispevek je pravičen

Župan občine Škofja Loka Miha Ješe pa ob tem navaja, da je odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispev­ka pripravljal strokovno podkovani pripravljavec, ki je preverjene podatke vključil v obračun skladno z aktualno zakonodajo in pridobljenimi nepovratnimi sredstvi. »Novi pri­ključniki bodo s komunalnim prispevkom poravnali vsega okoli 15 odstotkov dejanske vrednosti investicije, katere realni stroški za povprečni objekt znašajo okoli 12.000 evrov. Za uporabnike z nižjimi dohodki bo občinski svet predvidoma na septembrski seji sprejel pravilnik za plačilo komunalnega prispevka, ki zanje predvideva obročno odplačevanje v mesečni višini okoli 10 odstotkov mesečnih prejemkov prebivalcev posameznega objekta. Odlok sprejemajo svetniki občinskega sveta, ki so bili izvoljeni v novi sestav sveta. Predlaga ga župan, ki je že lani zagovarjal pravično višino prispevka skladno z zakonodajo in upoštevajoč velika pridobljena nepovratna sredstva. Verjetno je bil potreben drugi krog volitev župana prav zaradi komunalnega prispevka. Občani so mi naklonili zaupanje,« še dodaja Miha Ješe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 25. september 2012 / 07:00

Loški glas

Loški glas, 25. september 2012, št. 9

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 4. december 2017 / 19:53

Čebela, ki ne piči

V Čebelarskem muzeju v Radovljici ta čas ni videti pravih, živih čebel, a je v bogati muzejski zbirki kljub temu na ogled marsikaj zanimivega. Posebno najmlajši radi »gledajo« tudi z rokami, zato s...

GG Plus / ponedeljek, 4. december 2017 / 19:50

Solidarnost, ne dobrodelnost

V Infocentru Triglavska roža Bled so predvajali dokumentarni film Route to connect (Pot povezovanja), ki prikazuje potovanje skupine umetnikov po balkanski begunski poti, a v obratni smeri.

GG Plus / ponedeljek, 4. december 2017 / 19:50

Kuga se vrača

Ta nevarna nalezljiva bolezen še vedno ogroža zlasti nerazviti svet.

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. december 2017 / 19:49

V mehanični delavnici od malega

Na letošnjem tekmovanju Mehanik leta je zmagal Robert Eržen, ki na Grencu pri Škofji Loki vodi lasten avtoservis. Zmaga mu pomeni osebno potrditev, da gre v pravo smer.

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. december 2017 / 19:48

Se smrekov lubadar vendarle umirja?

Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije se je letos količina od lubadarja napadenih dreves v primerjavi z lani povečala le na blejskem in slovenjegraškem gozdnogospodarskem območju, povsod drugje pa s...