Tole kačo je pred kratkim na Golici fotografiral novinarski kolega in planinec Janko Rabič. Gre za navadnega gada, ki ga prepoznamo po traku – enojni verigi po sredini hrbta. Značilna je tudi pokončna zenica. Gadov ugriz je strupen.

Kaj storiti po ugrizu kače

V Splošni bolnišnici Jesenice vsako leto obravnavajo od tri do pet pacientov, ki jih je ugriznila kača. Letos so že pomladi imeli dva bolnika, ki ju je domnevno ugriznil gad. Nihče od njiju ni bil življenjsko ogrožen in oba so pa opazovanju odpustili domov. Kako ukrepajo v takšnem primeru in kaj lahko sami storimo, če nas ugrizne kača, smo vprašali zdravnico Petro Rupar, vodjo kirurške ambulante v jeseniški bolnišnici.

Kakšni so simptomi, če nas ugrizne kača?

"Teža klinične slike po kačjem ugrizu je posledica več dejavnikov, od katerih sta najpomembnejša količina vbrizganega strupa ter starost in telesna masa prizadetega. Drugi pomembni dejavniki so mesto ugriza ter morebitna pridružena bolezenska stanja. Znake zastrupitve lahko delimo na lokalne in sistemske. Sledi griza ponavadi predstavlja par vbodnih ranic, ki sta približno pol centimetra vsaksebi. Lahko je le ena ranica (če kača uspe zasaditi le en strupnik) ali pa več (če kača med napadom popravi ugriz). Včasih je po spodletelem napadu vidna le praska. Na mestu ugriza se lahko pojavijo mehurji, lahko tudi odmrtje kože in podkožja. Bolečina se pojavi in stopnjuje s premikanjem uda. Praviloma se ji pridruži tudi podplutba. Lahko se pojavijo tudi rdeče lise in boleče otekle lokalne bezgavke. Sistemski znaki zastrupitve so redki. Pojavijo se lahko spremembe na prebavilih, kot so bolečina v trebuhu, bruhanje, driska, potem prizadetost srca in obtočil, možne so motnje delovanja ledvic. Od nevroloških znakov se najpogosteje pojavita zaspanost in vrtoglavica ter prizadetost možganskih živcev. Nastane lahko tudi motnja v strjevanju krvi."

Kako naj ljudje ukrepajo v takšnih primerih? Katere so napake pri tem – po stari ljudski modrosti naj bi kožo prerezal in strup izsesal – to verjetno ni pravi način?

"Navodila za prvo pomoč pri ugrizu strupenih kač so – poenostavljeno: imobilizacijo prizadetega uda, pomiritev bolnika in hiter transport v ustrezno opremljeno zdravstveno ustanovo. Priporočljiva je tudi odstranitev nakita, ur in podobnih dodatkov s predela pika. Vsakega bolnika po ugrizu kače mora pregledati zdravnik. Tiste bolnike, ki razen ugriznega mesta nimajo nikakršnih znakov ali simptomov zastrupitve, lahko odpustimo po šestih do osmih urah opazovanja. Vse druge zadržimo v bolnišnici vsaj 24 ur."

V kakšnih primerih pa vbrizgate protistrup? Imate serume sploh na zalogi?

"Proti strupom evropskih strupenjač je na voljo več vrst specifičnih protiserumov. V Sloveniji zadnja leta uporabljamo polivalentna seruma dveh proizvajalcev, ki vsebujeta protiserum šestih vrst kač. Prednost omenjenih serumov je, da za njegovo uporabo ni nujna točna prepoznava kače. Zdravljenje s protiserumom je učinkovito in praktično brez izjeme vodi v hitro razrešitev klinične slike in prepreči pojavljanje zapletov. Protiserum uporabimo pri hudi lokalni reakciji na pik ali pri izrazitih sistemskih znakih zastrupitve. Omenjeni protiserum imamo v naši bolnišnici."

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

O železnici bo zbor krajanov

Več variant je, kje bo potekala dvotirna železniška proga skozi občino Naklo. "Zdaj se moramo občani opredeliti do trase. Ko bo ta umeščena v prostor, bo prepozno," je opozoril Marjan Babič.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 7. marec 2014 / 07:00

Pomoč ogroženim dvoživkam

Tako kot v nekaterih drugih krajih po Sloveniji se je v teh dneh tudi v Hrašah pri Smledniku mogoče pridružiti prostovoljcem društva Žverca, ki dvoživkam na poti do mrestišč pomagajo prečk...

Humor / petek, 7. marec 2014 / 14:17

Od zadaj

Karel Erjavec se javlja za posrednika v sporu med Rusijo in Ukrajino. Izvedeli smo, da že pridno trenira izgovarjavo besed harašo in Ukrajina.

Nasveti / petek, 7. marec 2014 / 15:00

Horoskop

Tedenski horoskop za obdobje od 7. do 13. marca 2014

Kronika / petek, 7. marec 2014 / 15:46

Smrtna nesreča v gozdu

Železniki - Pri delu v gozdu na Jesenovcu v Železnikih se je včeraj smrtno ponesrečil 33-letni državljana Bosne in Hercegovine. Nesreča se je zgodila pri sečnji in spravilu lesa zaradi posledic vre...

Naklo / petek, 7. marec 2014 / 13:40

Uskladili rebalans proračuna

»Glavni predlog je bil, naj se obnovi Glavna cesta, ki poteka od picerije Bolero mimo osnovne šole do krožišča v Naklem, vzporedno s projektom Gorki Vodovod Zadraga–Naklo.«