Maline, da se pocedijo sline

Maline so jagode fine

V času, ko zori raznovrstno jagodičevje, tudi maline, ne napravimo napake, ki se primeri številnim izkušenim gospodinjam – slastne darove narave na veliko konzervirajo in vkuhavajo, ob tem pa jih pozabijo svoji družini, zlasti otrokom, ponuditi v najboljši in zdravju najkoristnejši – presni obliki.

V želji po čim večji zalogi se zatorej nikar ne odrecimo slastnim in svežim plodovom, ki jih jagodičasti grmi obrodijo. Da presno jagodičje ohrani največ vitaminov, encimov in rudninskih snovi, čivkajo že vrabci na strehi … Začetek poletja je najlepši, ker takrat zorijo prve jagode, ob sprehodu po tržnici pa tam močno žarijo tudi prvi ribezi, borovnice, aronija in kakopak – maline. Če dovolite, bi vam tokrat postregla s zadnjimi, tako prijetno dišečimi in prav tako rdečimi, z antioksidanti močno nabitimi sadeži. Antioksidantska aktivnost malin naj bi bila kar za 50 odstotkov večja od antioksidativne aktivnosti jagod. Ta njena lastnost naj se ne bi izgubila niti z zamrzovanjem.

Za energijo in pomiritev

Prostora nimamo veliko, pa vendar dovolj, da priporočimo, zakaj uživati maline in piti njihov sok … Maline (Rubus idaeus) nas po eni strani napolnijo z energijo, po drugi pa s svojim vonjem pomirjajo naš celotni organizem. Dokazano naj bi preprečevale nervozo in uravnavale hormonsko neravnovesje.

Za oster vid

Maline so bogat vir vitamina A in kot takšne odlično pomagalo k boljšemu vidu in proti okvaram oči. Da so maline zaveznice oči, so vedeli že stari Kitajci, ki so si z malinami ostrili vid in preganjali kurjo slepoto. Maline dobro vplivajo na oči tudi po zaslugi rutina, ki ga v velikih količinah vsebujejo. Slednji namreč krepi ožilje v očeh in skrbi za zadosten dotok hranilnih snovi.

Proti premočni menstruaciji

Maline se lahko pohvalijo tudi z velikimi zalogami vitamina C, ki tesno sodeluje z rutinom, in zavira krvavitve v celotnem telesu. Močno se obnesejo pri ljudeh, ki jih pogosto mučijo krvavitve iz nosu ali dlesni. V kitajskem zdravilstvu so maline cenjeno pomagalo za preprečevanje premočnih krvavitev med menstruacijo. Uravnavajo menstruacijo in posledice menopavze ter nasploh ugodno vplivajo na rodila, lajšajo pa tudi nosečniško slabost.

Proti in nad raka

Uživanje sadja bogatega z vitaminom C pomaga telesu razvijati odpornost proti infekciji in očistiti telo škodljivih prostih radikalov v krvi. Pri rakavih bolnikih vedno ugotavljajo pomanjkanje vitamina C, kar je za ljudi, ki so k tej bolezni nagnjeni ali pa že za njo bolehajo, upoštevanja vredno opozorilo. Spodbudilo naj bi jih, da bi uživali veliko živil z mnogo vitamina C. Maline so ob povedanem kot naročene. Sploh če obelodanimo še eno pomembno dejstvo. Vsebujejo tudi izjemno visok delež elaginske kisline, sekundarnega rastlinskega sredstva iz skupine polifenolov, ki je zelo učinkovit antioksidant in na ta način preprečuje nastajanje rakavih celic. Kancerogenim celicam preprečuje, da napadajo bolnikov DNK tako, da jih spravi pod lasten nadzor ali pa jih popolnoma ustavi.

Za napeto kožo in polne lase

Maline vsebujejo tudi veliko vitamina B7 oziroma biotina, ki prenaša žveplo, odgovorno za bleščeče in polne lase ter napeto in prožno kožo. Najbolj se obnesejo pri negi mastne kože, z dodatkom ustreznega cvetličnega olja pa se uporabljajo za nego občutljive, suhe in zrele kože. Zaradi vitamina C in elaginske kisline zagotavljajo kemijski in mehanični piling ter služijo kot sredstvo za beljenje.

In še več …

Raziskave so pokazale, da imajo maline ugodne učinke na vrednosti krvnih maščob in da lahko podpirajo funkcije srca. Nasploh naj bi uživanje malin imelo potencialne zdravstvene koristi proti raku, staranju, vnetjem in nevrološkim boleznim. Sicer pa pospešujejo tudi odvajanje vode iz telesa, odstranjujejo sluz in toksine, čistijo črevesje in spodbujajo prebavo – kakopak. Prav nam bodo prišle še pri težavah z mehurjem in ledvicami, revmi in driski.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 28. maj 2017 / 19:34

O telovadnici niso glasovali

Kranjski mestni svetniki naj bi na sredini seji potrdili koncesijsko pogodbo za izgradnjo telovadnice v Stražišču, a do glasovanja ni prišlo.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 4. julij 2013 / 15:49

Prostovoljstvo doživlja razmah

Ob prazniku občine Škofja Loka je župan Miha Ješe podelil občinske grbe trem zaslužnim posameznikom in dvema skupinama prostovoljcev, ob čemer je dejal, da aktivno prostovoljstvo na Škofjeloškem doživ...

Rekreacija / četrtek, 4. julij 2013 / 14:50

V boj za Zlato čipko

Bliža se kolesarski vzpon, ki vsako leto privabi več tekmovalcev.

Kronika / četrtek, 4. julij 2013 / 14:43

Tatovi na preži tudi na avtocestah

Skupno vsem avtocestnim tatovom je, da skušajo na različne načine preusmeriti pozornost oškodovancev bodisi nase bodisi na navidezno napako na vozilu.

Razvedrilo / četrtek, 4. julij 2013 / 14:34

Pojoča gibona

Ogled živalskega vrta v Zagrebu je bil najbolj zanimiv za Glasove najmlajše popotnike. Pa vožnja z vlakom … Ta pa je bila tudi nekaj posebnega.

Nasveti / četrtek, 4. julij 2013 / 14:09

Maline so jagode fine

V času, ko zori raznovrstno jagodičevje, tudi maline, ne napravimo napake, ki se primeri številnim izkušenim gospodinjam – slastne darove narave na veliko konzervirajo in vkuhavajo, ob tem pa jih poza...