Franc Ankerst (Foto: Tina Dokl, Marjana Ahačič, arhiv organizatorja, arhiv tekmovanja)

Kultura, palačinke in pivo

Šopek spominov Franca Ankersta, rajska ptica Huberta Široke, kašarske palačinke Ivane Helene in nov lovski pub na Bledu

Pred kratkim je v samozaložbi izšla četrta pesniška zbirka Franca Ankersta, pesnika, humorista, ugankarja in dramatika iz Lesc. Kot pove že naslov Šopek spominov, jo posveča spominom na mladost pa tudi letom odraščanja in izkušenj. Profesor Niko Rupel je knjigi na pot zapisal, da je avtor z njo prekosil samega sebe. »V teh pesmih se srečujemo z Ankerstovim humorjem, a tudi z njegovo resnobnostjo in celo s krutostjo časa. Njegove misli so pronicljive, duhovite in segajo v jedro problemov, ki se jih lotevajo.« Franc Ankerst pravi, da bi težko izbral najljubšo pesem v zbirki, potem pa med pogovorom le pobrska med listi in prebere: »Ljudje, no povejte, če ni res tako, - zdaj prav res že krade ves svet - brez greha se krade, cigansko grdo, - da kmalu ne bo več kaj vzet …«

Na Bledu pa so v soboto v galeriji Stolp na Blejskem gradu odprli razstavo Huberta Široke, ki so jo poimenovali Z okolšno ta podoba raja. Široka nadaljuje svojo pripoved magične zgodbe o blejski rajski ptici. Tako arheološko najdbo znova srečamo predstavljeno na drugačen način in v drugi umetniški vrednosti. Široka meni, da gre za eno lepših najdb, kar jih ima Bled iz obdobja Vlahov in Slovanov. Za razstavo je umetnik uporabil bron, kovino, ki je sicer ne uporablja, saj večinoma ustvarja z zlatom in srebrom. Po njegovem mnenju rajska ptica ali pav predstavlja vse, kar ima Bled, saj če pogledamo iz pravljične perspektive, potem je Bled lahko tudi podoba raja.

V soboto pa so v Izoli na Srednji šoli za gostinstvo in turizem organizirali že 19. kuharsko tekmovanje amaterskih kuharjev. Letošnja tema je so bile palačinke in omlete. Tekmovanja se je udeležila Ivana Helena Faletič iz Žirovnice, iz Domžal pa Sonja Suhadolc. Zmagala pa je Bernardka Prinčič, ki je pripravljala pito iz palačink z morsko-zelenjavnim nadevom in sladke palačinke.

Bled je konec tedna doživel odprtje puba Lovec. Uroš in Matjaž, na sintesajzerju in kitari, sta zabavala povabljene ob odprtju, ker pa je pub del istoimeskega hotela, smo imeli priložnost spoznati direktorico hotela Lovec, ki je obenem tudi šefinja hotela Kompas, Natašo Keršič Razinger.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 15. november 2010 / 07:00

Zanimiva igra narave v Hlebanjevem vrtu

Gozd-Martuljek - Naš dolgoletni naročnik Alojz Hlebanja se nam je spet oglasil, tokrat iz že malo zasneženega Gozd-Martuljka, kjer je v torek v domačem sadnem vrtu s fotografskim...

Objavljeno na isti dan


Naklo / sreda, 1. januar 2020 / 18:24

Nočni pohod do Krive jelke

Zgornje Duplje – Kulturno-turistično društvo Pod Krivo jelko Duplje v soboto, 4. januarja, pripravlja že 18. nočni pohod do Krive jelke v Udin borštu. Prireditev se bo začela ob 19. uri z zborom po...

Zanimivosti / sreda, 1. januar 2020 / 18:23

Božični koncert na Sv. Lovrencu

Bašelj – Niz prazničnih dogodkov pod imenom gRajski Preddvor bodo sklenili z božičnim koncertom v cerkvi sv. Lovrenca nad Bašljem. Tja vabijo v soboto, 4. januarja, koncert se bo začel ob 16. uri....

Šenčur / sreda, 1. januar 2020 / 18:22

Priznanja naj imajo težo

V občini Šenčur se lotevajo spremembe pravilnika o podeljevanju občinskih priznanj.

Kranjska Gora / sreda, 1. januar 2020 / 18:21

Zaključili delavnice Domače jedi Doline

Kranjska Gora – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je s financiranjem Občine Kranjska Gora izvedla osem medgeneracijskih kuharskih delavnic pod imenom Domače jedi Doline. Brezplačne delavnice so p...

Nasveti / sreda, 1. januar 2020 / 15:46

Kruh za na praznično mizo

Za silvestrovo in podobne priložnosti se na mizi pogosto pojavi narezek ali kakšna jed, pri kateri ponudimo kruh. Ni ga čez sveže pečen kruh, vendar nam ob pripravah vseh jedi pogosto zmanjka časa...