Projekt Pathan / Foto: arhiv organizatorja

Filmski biseri

Festival filmov o športih in avanturah v naravi ter o naravi sami bo ta konec tedna v Kulturnem domu Bovec ponudil tudi razstavo fotografij Rožleta Bregarja izpod Everesta in z Denalija z Davom Karničarjem ter okroglo mizo o turistični preobremenjenosti narave.

Pred vrati je trinajsta izvedba bovškega filmskega festivala, katerega glavni namen je promoviranje športa in zdravega načina življenja pa tudi druženje in soustvarjanje. Bovški filmski festival (BOFF) s polnim imenom Bovec Outdoor Film Festival by Fjallraven, ki prinaša 32 filmov in spremljevalne prireditve, se v soboto, 28. decembra, v Kulturnem domu Bovec začenja s prvimi projekcijami.

Tokrat bo na ogled več krajših filmov, združenih v tematske sklope, dolge po okoli 90 minut. Prvega dne bosta na sporedu ženski in naravovarstveni sklop. Drugega dne je spremljevalni spored najbogatejši z okroglo mizo ter z dvema predavanjema: Manca Korelc bo predstavila svoj nagrajeni projekt Moja jezera, Rok Zalokar in Petra Brajnik pa svoje vertikalne avanture med Julijci, Himalajo in Aljasko. Sledil bo sklop smučarskih filmov, med njimi bo tudi svetovna premiera filma Skiing The Fire Ring avtorjev Miha Deisingerja in Ivice Kostelića, posnet na Islandiji. Tretjega dne bodo na sporedu tudi slovenski filmi s prisotnimi avtorji in akterji, tako da bodo filmom sledili kratki pogovori z njimi. Tudi letos bodo obiskovalci izbrali dobitnika dveh nagrad: za najboljši domači in najboljši tujejezični film.

Okroglo mizo z naslovom Pre turizem in športi v naravi, ki je na sporedu v nedeljo, 29. decembra, z začetkom ob 17. uri, bo vodil Jernej Stritih. V pogovoru o preobremenjenosti narave in infrastrukture z obiskom turistov bodo sodelovali Janko Humar (Turizem Dolina Soče), Miša Novak (ALOHAS, Trajnostne rešitve v turizmu), Jan Klavora (Tovarna trajnostnega turizma Good place) in Matej Ogrin (CIPRA Slovenija). Tej temi je posvečena tudi grafična podoba letošnjega festivala, katere avtor je Dalibor Kazija.

Vse dni festivala bo na ogled tudi razstava fotografij Rožleta Bregarja z naslovom Ti sam greš. Rožle je na BOFF-u znan tudi kot filmski ustvarjalec, med drugim je soavtor nagrajenih filmov Zadnji ledeni lovci in Nepoškodovane. Nekdanji športni plezalec je tudi fotograf, tokrat bo razstavil svoje fotografije izpod Everesta in z Denalija, kjer se je mudil s pokojnim Davom Karničarjem. Z režiserjem Mihom Kačičem sta s Karničarjem snemala film z enakim delovnim naslovom – Ti sam greš. Snemanje sta nadaljevala in dokončala po Davovi smrti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 30. marec 2018 / 14:47

Velikonočni zvon veselja in upanja

Po današnjem dnevu tišine, ko edini dan v letu po krščanskih cerkvah ni bilo maš in so tudi zvonovi molčali, se bo jutri in v nedeljo začelo praznovanje velike noči, ki bo trajalo še v ponedeljek in g...

Objavljeno na isti dan


Medvode / četrtek, 26. december 2019 / 17:09

Trideset slovesnih srečanj na Sv. Jakobu

V Knjižnici Medvode so odprli fotografsko razstavo ob tridesetletnici slovesnih srečevanj na Svetem Jakobu. Prvo srečanje je bilo že na dan razglasitve izidov plebiscita, trideseto bo ta četrtek.

Razvedrilo / četrtek, 26. december 2019 / 17:04

Filmski biseri

Festival filmov o športih in avanturah v naravi ter o naravi sami bo ta konec tedna v Kulturnem domu Bovec ponudil tudi razstavo fotografij Rožleta Bregarja izpod Everesta in z Denalija z Davom Karnič...

Mularija / četrtek, 26. december 2019 / 17:04

Nekatere so večne ...

V šolski knjižnici Osnovne šole (OŠ) Škofja Loka-Mesto so v začetku decembra pripravili razstavo o priljubljeni ilustratorki Jelki Reichman ob njeni osemdesetletnici.

Razvedrilo / četrtek, 26. december 2019 / 17:02

Srečanje zlatih krvavških smučarskih jubilantov

Decembra so se srečali krvavški učitelji smučanja, ki so pred petdesetimi leti opravili tečaj za izvajanje šole alpskega smučanja. Jubilej so počastili v znanem športnem gostišču Dežman na Kokrici.

Kultura / četrtek, 26. december 2019 / 17:02

Preč je zdaj to staro leto ...

... žiher smo veseli, je v polni dvorani Kulturnega doma Kropa tudi letos zapel združeni mešani pevski zbor Koledva in s staro kroparsko pesmijo zaključil letošnji tradicionalni koledniški koncert.