Tatovi na preži tudi na avtocestah

Skupno vsem avtocestnim tatovom je, da skušajo na različne načine preusmeriti pozornost oškodovancev bodisi nase bodisi na navidezno napako na vozilu.

Kranj – V zadnjem obdobju, kar najbrž sovpada z začetkom poletne turistične sezone, ko se promet precej poveča tudi na gorenjski avtocesti, se na njej pogosteje pojavljajo tudi lopovi vseh vrst. Samo zadnja dva konca tedna so policistom prijavili tri tatvine na avtocesti. Minuli petek okoli 23.30 so tako neznani storilci, ki so uporabljali rdeče kombinirano vozilo znamke Volkswagen, na izvozu z avtoceste na Polici okradli voznika, ki je tam odpravljal okvaro na prikolici. Izkoristili so njegovo nepozornost in mu iz avtomobila ukradli torbico, s čimer so ga oškodovali za osemsto evrov. Isto noč, bilo je v soboto okoli 4. ure, pa je neznanec iz avtomobila, parkiranega na parkirišču na Hrušici, ukradel denarnico.

Nekoliko drugačno tatvino sta pred tednom dni doživela nemška državljana, ki ju je na avtocesti proti Ljubljani pred izvozom Naklo prehitelo manjše rdeče vozilo, voznik pa jima je nakazoval, da je s prikolico, ki je bila pripeta na njuno vozilo, nekaj narobe. Turista sta se zato ustavila na odstavnem pasu, z njima pa tudi neznani voznik, ki je izkoristil nepazljivost Nemcev, ki sta pregledovala prikolico, in iz njunega vozila pobral torbico z dokumenti in okoli 350 evrov gotovine. Da sta bila okradena, sta turista ugotovila šele, ko sta se ustavila na počivališču v Voklem.

Opisani primeri so klasični vzorci, po katerih delujejo tatovi na avtocestah, opozarja policija. Vsem je stično, da storilci za tatvino izkoristijo vsak trenutek nepozornosti oškodovancev. Avtocestni lopovi pozornost oškodovancev zelo radi preusmerijo kar sami, kakor se je zgodilo nemškima turistoma. »Podobni primeri preusmerjanja pozornosti nase so še prodaja blaga sumljivega izvora na avtocestnih počivališčih, nudenje pomoči ob preluknjanih pnevmatikah na vozilih oškodovancev in podobno. Zato vse udeležence v prometu pozivamo, da v primeru, ko na počivališčih ali avtocesti opazijo sumljive osebe, ki se pretvarjajo, da potrebujejo pomoč ali da želijo pomoč ponuditi, to nemudoma sporočijo policiji na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno telefonsko številko 080 1200,« svetuje Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Seveda pa lahko marsikaj vozniki preprečijo tudi s samozaščitnim ravnanjem. Predmete, ki utegnejo zanimati tatove, je tako treba hraniti v zaklenjenem vozilu in skrito očem tretjih oseb. Med postanki na počivališčih ali bencinskih servisih je priporočljivo tudi preveriti okolico vozila in stanje pnevmatik. Če opazite karkoli sumljivega, je policija pravi naslov za obveščanje o vaših sumih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / petek, 15. april 2016 / 16:06

Zeleni plaz – včeraj, danes, jutri

Mojstrana – Letošnje leto mineva sedem desetletij od prvih uradnih meritev Triglavskega ledenika. Raziskovanje Triglavskega ledenika je najstarejši stalni slovenski raziskovalni projekt sploh. Viso...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 4. julij 2013 / 15:49

Prostovoljstvo doživlja razmah

Ob prazniku občine Škofja Loka je župan Miha Ješe podelil občinske grbe trem zaslužnim posameznikom in dvema skupinama prostovoljcev, ob čemer je dejal, da aktivno prostovoljstvo na Škofjeloškem doživ...

Rekreacija / četrtek, 4. julij 2013 / 14:50

V boj za Zlato čipko

Bliža se kolesarski vzpon, ki vsako leto privabi več tekmovalcev.

Kronika / četrtek, 4. julij 2013 / 14:43

Tatovi na preži tudi na avtocestah

Skupno vsem avtocestnim tatovom je, da skušajo na različne načine preusmeriti pozornost oškodovancev bodisi nase bodisi na navidezno napako na vozilu.

Razvedrilo / četrtek, 4. julij 2013 / 14:34

Pojoča gibona

Ogled živalskega vrta v Zagrebu je bil najbolj zanimiv za Glasove najmlajše popotnike. Pa vožnja z vlakom … Ta pa je bila tudi nekaj posebnega.

Nasveti / četrtek, 4. julij 2013 / 14:09

Maline so jagode fine

V času, ko zori raznovrstno jagodičevje, tudi maline, ne napravimo napake, ki se primeri številnim izkušenim gospodinjam – slastne darove narave na veliko konzervirajo in vkuhavajo, ob tem pa jih poza...