Borovničeva torta z vaniljo

Današnja torta bo v znamenju borovnic, ki smo jo popestrili z vaniljevo kremo.

Za pripravo borovničeve torte z vaniljo potrebujemo: za čokoladni biskvit: 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 1 žlico čokolade v prahu, 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška; za vaniljevo kremo: 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 4 žlice ostre moke ali koruznega škroba, 2 vaniljeva sladkorja, nekaj žlic ruma, 1 liter mleka; za borovničevo kremo: 0,5 kg borovnic, 20 g instant želatine ali 6 listov, 2 žlici sladkorja, 2 dl smetane; za belo plast: 5 dl smetane. Dodatno: 1 dl mleka in 2 žlici ruma, 2 žlici marmelade za biskvit, smetano in borovnice za okrasitev.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo kakav, čokolado v prahu in 1 žličko pecilnega praška. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo sladkor in jih stepemo v trd sneg. Nato pri nižji hitrosti k beljakom dodajamo rumenjake. Nazadnje vmešamo še mešanico. Moko dodajamo postopoma, mešamo pa samo z lopatico ali z ročno metlico. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 15 minut.

Priprava vaniljeve kreme:  Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. K rumenjakom stresemo sladkor in vaniljev sladkor ter vse skupaj stepamo 5 minut, da naraste. Prilijemo rum in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo še sneg beljakov. V večji posodi počasi zavremo mleko. V vrelo mleko vmešamo pripravljeno maso iz rumenjakov in beljakov. Temperaturo štedilnika zmanjšamo in med mešanjem kuhamo še 5 minut, da se krema zgosti.

Priprava borovničeve kreme: V kozico stresemo borovnice, posladkamo in prilijemo tri žlice vode. Zavremo in pokrito kuhamo približno 10 minut, da se borovnice razpustijo. Nato vmešamo želatino in ohladimo. Smetano stepemo in jo vmešamo k borovnicam.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod ter biskvit namočimo z mešanico mleka in ruma ter premažemo z marmelado. Na biskvit najprej vlijemo vaniljevo nato še borovničevo kremo. Torto postavimo v hladilnik za trideset minut, da se zgornja plast nekoliko strdi. Nato čeznjo razporedimo še 5 dl stepene smetane. Torto postavimo nazaj v hladilnik za nekaj ur, najbolje čez noč. Ko je popolnoma ohlajena, ji odstranimo tortni obod ter jo okrasimo s smetano in borovnicami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Volitve 2019 / četrtek, 23. oktober 2014 / 12:48

Želijo spremembe

V nedeljo je bil v drugem krogu županskih volitev za novega kranjskega župana izbran Boštjan Trilar. Volilna udeležba je bila skromna, zato smo Kranjčane povprašal, ali so šli na volitve i...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 15. februar 2012 / 07:00

Izdelajmo pustni kostum

Pustni kostum lahko izdelate tudi doma. Tako dobite unikat in obilico zabave ob ustvarjanju.

GG Plus / sreda, 15. februar 2012 / 07:00

Kaj bo s pokojninami?!

Pokojnine se letos ne bodo usklajevale z rastjo plač, že prihodnje leto pa koalicijska pogodba predvideva dvakratno uskladitev z rastjo plač in inflacije.

Železniki / sreda, 15. februar 2012 / 07:00

Trojčkom je občina podarila voziček

Barbari Rakovec in Janezu Primožiču iz Železnikov so se 31. januarja letos nepričakovano rodili trojčki. Na občini so se jima odločili pomagati tako, da so prispevali za nakup vozička za tri.

Naklo / sreda, 15. februar 2012 / 07:00

Občina bo imela svojo komunalno službo

Naklo - Na občini Naklo so z javnim razpisom zaposlili komunalnega delavca. »Odločili smo se, da bomo ustanovili občinsko komunalno službo. Dva delavca, drugega smo prerazporedil...

Nasveti / sreda, 15. februar 2012 / 07:00

O soncu in hrani (1)

Finska v mojih očeh