Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo so pred kratkim uredili okolico Muzeja osamosvojitve v kranjski vojašnici.

Želijo si več obiskovalcev

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj so v Vojašnici Petra Petriča urejali okolico Muzeja osamosvojitve, v katerem si želijo zlasti več mladih obiskovalcev.

Kranj – Ob vhodu v kranjsko vojašnico so pred dobrimi tremi leti odprli Muzej osamosvojitve, ki so ga nato lani še dopolnili. Da bi bil muzej čim zanimivejši za obiskovalce in da bi bila njegova okolica urejena, v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Kranj skrbijo sami, zato so se pred dnevi zbrali na delovni akciji, s katero so uredili stavbo in okolico muzeja.

»Muzej smo odprli mala leta 2016, istočasno pa smo dobili v upravljanje oba objekta, kjer imamo prostore. V levi stavbi na vhodu v vojašnico so upravni prostori OZVVS Kranj, Društva upokojencev sekcije Ministrstva za obrambo Gorenjske in Zveze slovenskih časnikov. Prav tako ima v stavbi prostore Društvo Bilečanci Slovenija. V desni stavbi je muzej, v njem pa je stalna razstava Teritorialne obrambe od nastanka leta 1968 do vključno osamosvojitvene vojne. Drugi del razstave je namenjen razvoju Teritorialne obrambe do zaključka in predstavlja petdeset let dela. Odprtje je bilo lani, ob jubileju,« pravi predsednik OZVVS Kranj Anton Rešek, ki se je skupaj z drugimi člani nedavno lotil urejanja okolice stavb. »Želimo si urejeno okolico, prav tako pa je naša naloga, da skrbimo za to, kar nam je bilo zaupano v upravljanje. Zavedamo se, da muzej ni namenjen zgolj nam, veteranom, ampak naj bi ga obiskovali zlasti osnovnošolci, srednješolci pa tudi vsi, ki jih zanima naša polpretekla zgodovina. Ta žal pri mnogih zgublja pomen. Mi želimo s prikazom svojih aktivnosti dokazovati, da je bila Teritorialna obramba močna oborožena sila, sestavljena iz dobrih fantov in namenjena za obrambo naših krajev,« je tudi povedal predsednik Rešek in poudaril, da si želi, da večjega obiska muzeja. »Želimo tudi, da bi zlasti šolarji večkrat obiskovali naš muzej in da bi se z njimi tudi sicer pogosteje srečevali. Na žalost so poskusi, da bi jim prikazali našo zgodovino, v preteklih letih propadli,« še dodaja Anton Rešek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / ponedeljek, 4. december 2017 / 19:43

Pločnik za večjo varnost

Kovor – Uradno odprtje pločnika s postavitvijo javne razsvetljave in širitvijo cestišča na tem odseku na relaciji Kovor–Loka je bilo v soboto, po blagoslovu župnika iz Župnije Kovor Ivana Potrebuje...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Obiskali domovino dedov

Soričani so minuli konec tedna odkrivali izvorne tirolske korenine in obiskali mesto Innichen. Izjemen podvig je uspel ultramaratoncu Poldetu Thalerju, ki je pretekel 240-kilometrsko razdaljo od Innic...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Zahtevno gasilsko tekmovanje

Prostovoljni gasilci so se v nedeljo ob svetovnem dnevu gasilcev pomerili v zahtevni gasilski disciplini, ki je bila doslej rezervirana samo za njihove poklicne kolege.

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Travnati razglednik

Veliki Javornik oz. Ženiklovec (1715 m) - Travnati vrh, ki je idealen za turnosmučarsko vijuganje, v poletni sezoni pa je to vrh, ki s svojo planino ob vznožju privablja številne ljubitelje planšarij...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Tekmovanje v pripravi postrvi

Snovik - Turistično društvo Tuhinjska dolina je v Termah Snovik pripravilo tradicionalno, že 6. kuharsko tekmovanje v pripravi postrvi, na katerem se je pomerilo osem amaterskih...

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina. Priprava...