Bananina torta s čokolado
Banane in čokoladni namaz bi lahko jedli skupaj »na žlico« brez posebne predhodne obdelave, saj je že samo po sebi dobro. Si morete misliti, kako dobro je, če ti dve sestavini pretvorimo v torto? Poskusite.
Za pripravo bananino-čokoladne torte potrebujemo: za biskvit: 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 3 jajca, 3 žlice sladkorja; za bananino kremo: 3 banane, 200 g sira mascarpone, 3 dl smetane; za čokoladno kremo: 0,5 l smetane, 4 žlice čokoladnega namaza; za čokoladni obliv: 200 g temne čokolade, 1,5 dl smetane; dodatno: 2 banani, 2 žlici sadne marmelade, 2 dl mleka, 2 žlici ruma.
Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo kakav, ščep soli in 1 žličko pecilnega praška. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo sladkor in stepemo v trd sneg. Nato pri nižji hitrosti k beljakom dodajamo rumenjake. Nazadnje vmešamo še mešanico moke in kakava. Moko dodajamo postopoma, mešamo pa samo z lopatico ali z ročno metlico. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 20 minut. Čas peke je odvisen od višine biskvita in pečice. Če je biskvit dovolj pečen, preverimo s suhim zobotrebcem. Pečen biskvit prerežemo čez polovico in ohladimo.
Priprava bananine kreme: Banane olupimo ter jih spasiramo s pomočjo paličnega ali klasičnega mešalnika. Sir mascarpone razmešamo ter vanj vmešamo pasirane banane. Nazadnje z lopatko vmešamo še stepeno smetano.
Priprava čokoladne kreme: Smetano stepemo ter nato vanjo vmešamo še čokoladni namaz.
Sestavljanje torte: Okrog biskvita postavimo tortni obod. Biskvit namočimo s polovico toplega mleka in ruma. Premažemo z 1 žlico marmelade ter obložimo s kolesi banane. Nadevamo z bananino kremo in nato še s čokoladno. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se popolnoma ohladi, in nato previdno odstranimo tortni obod. Za čokoladni preliv zavremo smetano ter z njo prelijemo narezane koščke temne čokolade. Dobro mešamo, da se čokolada v smetani stopi, in s pripravljenim prelivom prelijemo torto.