Borovničeva torta z vaniljo

Današnja torta bo v znamenju borovnic, ki smo jo popestrili z vaniljevo kremo.

Za pripravo borovničeve torte z vaniljo potrebujemo: za čokoladni biskvit: 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 1 žlico čokolade v prahu, 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška; za vaniljevo kremo: 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 4 žlice ostre moke ali koruznega škroba, 2 vaniljeva sladkorja, nekaj žlic ruma, 1 liter mleka; za borovničevo kremo: 0,5 kg borovnic, 20 g instant želatine ali 6 listov, 2 žlici sladkorja, 2 dl smetane; za belo plast: 5 dl smetane. Dodatno: 1 dl mleka in 2 žlici ruma, 2 žlici marmelade za biskvit, smetano in borovnice za okrasitev.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo kakav, čokolado v prahu in 1 žličko pecilnega praška. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo sladkor in jih stepemo v trd sneg. Nato pri nižji hitrosti k beljakom dodajamo rumenjake. Nazadnje vmešamo še mešanico. Moko dodajamo postopoma, mešamo pa samo z lopatico ali z ročno metlico. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 15 minut.

Priprava vaniljeve kreme:  Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. K rumenjakom stresemo sladkor in vaniljev sladkor ter vse skupaj stepamo 5 minut, da naraste. Prilijemo rum in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo še sneg beljakov. V večji posodi počasi zavremo mleko. V vrelo mleko vmešamo pripravljeno maso iz rumenjakov in beljakov. Temperaturo štedilnika zmanjšamo in med mešanjem kuhamo še 5 minut, da se krema zgosti.

Priprava borovničeve kreme: V kozico stresemo borovnice, posladkamo in prilijemo tri žlice vode. Zavremo in pokrito kuhamo približno 10 minut, da se borovnice razpustijo. Nato vmešamo želatino in ohladimo. Smetano stepemo in jo vmešamo k borovnicam.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod ter biskvit namočimo z mešanico mleka in ruma ter premažemo z marmelado. Na biskvit najprej vlijemo vaniljevo nato še borovničevo kremo. Torto postavimo v hladilnik za trideset minut, da se zgornja plast nekoliko strdi. Nato čeznjo razporedimo še 5 dl stepene smetane. Torto postavimo nazaj v hladilnik za nekaj ur, najbolje čez noč. Ko je popolnoma ohlajena, ji odstranimo tortni obod ter jo okrasimo s smetano in borovnicami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Waltin je novi selektor hokejske reprezentance

Od danes naprej ima naša hokejska reprezentanca novega selektorja, to je izkušeni 54-letni Šved Mats Waltin.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 24. junij 2011 / 07:00

Šveda sta se poročila v petek

V hotelu Park na Bledu smo odkrivali še arheološko dediščino podeželja, slovenske missice pa letos kar trdo delajo za lento najlepše.

Kultura / petek, 24. junij 2011 / 07:00

V veličastju mavca

Včeraj so v Galeriji Ivana Groharja odprli razstavo izbranih umetniških del v mavcu kiparja Toneta Logondra (1932-1987) z naslovom Veličastje Mavca.

Prosti čas / petek, 24. junij 2011 / 07:00

Dekle desetletja je glasbenica

Pred časom smo lahko spremljali nastop Sanje Grohar in njenega Samija v kranjskem Tušu. Nekaj dni za tem pa so playboyevci razglasili dekle letošnjega leta. Z zanimivim nazivom se j...

Šport / petek, 24. junij 2011 / 07:00

Igra za čisto petico na prvi pripravljalni tekmi

Kranj – Triglav Gorenjska, ki se je v torek skupaj z ljubitelji nogometa na Gorenjskem razveselil odločitve Nogometne zveze Slovenije, da obdržijo prvoligaški status, je v sredo odigr...

Žiri / petek, 24. junij 2011 / 07:00

Statut in poslovnik v javno obravnavo

Žiri - Delo žirovske občine in občinskega sveta danes urejata statut in poslovnik iz leta 1999, ki je v nekaterih točkah celo v nasprotju z veljavno zakonodajo in predpisi. »Razl...