Kruh za na praznično mizo

Za silvestrovo in podobne priložnosti se na mizi pogosto pojavi narezek ali kakšna jed, pri kateri ponudimo kruh. Ni ga čez sveže pečen kruh, vendar nam ob pripravah vseh jedi pogosto zmanjka časa in volje, da bi pekli še tega. Pri tem nam lahko pomagata pirin kruh z bučnim oljem ali ajdov kruh z lešniki, za pripravo katerih preprosto le zmešamo vse sestavine. Tudi kvasa ne potrebujemo, saj namesto njega uporabimo pecilni prašek, ki v našem receptu opravi svoje delo izvrstno. Poleg vsega pa bomo z drugačno izbiro kruha celoten jedilnik še dodatno popestrili in presenetili jedce.

Za pripravo pirinega kruha z bučnim oljem potrebujemo: 400 g pirine moke, 3 dl navadnega jogurta, 150 ml radenske, 3 žličke bučnega olja, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest bučnih semen.

Pirino moko presejemo, posolimo in ji dodamo pecilni prašek. Prilijemo bučno olje, jogurt in radensko. Vse skupaj zmešamo v homogeno maso. V testo nato vgnetemo še bučna semena. Testo nadevamo v obliki hlebčka na pekač, prekrit s peki papirjem, ter posujemo z bučnimi semeni. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, najprej 30 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 20 minut.

Nasvet: V testo lahko poleg bučnih semen zmešamo tudi sončnična, lanena, sezamova ... semena.

Za pripravo ajdovega kruha z lešniki potrebujemo: 300 g ajdove moke, 5 dl navadnega jogurta, 1 pecilni prašek, pol žličke soli, 1 skodelico lešnikov.

Moko presejemo, primešamo pecilni prašek in sol. Prelijemo z navadnim jogurtom ter vse skupaj zmešamo v testo. Nazadnje v testo vmešamo še lešnike. Testo vlijemo v globok in ozek pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 do 45 minut.

Nasvet: Namesto lešnikov lahko uporabimo tudi orehe ali mešanico obeh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 26. december 2023 / 14:42

Nižja gospodarska rast, a tudi umirjanje inflacije

Banka Slovenije je v sveži napovedi znižala pričakovano gospodarsko rast za letošnje leto z dveh na 1,3 odstotka. V prihodnjem letu pričakuje 2,2-odsotno, v letu 2025 pa 2,3-odstotno rast. Napoveduje...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 11. maj 2019 / 19:26

Naselili prvega od štirinajstih risov

Kranj – Populacija risa, ki si jo med drugim delita Slovenija in Hrvaška, je zaradi parjenja v sorodstvu pred ponovnim izumrtjem, edina možna rešitev je čimprejšnja naselitev risov iz druge, genets...

Slovenija / sobota, 11. maj 2019 / 19:25

Do zdaj sedem primerov ošpic

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so letos zabeležili sedem primerov ošpic. Pri enem gre za povezan primer, pri drugih za vnos iz tujine. O zadnjih dveh so bili obveščeni v torek. Ošpice pr...

Komenda / sobota, 11. maj 2019 / 19:24

Na pohod za »čiščenje« telesa

Šenturška Gora – Planinsko društvo Komenda, sekcija Škrjančki, je na velikonočni ponedeljek organiziralo enajsti Prdenov pohod na Šenturško goro. Namen pohoda je bil tudi letos enak kot vsakič dosl...

Bohinj / sobota, 11. maj 2019 / 19:23

O regijski bolnišnici in poletni oskrbi

Župani Zgornje Gorenjske so se v torek v Bohinju z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom pogovarjali o zdravstveni oskrbi v poletnem času in o potrebi po novi regijski bolnišnici.

Bohinj / sobota, 11. maj 2019 / 19:23

Dobri obeti za poletno sezono

Bohinjska Bistrica – V Bohinju so se po ne najbolj naklonjeni zimi, v kateri so zaradi pomanjkanja snega zabeležili nekoliko slabše rezultate kot lani, lotili akcijskega načrta, s katerim bi radi v...