Dobrote slovenskih kmetij

V Minoritskem samostanu na Ptuju bo od danes do nedelje na ogled jubilejna, trideseta državna razstava kmečkih prehranskih izdelkov Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo predstavili izdelke, ki so na ocenjevanjih prejeli zlato, srebrno ali bronasto priznanje.

Danes, v petek, ob 10. uri bo na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju pogovor z naslovom Izzivi slovenskih kmetij z vidika večje prepoznavnosti njihove ponudbe.

Kranj – Kmetijska gospodarstva iz Slovenije in tudi iz zamejstva so na ocenjevanje, ki je potekalo v štirinajstih skupinah, dale skupno več kot tisoč izdelkov. Strokovne ocenjevalne komisije so izmed njih izbrale najboljše, ki bodo tudi na ogled na razstavi. Izdelovalcem najbolje ocenjenih dobrot bodo podelili zlata, srebrna in bronasta priznanja, tisti, ki so na treh zaporednih ocenjevanjih prejeli za enak izdelek zlato priznanje, pa bodo prejeli znak kakovosti.

Zdaj so znani že tudi rezultati ocenjevanja za mlečne izdelke. Na obeh ocenjevanjih so se s svojimi izdelki izkazali tudi gorenjski kmetje in kmetice. Na ocenjevanju mlečnih izdelkov je Mija Cof iz Dorfarjev prejela zlati priznanji za maslo in skuto s sadjem ter bronasto za grški navadni jogurt, Tilka Bogataj iz Gorenje vasi zlati za poltrdi sir Janez in za poltrdi sir Pretovč, kmetija Odems iz Predoselj zlata priznanja za sadni in navadni jogurt, skuto in sirni namaz liptaver ter srebrno za kislo smetano, Matevž Jenko iz Reteč zlato za domačo mocarelo, Andreja Korošec s Koprivnika (Bohinj) zlato za skuto, Andreja Markič iz Bašlja zlato za sir z drobnjakom in srebrno za skuto, kmetija Pr' Anžk iz Gorenje vasi zlato za domači borovničev jogurt, srebrni za domači jogurt vanilja s čokoladnimi kroglicami in za navadni jogurt ter bronasto za domače maslo, Petra Potočnik s Hotavelj zlati za surovo maslo in domačo skuto ter srebrno za navadni jogurt, Miha Škantar iz Stare Fužine zlata za kozji zeliščni namaz, medeno skuto in za albuminsko kozjo skuto, Danijela Dolinar iz Stare Oselice zlato za poltrdi sir Oslčan, Mojca Jenko Cupar iz Virloga zlato za skuto, Cilka Pegam iz Zabrekev zlato za poltrdi sir, Barbara Toman z Brega pri Žirovnici zlato za domačo skuto, Katarina Zupan iz Radovne zlato za poltrdi sir Klemen. Ana Arh iz Mač bo dobila srebrno priznanje za domači praznični sir, Monika Ažman s Suhe pri Predosljah srebrno za navadno skuto, Irena Pibernik iz Suhadol srebrno za probiotični jogurt ter Petra Prešeren iz Jereke bronasti priznanji za navadni jogurt in domačo skuto.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 6. avgust 2012 / 07:00

Minister na delovnem obisku v Cerkljah

Cerklje - Minister za obrambo Aleš Hojs se je v julijskih dneh mudil v občini Cerklje na Gorenjskem, kjer je najprej obiskal Aerodrom Ljubljana. S predsednikom uprave družbe Zmagom Skobirj...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Zvestoba navijačev, dolga desetletja

Polde Strajnar: »Spominjam se, da me oče peljal na prvo tekmo pred 50 leti. Takrat je bil nasprotnik Jeseničanov Partizan. Bilo je še na tribuni brez strehe....

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Postali smo prava hokejska ekipa

Tako pravi predsednik HK Acroni Jesenice Dimitrij Piciga, ki je vodenje kluba prevzel pred začetkom zadnje sezone.

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Legenda Boris Čebulj

"Igrali smo s srcem," pravi Boris Čebulj, eden od prve šampionske generacije jeseniških hokejistov, ki so leta 1957 prvič postali državni prvaki.

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Zdaj se hokej igra na višji ravni

Prišel je čas za prenovo hokejske dvorane, pravi nekdanji hokejist Silvo Poljanšek

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Bine še vedno zabija gole!

Legendarni Albin Felc se še ni poslovil od ledu.