Čokoladna pita z robidnicami

Nekako velja pravilo, da temnejše barve ko je sadje, več blagodejnih snovi vsebuje. Pri tem robidnice zagotovo nimajo velike konkurence in prav je, da jih v prehrano vključimo, kolikor se da – tudi če gre za pito.

Za pripravo čokoladne pite z robidnicami potrebujemo: za biskvit: 150 g temne čokolade, 170 g masla, 180 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 3 jajca, 200 g grškega jogurta, 90 g moke, 60 g kakava, 3 žlice ruma, pol pecilnega praška, maslo za namastitev pekača; za nadev: 3 žlice slivove marmelade, 50 g masla, 150 g grškega jogurta, 150 g sladkorja v prahu, 200 g svežih robidnic.

Priprava biskvita: čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter jo ohladimo do mlačnega. Skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. V posodo narežemo maslo in ga penasto vmešamo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo rum in stepena jajca. Dobro premešamo in nato dodamo še grški jogurt. Premešamo in prilijemo stopljeno čokolado. Mešamo do gladke mase ter postopoma dodajamo mešanico moke, kakava in pecilnega praška. Maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni obod (premer 24 cm) ter pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, ne ostane suh.

Priprava kreme: v skodelico nalomimo čokolado in ji dodamo na kocke narezano maslo. Vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo. Dodamo sladkor in mešamo, dokler se ne raztopi. Nato dodamo še jogurt in zmešamo s pomočjo električnega mešalnika, dokler se krema ne zgosti.

Sestavljanje pite: biskvit premažemo z marmelado, nanjo razporedimo pripravljeno kremo. Po kremi razporedimo še sveže robidnice. Pito postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 4. maj 2017 / 18:10

Polpeti s tunino in salsa

Polpeti so še posebno hvaležni, saj jih je mogoče jesti na več načinov. Lahko so sestavni del glavnega obroka, z njimi popestrimo sendvič, jih dodamo na solato ali pa jih preprosto pojemo kar take...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 6. avgust 2022 / 13:33

V petek potrdili 1603 okužbe z novim koronavirusom

Ljubljana – V petek so v Sloveniji ob 669 PCR-testih in 5424 hitrih antigenskih testih potrdili 1603 okužbe z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji tr...

Slovenija / sobota, 6. avgust 2022 / 13:24

Slovensko romanje na Višarje

Višarje (Kanalska dolina) – Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi vabita v nedeljo, 7. avgusta, na tradicionalno Romanje treh Slovenij. To bo že 34. srečanje Slovenc...

Nasveti / sobota, 6. avgust 2022 / 13:23

Neodločnost

Ta tegoba pesti prenekaterega zemljana. Hitro jih opazimo. Običajno so bolj tiho, stopicajo na mestu, ne vedo, ali bi šli levo ali desno, težko zdržijo pogled v oči in rajši gledajo v tla, želijo u...

Slovenija / sobota, 6. avgust 2022 / 13:20

Pelješki most

Pelješki most je končno odprt. Projektiral ga je Slovenec, zgradili so ga Kitajci, plačala ga je EU. Slavijo pa sosedi Hrvati, ki so v teh rečeh zelo spretni. Upravičeno: ta hrvaški most je res velik...

Gospodarstvo / sobota, 6. avgust 2022 / 13:18

Poslovanje se izboljšuje

Hranilnica Lon je lani sicer še ustvarila nekaj manj kot 356 tisoč evrov čiste izgube, vendar je bila izguba že bistveno nižja kot v predhodnih letih.