Prešernov kip v Prešernovem gaju v Kranju je bil znova tarča vandalizma. / Foto: Simon Šubic

Prešerna že tretjič obarvali rožnato

Kip dr. Franceta Prešerna v Prešernovem gaju v Kranju so neznani vandali že tretjič v zadnjih treh letih pobarvali v rožnato.

Kranj – V soboto so nas opozorili, da je nekdo spet pobarval doprsni kip na nagrobnem spomeniku pesniku dr. Francetu Prešernu v spominskem parku Prešernov gaj v Kranju. Tako kot ob skoraj enakem času leta 2016 in lani je kip postal rožnat. Kdaj točno so ga prebarvali in ali so z vnovičnim vandalizmom že seznanjeni na kranjskem zavodu za varstvo kulturne dediščine in občini nam zaradi konca tedna ni uspelo preveriti.

Prešernov kip so z grafitnim sprejem v rožnato prvič obarvali konec junija 2016. Po čiščenju so kip zaščitili s čebeljim voskom, ki na površini ustvari zaščitni sloj, so pred tremi leti razložili na Mestni občini Kranj (MOK), ki je za sanacijo odštela 280 evrov. Vandalizem se je v enaki obliki ponovil lani ob tem času, ki sovpada s koncem šolskega leta in parado ponosa v Ljubljani. Tako kot prvič je tudi tokrat MOK čiščenje zaupal podjetju Flora, občinskemu koncesionarju za urejanje zelenih površin. »Javne spomenike je pred vandalizmom zelo težko zaščititi, še najbolj pomaga primerna vzgoja in ozaveščenost mladih,« je lani povedal vodja kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Miloš Ekar.

Prešernov gaj je sicer opuščeno staro kranjsko pokopališče, ki so ga leta 1951 preuredili v spominski park. Nagrobni spomenik pesniku dr. Francetu Prešernu so postavili leta 1852. Pobudo zanj je dal dr. Janez Bleiweis, prispevke za njegovo postavitev pa so zbirali po vseh tedanjih slovenskih deželah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 23. april 2010 / 07:00

Narava nam ni dana za vselej

V vseslovenski okoljski akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu je sodeloval tudi evropski komisar Janez Potočnik. S sodelavci s slovenskega predstavništva in s skupino občanov je čistil območje okoli...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 25. junij 2019 / 22:25

Petriču spominsko obeležje

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj bodo ob dvajsetletnici združenja na Brniku postavili spomenik Petru Petriču, slovesnost pa bo ta petek.

Razvedrilo / torek, 25. junij 2019 / 22:22

Poletna srečanja

Tretja izvedba Poletnih glasbenih srečanj v Šenčurju, ki jih pripravlja tamkajšnje aktivno društvo upokojencev, bo v Muzej Občine Šenčur ponovno pripeljala kakovostne glasbene sestave. Kulturno-dru...

Kronika / torek, 25. junij 2019 / 22:21

Prešerna že tretjič obarvali rožnato

Kip dr. Franceta Prešerna v Prešernovem gaju v Kranju so neznani vandali že tretjič v zadnjih treh letih pobarvali v rožnato.

Šport / torek, 25. junij 2019 / 22:20

Matjaž Kopitar bo znova selektor hokejistov

Na skupščini Hokejske zveze Slovenije je predsednik Matjaž Rakovec sporočil, da bo reprezentanco znova vodil Matjaž Kopitar.

Šenčur / torek, 25. junij 2019 / 22:20

Na cesto Britof–Hotemaže bodo še čakali

Po zavrnitvi gradbenega dovoljenja se postopek začenja znova.