Krvavški učitelji smučanja Franci Ekar, Vili Egart, Tone Zupančič, Tone Ravnikar, Vlado Peneš, Janez Robas in Brane Tavčar v gostišču Dežman na Kokrici / Foto: osebni arhiv

Srečanje zlatih krvavških smučarskih jubilantov

Decembra so se srečali krvavški učitelji smučanja, ki so pred petdesetimi leti opravili tečaj za izvajanje šole alpskega smučanja. Jubilej so počastili v znanem športnem gostišču Dežman na Kokrici.

Dvanajst zlatih jubilantov je 20. aprila v letu 1969 na smučišču Krvavec opravilo izpit in praktikum za poučevanje šole alpskega smučanja. Od dvanajstih takrat novih vaditeljev se jih je tokrat na pobudi Francija Ekarja in Braneta Tavčarja zbralo le šest, sedaj veteranov učiteljev smučanja, da počastijo petdeseti zlati jubilej. Zbrali so se prvič, prej pa so se videvali in pozdravljali ne na belih strminah.

Srečanja so se udeležili: Franci Ekar, veteran, ki je bil tudi alpinist, gorski reševalec, gorski vodnik in učitelj smučanja, še vedno zaide v snežne in gorske strmine. Vili Egart je bil neutrudni delavec v Smučarskem klubu Triglav. Tone Zupančič ni samo vodil šole smučanja in poučeval, ampak je tudi tekmoval na smučarskih avio oziroma letalskih tekmovanjih. Tone Ravnikar je vseskozi aktiven v združenju učiteljev in trenerjev smučanja in enako prizadeven pri izvajanjih šole smučanja. Vlado Peneš je najstarejši veteran učitelj smučanja, ki pri 88 letih še vedno dnevno zahaja na smučanje na Krvavec, obenem pa letno prekolesari več kot šest tisoč kilometrov. Brane Tavčar je poleg smučarskih aktivnosti tudi pobudnik in predsednik Društva Rovtarji, kjer na aktiven in strokovno odmeven način ohranjajo nekdanje kulturno smučarske in kolesarske vrednote. Jubilantom se je pridružil tudi takratni inštruktor in demonstrator smučanja profesor Janez Robas, eden izmed še živečih, ki so usposabljanje vodili. Je nekdanji član demonstratorske vrste pri ZUTS Slovenije in še vedno zahaja na smučišča.

Vsi omenjeni so člani tako imenovanih Borovcev pri Zvezi učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije, ZUTS Kranj in Smučarske zveze Slovenije. »Bili smo in še vedno smo aktivne delovne osebnosti na področju društvenega prostovoljstva. Med nami so nekateri tudi veterani osamosvajanja Slovenije,« je povedal Zupančič, Tavčar pa je še dodal: »Lepo je obujati spomine na čase, ko so bile smuči precej drugačne, ko smo morali ''štamfati'' in smo izučili na tisoče tečajnikov. Sam sem v zimski sezoni na smučeh preživel 16 tednov.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 3. maj 2022 / 15:03

Na kmetiji gojijo tudi alge spirulina

Mladi Janez Rakovec, bodoči prevzemnik kmetije Pr' Matjaž v Struževem, goji alge spirulina, ki so iskano prehransko dopolnilo.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 4. julij 2013 / 15:49

Prostovoljstvo doživlja razmah

Ob prazniku občine Škofja Loka je župan Miha Ješe podelil občinske grbe trem zaslužnim posameznikom in dvema skupinama prostovoljcev, ob čemer je dejal, da aktivno prostovoljstvo na Škofjeloškem doživ...

Rekreacija / četrtek, 4. julij 2013 / 14:50

V boj za Zlato čipko

Bliža se kolesarski vzpon, ki vsako leto privabi več tekmovalcev.

Kronika / četrtek, 4. julij 2013 / 14:43

Tatovi na preži tudi na avtocestah

Skupno vsem avtocestnim tatovom je, da skušajo na različne načine preusmeriti pozornost oškodovancev bodisi nase bodisi na navidezno napako na vozilu.

Razvedrilo / četrtek, 4. julij 2013 / 14:34

Pojoča gibona

Ogled živalskega vrta v Zagrebu je bil najbolj zanimiv za Glasove najmlajše popotnike. Pa vožnja z vlakom … Ta pa je bila tudi nekaj posebnega.

Nasveti / četrtek, 4. julij 2013 / 14:09

Maline so jagode fine

V času, ko zori raznovrstno jagodičevje, tudi maline, ne napravimo napake, ki se primeri številnim izkušenim gospodinjam – slastne darove narave na veliko konzervirajo in vkuhavajo, ob tem pa jih poza...