Borovničeva torta z vaniljo

Današnja torta bo v znamenju borovnic, ki smo jo popestrili z vaniljevo kremo.

Za pripravo borovničeve torte z vaniljo potrebujemo: za čokoladni biskvit: 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 1 žlico čokolade v prahu, 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška; za vaniljevo kremo: 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 4 žlice ostre moke ali koruznega škroba, 2 vaniljeva sladkorja, nekaj žlic ruma, 1 liter mleka; za borovničevo kremo: 0,5 kg borovnic, 20 g instant želatine ali 6 listov, 2 žlici sladkorja, 2 dl smetane; za belo plast: 5 dl smetane. Dodatno: 1 dl mleka in 2 žlici ruma, 2 žlici marmelade za biskvit, smetano in borovnice za okrasitev.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo kakav, čokolado v prahu in 1 žličko pecilnega praška. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo sladkor in jih stepemo v trd sneg. Nato pri nižji hitrosti k beljakom dodajamo rumenjake. Nazadnje vmešamo še mešanico. Moko dodajamo postopoma, mešamo pa samo z lopatico ali z ročno metlico. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 15 minut.

Priprava vaniljeve kreme:  Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. K rumenjakom stresemo sladkor in vaniljev sladkor ter vse skupaj stepamo 5 minut, da naraste. Prilijemo rum in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo še sneg beljakov. V večji posodi počasi zavremo mleko. V vrelo mleko vmešamo pripravljeno maso iz rumenjakov in beljakov. Temperaturo štedilnika zmanjšamo in med mešanjem kuhamo še 5 minut, da se krema zgosti.

Priprava borovničeve kreme: V kozico stresemo borovnice, posladkamo in prilijemo tri žlice vode. Zavremo in pokrito kuhamo približno 10 minut, da se borovnice razpustijo. Nato vmešamo želatino in ohladimo. Smetano stepemo in jo vmešamo k borovnicam.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod ter biskvit namočimo z mešanico mleka in ruma ter premažemo z marmelado. Na biskvit najprej vlijemo vaniljevo nato še borovničevo kremo. Torto postavimo v hladilnik za trideset minut, da se zgornja plast nekoliko strdi. Nato čeznjo razporedimo še 5 dl stepene smetane. Torto postavimo nazaj v hladilnik za nekaj ur, najbolje čez noč. Ko je popolnoma ohlajena, ji odstranimo tortni obod ter jo okrasimo s smetano in borovnicami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 12. julij 2022 / 12:36

V ponedeljek potrdili 2365 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V ponedeljek so v Sloveniji ob 857 PCR-testih in 7150 hitrih antigenskih testov potrdili 2365 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 8. julij 2019 / 17:46

Popravki pokojninske zakonodaje

Kranj – Pogajalski partnerji končujejo pogajanja za spremembe pokojninske zakonodaje, osnutek predloga naj bi javnosti predstavili ta teden. Zvišanja upokojitvene starosti na 67 let za tiste, ki ni...

GG Plus / ponedeljek, 8. julij 2019 / 17:41

V treh letih osvojil tri najvišje gore

Tomaž Rotar se je v treh letih povzpel na tri najvišje gore na svetu. Predlani na Mount Everest (8848 m n. m.), lani na K2 (8611 m n. m.) in maja letos še na Kančendzengo (8586 m n. m.). S tem je post...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. julij 2019 / 17:38

Slovenija za zgled drugim

Poslovne priložnosti so tudi na manj razvitih trgih, širitev poslovanja nanje pa slovenskim podjetjem omogočajo tudi projekti mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki jih lahko delno ali v celoti finan...

Zanimivosti / ponedeljek, 8. julij 2019 / 17:34

Utrip glasbenih festivalov

Utrip poletnega vzdušja lahko obogatimo z obiskom enega od številnih glasbenih festivalov, ki jih za vse okuse ponujajo tako na Gorenjskem kot drugod po Sloveniji. Na 24. Festivalu Bled sm...

Zanimivosti / ponedeljek, 8. julij 2019 / 17:32

Nova zgodba pašništva

Tradicionalno, tokrat že dvanajsto srečanje rejcev drobnice je na Soriško planino privabilo člane Društva rejcev drobnice Škofja Loka in Pašne skupnosti Soriška planina II.