Buče

Če so buče včasih veljale za krmo živali, so danes čedalje bolj cenjene tudi v naši prehrani. Razumljivo, saj je redkokatera zelenjava tako polnega okusa in uporabna na raznovrstne načine.

Za pripravo kremne jesenske juhe potrebujemo: 1 manjšo hokaido bučo, 1 čebulo, 200 g korenja, 200 g kolerabe, 1 žličko sveže naribanega ingverja, pol žličke timijana, 1 šopek peteršilja, 1 šopek majarona, 1,5 l zelenjavne jušne osnove (ali 1,5 l vode in domača vegeta), 1 žlico olivnega olja.

Hokaido bučo olupimo, ji očistimo semena ter jo narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Korenje in kolerabo prav tako očistimo ter narežemo na kocke. V posodi na žlici olivnega olja prepražimo čebulo in nato dodamo pripravljeno zelenjavo. Potresemo z ingverjem in nasekljanim peteršiljem ter majaronom. Zalijemo z jušno osnovo in v pokriti posodi kuhamo 15 minut. Nato vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in serviramo.

Nasvet: Zelenjava oranžne barve vsebuje velike količine vitamina A. Ker je vitamin A topen v maščobah, je njegova absorpcija znatno boljša ob prisotnosti maščobe. Zato ko juho serviramo, ji nazadnje prilijemo še žlico kakovostnega olja.

Za pripravo pečene buče potrebujemo: 1 bučo hokadio, 2 žlici olivnega olja, sol.

Bučo narežemo na debelejše rezine, ji odstranimo semena ter po želji olupimo. Pekač premažemo z oljem in nanjo razporedimo bučne rezine ter jih posolimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, okrog 40 minut. Med peko bučne rezine enkrat obrnemo, da se zapečejo še na drugi strani. Buča je pečena, ko meso postane mehko.

Nasvet: Če imamo domačo bučo, je ne lupimo, saj lupina vsebuje največ vitaminov in mineralov. Bučo postrežemo kot zelenjavno prilogo ali namesto mesa, odlična pa je tudi kot prigrizek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 7. maj 2016 / 19:05

Dobra perspektiva

Dokaz, da je v deželo prišla pomlad in z njo toplejši dnevi, ki vabijo v naravo, je tudi vse skromnejši obisk dvoranskih športnih prireditev. Za prazne tribune sicer gotovo obstajajo tudi številni...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 16. april 2020 / 17:00

Lepo darilo

Alenka Gotar in njen soprog An­že Šuštar sta v začetku marca na spletnem po­rtalu YouTube objavila duet oziroma videospot za simpatično pesem z močnim ljubezenskim nabojem, ki sta jo ustva...

Zanimivosti / četrtek, 16. april 2020 / 17:41

Pomlad, pomlad, polna si nad

Prišla bo pomlad, učakal bi jo rad, da bi zdrav, vesel, lepe pesmi pel ... (slovenska narodna)

Rekreacija / četrtek, 16. april 2020 / 17:37

Kolesarjenje po radovljiški občini

Prejšnji teden sem opisal traso kolesarjenja po kranjski občini. Bilo je precej odzivov, dva pozorna bralca sta me tudi opozorila na napako. Na poti med Tatincem in Čadovljam kolesar namre...

Nasveti / četrtek, 16. april 2020 / 17:36

Riž in pršut

Gostilniški jedilniki nas z opisom jedi včasih znajo zavesti in nam povsem enostavno stvar prodajo po mastni ceni. Recimo tudi »rižota z domačim kraškim pršutom in z ročno izkopanim porom in še s p...

Rekreacija / četrtek, 16. april 2020 / 17:33

Najmanjše presihajoče jezero v Sloveniji

Krožna planinska pot Pentlja, 3. del – Pred nami je tretja, zadnja etape Krožne planinske poti Pentlja, ki poteka po obronkih občine Brezovica pri Ljubljani. Z zdraviliške Rakitne nazaj do vrtca v Bre...