Buče

Če so buče včasih veljale za krmo živali, so danes čedalje bolj cenjene tudi v naši prehrani. Razumljivo, saj je redkokatera zelenjava tako polnega okusa in uporabna na raznovrstne načine.

Za pripravo kremne jesenske juhe potrebujemo: 1 manjšo hokaido bučo, 1 čebulo, 200 g korenja, 200 g kolerabe, 1 žličko sveže naribanega ingverja, pol žličke timijana, 1 šopek peteršilja, 1 šopek majarona, 1,5 l zelenjavne jušne osnove (ali 1,5 l vode in domača vegeta), 1 žlico olivnega olja.

Hokaido bučo olupimo, ji očistimo semena ter jo narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Korenje in kolerabo prav tako očistimo ter narežemo na kocke. V posodi na žlici olivnega olja prepražimo čebulo in nato dodamo pripravljeno zelenjavo. Potresemo z ingverjem in nasekljanim peteršiljem ter majaronom. Zalijemo z jušno osnovo in v pokriti posodi kuhamo 15 minut. Nato vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in serviramo.

Nasvet: Zelenjava oranžne barve vsebuje velike količine vitamina A. Ker je vitamin A topen v maščobah, je njegova absorpcija znatno boljša ob prisotnosti maščobe. Zato ko juho serviramo, ji nazadnje prilijemo še žlico kakovostnega olja.

Za pripravo pečene buče potrebujemo: 1 bučo hokadio, 2 žlici olivnega olja, sol.

Bučo narežemo na debelejše rezine, ji odstranimo semena ter po želji olupimo. Pekač premažemo z oljem in nanjo razporedimo bučne rezine ter jih posolimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, okrog 40 minut. Med peko bučne rezine enkrat obrnemo, da se zapečejo še na drugi strani. Buča je pečena, ko meso postane mehko.

Nasvet: Če imamo domačo bučo, je ne lupimo, saj lupina vsebuje največ vitaminov in mineralov. Bučo postrežemo kot zelenjavno prilogo ali namesto mesa, odlična pa je tudi kot prigrizek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Igrati za Maribor je čast

Miral Samardžić, obrambni igralec nogometnega kluba Maribor, je bil rojen 17. februarja 1987 na Jesenicah. Žogo je začel brcati pri devetih letih v nogometnem klubu Jesenice, nadaljeval pa pri nogo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 16. marec 2018 / 00:03

Zagorelo v proizvodnji jadrnic

Minuli petek je zagorelo v proizvodnem obratu za izdelavo jadrnic Elan Marine v Begunjah. Ogenj so omejili že zaposleni, do konca pa so ga pogasili gasilci.

Nasveti / petek, 16. marec 2018 / 00:02

Kitajski rezanci s piščancem

Sojina omaka je pogosta sestavina v azijski kuhinji, saj jedem prijetno začini okus. Mnogi jo obožujejo zaradi njenega t. i. umami okusa. Zadnja leta se je njena uporaba precej razširila tudi pri n...

Razvedrilo / petek, 16. marec 2018 / 00:01

Nova sezona, nove zvezde

V nedeljo se je na male zaslone vrnila oddaja Zvezde plešejo. V drugi sezoni priljubljenega plesnega spektakla so začeli z dvanajstimi pari, v enajstih tednih pa se bo število nastopajočih manjšalo, s...

Kronika / petek, 16. marec 2018 / 00:00

Še danes ne ve, zakaj sta kredita Merfinu sporna

Na sojenju zaradi domnevno nezakonitega obvodnega financiranja Merfina pri prevzemu Merkurja v letih 2008 in 2009 so zaslišali tedanjo finančno direktorico Merkurja Janjo Kraševec.

Kultura / četrtek, 15. marec 2018 / 23:59

Dajmo priložnost dokumentarcu

Festival dokumentarnega filma (FDF) letos praznuje dvajset let, slovenska Amnesty International trideset, njena žirija pa na festivalu že desetič razglaša najboljši film na temo človekovih pravic.