Štirimotorniki
Kdo je pravzaprav oče letal s štirimi motorji, s katerimi se je razmahnilo civilno letalstvo?
Ukrajinsko-ameriški konstruktor Igor Vladimirovič Sikorski se je rodil 25. maja 1889 v Kievu. Njegov oče je bil zdravnik in psihiater; tudi mati je bila zdravnica, a poklica ni opravljala. Igor se je izobraževal v Sankt Peterburgu in kmalu zaslovel po drznih zamislih. Ko je skonstruiral letalo Ruski vitez, nihče od znanstvenikov, ki so se ubadali z letenjem, ni verjel, da se tako letalo sploh lahko dvigne v zrak. Ruski vitez je poletel 13. maja 1913. Njegova izboljšava je bilo nato letalo Ilija Muromec, ki so ga Rusi med prvo svetovno vojno uporabljali kot bombnik.
Sikorski se je poročil zelo mlad, a zakon je bil kmalu razvezan. Po ruski revoluciji je Sikorski 1919 emigriral v Ameriko, 1925 pa je že ustanovil Sikorsky Aero Engeeniring Company. Leta 1928 je dobil ameriško državljansko. Drugič se je oženil z Jelisaveto Semjonovo, ki je delala v vrstah Rdečega križa v Sibiriji in so jo od tam pretihotapili na Japonsko, kjer je služila kot varuška. V treh letih je privarčevala za pot v Ameriko in srečala Sikorskega v Russian Collegiate Institution, kjer sta oba poučevala. Rodili so se jima štirje sinovi.
Bolj kot konstruktor letal je Sikorski zaslovel s pionirskim delom v proizvodnji helikopterjev v Stratfordu v državi Connecticut. Svoje delo je nenehno nadgrajeval. Leta 1955 je prejel najvišje priznanje, medaljo Jamesa Watta, kar pomeni toliko kot Nobelovo nagrado v strojegradnji.
Življenje je sklenil 26. oktobra 1972 v idiličnem mestecu Easton.
Zelenjavna pogača »connecticut«
Za 1 pekač (4–6 oseb) potrebujemo: 200 g olupljenih bučk, 1 večjo čebulo, 2 stroka česna, oljčno olje, 200 g kisle smetane, 2 jajci, 120 g grobo naribanega sira (ementalca ali gavde), 2 žlici sesekljanega peteršilja, 200 g moke po izbiri (belo, polnozrnato ali pirino), 80 g mehkega masla, kanček vode, 1 žlico granulata za zelenjavno juho.
Olupljene bučke narežemo na 1 cm debele ploščke, čebulo na kocke in stremo česen. Vse skupaj dobro prepražimo na oljčnem olju, da izpari ves sok. Rahlo posolimo in ohladimo.
Previdno umešamo kislo smetano, jajci, žlico jušnega granulata, peteršilj ter dodamo sir. Začinimo. Če je v čebulni mešanici še kaj soka, ga odcedimo na papirnati brisački.
Iz mehkega masla, soli in moke umesimo testo in dodamo le toliko vode, da ga lahko zgnetemo v gladek hlebček, ki naj počiva pol ure na hladnem. Testo razvaljamo v obliki pekača. Z nekaj več kot polovico obložimo dno pekača, testo pa ob robovih potegnemo navzgor, da je rob visok približno 2 cm. Testo na gosto prepikamo z vilicami.
Zelenjavni nadev enakomerno razdelimo po testu, iz preostalega testa pa oblikujemo tenke kačice in jih kot mrežo prepletemo čez nadev.
Pečemo v pečici, ogreti na 180–200°, nekaj več kot pol ure. Če začne testena mreža preveč rjaveti, položimo na pogačo kos alufolije.
Ko je pogača pečena, z nožem narahlo ločimo testo od roba. Pustimo jo počivati nekaj minut, jo razrežemo in ponudimo s sočno solato.
Pa dober tek!