Borovničeva torta z vaniljo

Današnja torta bo v znamenju borovnic, ki smo jo popestrili z vaniljevo kremo.

Za pripravo borovničeve torte z vaniljo potrebujemo: za čokoladni biskvit: 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 1 žlico čokolade v prahu, 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška; za vaniljevo kremo: 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 4 žlice ostre moke ali koruznega škroba, 2 vaniljeva sladkorja, nekaj žlic ruma, 1 liter mleka; za borovničevo kremo: 0,5 kg borovnic, 20 g instant želatine ali 6 listov, 2 žlici sladkorja, 2 dl smetane; za belo plast: 5 dl smetane. Dodatno: 1 dl mleka in 2 žlici ruma, 2 žlici marmelade za biskvit, smetano in borovnice za okrasitev.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo kakav, čokolado v prahu in 1 žličko pecilnega praška. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo sladkor in jih stepemo v trd sneg. Nato pri nižji hitrosti k beljakom dodajamo rumenjake. Nazadnje vmešamo še mešanico. Moko dodajamo postopoma, mešamo pa samo z lopatico ali z ročno metlico. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 15 minut.

Priprava vaniljeve kreme:  Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. K rumenjakom stresemo sladkor in vaniljev sladkor ter vse skupaj stepamo 5 minut, da naraste. Prilijemo rum in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo še sneg beljakov. V večji posodi počasi zavremo mleko. V vrelo mleko vmešamo pripravljeno maso iz rumenjakov in beljakov. Temperaturo štedilnika zmanjšamo in med mešanjem kuhamo še 5 minut, da se krema zgosti.

Priprava borovničeve kreme: V kozico stresemo borovnice, posladkamo in prilijemo tri žlice vode. Zavremo in pokrito kuhamo približno 10 minut, da se borovnice razpustijo. Nato vmešamo želatino in ohladimo. Smetano stepemo in jo vmešamo k borovnicam.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod ter biskvit namočimo z mešanico mleka in ruma ter premažemo z marmelado. Na biskvit najprej vlijemo vaniljevo nato še borovničevo kremo. Torto postavimo v hladilnik za trideset minut, da se zgornja plast nekoliko strdi. Nato čeznjo razporedimo še 5 dl stepene smetane. Torto postavimo nazaj v hladilnik za nekaj ur, najbolje čez noč. Ko je popolnoma ohlajena, ji odstranimo tortni obod ter jo okrasimo s smetano in borovnicami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 28. februar 2020 / 20:11

Zaskrbljeni zaradi komunale

Delavci Komunale Kranj so ta teden napovedali stavko, vprašanje pa je še, kdo se bo z njimi pogovarjal o stavkovnih zahtevah, saj je direktorja Matjaža Berčona skupščina v ponedeljek razrešila. Težava...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 4. februar 2014 / 07:00

Sneg ni pregnal bodočih nevest in ženinov

Na Šmarjetni gori nad Kranjem je Hotel Bellevue za konec tedna gostil že tretji poročni sejem, ki pa ni bil namenjen samo bodočim nevestam in ženinom, temveč vsem, ki bodo v prihodnosti potrebovali po...

Gospodarstvo / torek, 4. februar 2014 / 07:00

Manj tudi za občine

Do letos smo poznali nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (in še nekaj drugih dajatev), ki je bil izvorni 'občinski davek'. Vse nadomešča davek na nepremičnine, od katerega bodo imele občine man...

Gorenjska / torek, 4. februar 2014 / 18:12

Nekateri težje dostopni kraji na Gorenjskem še vedno brez elektrike

Kranj - Na Gorenjskem po zadnjih podatkih brez elektrike ostaja še okrog 1000 odjemalcev v težko dostopnih, visokogorskih krajih. Že tri dni so brez elektrike na Sovodnju v Poljanski dolini, kjer j...

Jesenice / torek, 4. februar 2014 / 13:52

Ugasnili Facebook in prijeli za lopate

Jesenice – Prostovoljci iniciative Ejga – za lepše Jesenice, ki so dejavni zlasti na Facebooku, so v nedeljo ugasnili računalnike in v roke prijeli lopate. Kot je povedal Ahmed Pašić iz iniciative,...

Šport / torek, 4. februar 2014 / 13:50

Naši orli ne popuščajo

Na zadnji tekmi pred olimpijskimi igrami so se skakalci izkazali v Willingenu, skakalke pa najprej v Val di Fiemmu, nato še v Hinzenbachu.