Buče

Če so buče včasih veljale za krmo živali, so danes čedalje bolj cenjene tudi v naši prehrani. Razumljivo, saj je redkokatera zelenjava tako polnega okusa in uporabna na raznovrstne načine.

Za pripravo kremne jesenske juhe potrebujemo: 1 manjšo hokaido bučo, 1 čebulo, 200 g korenja, 200 g kolerabe, 1 žličko sveže naribanega ingverja, pol žličke timijana, 1 šopek peteršilja, 1 šopek majarona, 1,5 l zelenjavne jušne osnove (ali 1,5 l vode in domača vegeta), 1 žlico olivnega olja.

Hokaido bučo olupimo, ji očistimo semena ter jo narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Korenje in kolerabo prav tako očistimo ter narežemo na kocke. V posodi na žlici olivnega olja prepražimo čebulo in nato dodamo pripravljeno zelenjavo. Potresemo z ingverjem in nasekljanim peteršiljem ter majaronom. Zalijemo z jušno osnovo in v pokriti posodi kuhamo 15 minut. Nato vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in serviramo.

Nasvet: Zelenjava oranžne barve vsebuje velike količine vitamina A. Ker je vitamin A topen v maščobah, je njegova absorpcija znatno boljša ob prisotnosti maščobe. Zato ko juho serviramo, ji nazadnje prilijemo še žlico kakovostnega olja.

Za pripravo pečene buče potrebujemo: 1 bučo hokadio, 2 žlici olivnega olja, sol.

Bučo narežemo na debelejše rezine, ji odstranimo semena ter po želji olupimo. Pekač premažemo z oljem in nanjo razporedimo bučne rezine ter jih posolimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, okrog 40 minut. Med peko bučne rezine enkrat obrnemo, da se zapečejo še na drugi strani. Buča je pečena, ko meso postane mehko.

Nasvet: Če imamo domačo bučo, je ne lupimo, saj lupina vsebuje največ vitaminov in mineralov. Bučo postrežemo kot zelenjavno prilogo ali namesto mesa, odlična pa je tudi kot prigrizek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 28. november 2017 / 15:39

Ničelna toleranca

Starejša gospa nima niti centa lastnega denarja: gotovino in kartice so ji pobrali domači, ki sicer zgledno skrbijo za njene potrebe. Poleg tega jo doma zaklepajo in razen zaupne osebe, ki...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 6. avgust 2017 / 20:08

Združitev z Jeseniškim kovinarjem

Prva petletka izhajanja Gorenjskega glasa je bila ob precej ustaljeni vsebini, značilni za tisti povojni udarniški čas evforije za obnovo domovine, tudi obdobje nekaterih sprememb. Nekolik...

GG Plus / nedelja, 6. avgust 2017 / 20:07

Filozof in volk

»To je knjiga o volku Breninu. Dlje od desetletja – večino 90. let prejšnjega stoletja in prvih nekaj let zdajšnjega – je živel z menoj. Ker si je čas delil z nemirnim intelektualcem brez korenin,...

Razvedrilo / nedelja, 6. avgust 2017 / 15:13

Obljubila sta si večno zvestobo

Turistično društvo Bohinj je že dvainšestdeseto leto v okviru Etno vikenda v Bohinju organiziralo tradicionalno Kmečko ohcet. Organizator Jure Sodja nam je povedal, da se je v vseh teh letih spremi...

Zanimivosti / nedelja, 6. avgust 2017 / 14:59

Ko v enaindvajsetem stoletju zmanjka elektrike ...

Prihajam iz majhne vasi, oddaljene dobrih deset, petnajst minut vožnje z avtom iz Kranja, kjer kvadratni meter nepremičnin dosega včasih že smešno visoko ceno. V Bašlju je poskus majhne tr...

Nasveti / nedelja, 6. avgust 2017 / 14:57

Konferenca o demenci

Rok za zgodnje prijave za 9. Mednarodno konferenco o demenci in obenem praznovanje dvajsete obletnice Spominčice – Alzheimer Slovenija je 31. avgust, sama konferenca pa bo potekala 20. in 21. oktob...