Borovničeva torta z vaniljo

Današnja torta bo v znamenju borovnic, ki smo jo popestrili z vaniljevo kremo.

Za pripravo borovničeve torte z vaniljo potrebujemo: za čokoladni biskvit: 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 1 žlico čokolade v prahu, 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška; za vaniljevo kremo: 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 4 žlice ostre moke ali koruznega škroba, 2 vaniljeva sladkorja, nekaj žlic ruma, 1 liter mleka; za borovničevo kremo: 0,5 kg borovnic, 20 g instant želatine ali 6 listov, 2 žlici sladkorja, 2 dl smetane; za belo plast: 5 dl smetane. Dodatno: 1 dl mleka in 2 žlici ruma, 2 žlici marmelade za biskvit, smetano in borovnice za okrasitev.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo kakav, čokolado v prahu in 1 žličko pecilnega praška. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo sladkor in jih stepemo v trd sneg. Nato pri nižji hitrosti k beljakom dodajamo rumenjake. Nazadnje vmešamo še mešanico. Moko dodajamo postopoma, mešamo pa samo z lopatico ali z ročno metlico. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 15 minut.

Priprava vaniljeve kreme:  Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. K rumenjakom stresemo sladkor in vaniljev sladkor ter vse skupaj stepamo 5 minut, da naraste. Prilijemo rum in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo še sneg beljakov. V večji posodi počasi zavremo mleko. V vrelo mleko vmešamo pripravljeno maso iz rumenjakov in beljakov. Temperaturo štedilnika zmanjšamo in med mešanjem kuhamo še 5 minut, da se krema zgosti.

Priprava borovničeve kreme: V kozico stresemo borovnice, posladkamo in prilijemo tri žlice vode. Zavremo in pokrito kuhamo približno 10 minut, da se borovnice razpustijo. Nato vmešamo želatino in ohladimo. Smetano stepemo in jo vmešamo k borovnicam.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod ter biskvit namočimo z mešanico mleka in ruma ter premažemo z marmelado. Na biskvit najprej vlijemo vaniljevo nato še borovničevo kremo. Torto postavimo v hladilnik za trideset minut, da se zgornja plast nekoliko strdi. Nato čeznjo razporedimo še 5 dl stepene smetane. Torto postavimo nazaj v hladilnik za nekaj ur, najbolje čez noč. Ko je popolnoma ohlajena, ji odstranimo tortni obod ter jo okrasimo s smetano in borovnicami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 5. april 2023 / 14:15

Kamnik mesto po meri človeka

Občina Kamnik je v sredo, 29. marca, na rojstni dan kulturnika in generala Rudolfa Maistra, z osrednjo proslavo zaznamovala občinski praznik. Ob tej priložnosti so podelili priznanja osmim občinskim n...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Štirje na novo okuženi z novo gripo

Ljubljana - V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco Inštituta za varovanje zdravja so potrdili še štiri primere okužbe z virusom gripe A (H1N1). Gre za moške, ki so s...

Gospodarstvo / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Delavci Mure na protestu v Ljubljani

Ljubljana - Delavci Mure in njihovi podporniki so se včeraj s številnimi avtobusi pripeljali v glavno mesto in pred vladnim poslopjem pripravili protestni shod, s katerim so opoz...

GG Plus / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Pevci pod Podnarjevo lipo

Slovenci v zamejstvu (152)

GG Plus / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Kronika tedna

Novi sodbi proti Sloveniji Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v zadnjih sodbah proti Sloveniji zaradi sodnih zaostankov presodilo, da mora republik...

Zanimivosti / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Žetev po starem v Lešah

Leše - Stari kmečki običaji in tradicionalni načini dela tonejo v pozabo, ugotavljajo v Lešah. Zato želijo ohraniti ta pomemben del preteklosti, ki jo je spodrinila moderna mehan...