Umrl je Toše Proeski

Za Makedonijo se je svet ustavil. Toše Proeski, njihov glasbeni ambasador, pop ikona, otrok z angelskim glasom je v sedemindvajsetem letu starosti v torek zjutraj na kraju prometne nesreče umrl. Makedonski glasbeni James Dean je umrl veliko premlad.

V slovenskih trgovinah se je pred kratkim pojavil novi album Tošeja Proeskega Igra bez granica. Glasbenik se je intenzivno vračal na glasbeno sceno. Po turneji v Avstraliji je 5. oktobra nastopil na mestnem stadionu v Skopju. Izkupiček koncerta je namenil obnavljanju makedonskih šol. Na Hrvaškem je povzročil pravo 'tošemanijo', saj je s promocijo novega albuma napolnil zagrebško Tvornico.

 

Toše je julija zapustil založbo Dallas Records in ker je s svojim izjemnim glasom in doživeto interpretacijo povsem očaral občinstvo v polnem amfiteatru Križank, je začel razmišljati o skladbi, ki bi jo zapel tudi v slovenskem jeziku. Tako je nastala skladba z naslovom Moja. Izkoristil je svoj stoodstotni posluh in z lahkoto odpel besedilo v brezhibni slovenščini. Moja se v originalni verziji na novem albumu imenuje Dal si sretnija?. Spisal jo je Miro Buljan.

 

Toše se je rodil 25. januarja 1981 v Prilepu v Makedoniji. Njegova glasbena kariera se je začela leta 1996 z zmago na Melfest, dve leti kasneje je sodeloval na Skopje festivalu na izboru za pesem Evrovizije, začelo pa se je tudi njegovo sodelovanje z makedonskim skladateljem Grigorom Koprovim. Ustvaril je svoji prvi uspešnici Usne na usnama in Sunce u tvojoj zlatnoj kosi, ki sta ga (dobesedno) izstrelili v sam vrh makedonske glasbene scene. Čez leto dni je imel v Skopju prvi samostojen koncert, leta 2003 pa ga spoznajo tudi zunaj makedonskih meja. Istega leta je zmagal na izboru za pesem Evrovizije, dve leti kasneje obnorel slovensko publiko v ljubljanskih Križankah. Znano je, da te pokajo po šivih, ko v njih nastopajo glasbeniki kot Željko Joksimović, naš Jan Plestenjak, Severina ter preminuli Toše Proeski.

Na svoji glasbeni poti je sodeloval s številnimi slovenskimi glasbeniki, med njimi tudi z Anjo Rupel in njenim partnerjem Alešem Klinarjem.

Alenko Gotar smo ujeli v Bolzanu, kjer je zvečer pela Nimfo v Renskih nimfah. Tošejeva smrt jo je zelo prizadela. V tistem trenutku se je pridružila številnim, ki so Tošeja poznali in preprosto niso mogli verjeti. Večina je zavračala misel, da je Toše umrl, in so šele čez čas dojeli, da se je nesreča resnično zgodila.

Alenka ga je poznala osebno in meni, da ni bil le izreden pevec, temveč tudi krasna osebnost. Ves dan je razmišljala o tem, kako bi ga lahko v začetku oktobra srečala na koncertu v Skopju, a je odpovedala nastop zaradi predstave v Mariboru. »Če bi šla takrat v Makedonijo, bi ga še videla živega. Prav ta vikend sem se veselila najinega snidenja v Ljubljani. Počutim se obupno. Brez njega je svet revnejši. Nazadnje sem ga videla lepega dopoldneva 3. septembra v Zenici v Bosni, ko sva skupaj pila kavo na vrtu hotela, v katerem smo stanovali z njegovo menedžerko. Dogovarjala sva se, kaj bova skupaj pela. Bilo je toliko idej, načrtov. Bil je v beli trenirki, poslovila sva se z objemom in si obljubila, da se čim prej vidiva. Žal je prej vmes posegla usoda. Vzela mi je fantastičnega kolega in prijatelja.«

Komaj 26-letna makedonska pop ikona, njihov glasbeni ponos, Toše Proeski, je umrl v torek zjutraj, 16. oktobra 2007, v avtomobilski nesreči na Hrvaškem. Makedonija je bila dva dni zavita v črnino. Pokopali so ga v sredo v Kruševu, od njega pa se je še zadnjič poslovila množica znancev, prijateljev in oboževalcev.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 24. junij 2019 / 15:01

Tomaž Krišelj je odstopil kar sam

Po zapletih z glasovanjem glede direktorja Gasilsko reševalne službe Kranj Tomaža Krišlja je ta v sredo poslal odstopno izjavo, ki so jo potrdili tudi kranjski mestni svetniki, za vršilca dolžnosti di...

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 13. december 2007 / 07:00

Za učence klavirja

V začetku decembra je bil v kapeli Puštalskega gradu koncert, na katerem so predstavili novo zbirko edicij slovenskih skladateljev Slovenski skladatelji mladim pianistom. Izbor skladb, ki...

Šport / četrtek, 13. december 2007 / 07:00

Pokljuka gosti biatlonce

Na Pokljuki so se danes začele tekme svetovnega pokala v biatlonu. Za začetek je zmagal Norvežan Svendsen. Pohvale organizatorjem.

Šport / četrtek, 13. december 2007 / 07:00

Prva zmaga v karieri Rusinje Jurjeve

Žensko posamično preizkušnjo na 15 kilometrov je dobila Rusinja Ekaterina Jurjeva. Teja Gregorin na 18. mestu.

Šport / četrtek, 13. december 2007 / 07:00

Zmagal naslednik Bjoerndalna

Posamično tekmo pri moških je dobil 22-letni Norvežan Emil Hegle Svendsen. Zmagal je prvič v karieri in prvič na tekmi zadel vseh dvajset strelov. V točkah tudi Klemen Bauer.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 13. december 2007 / 07:00

Srečni trinajsti otroci

V občini Gorenja vas-Poljane je danes še šesterica, ki so se rodili kot trinajsti otrok. Ni potrebno posebej poudarjati, da jih je vedno manj, saj se le malo staršev odloča za pet, šest otrok, do trin...