Letošnji Prešernov smenj so predstavili direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Tomaž Štefe, direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšček, vodja galerije Prešernovih nagrajencev Marko Arnež, podžupan MO Kranj Janez Černe, direktor Layerjeve hiše Selman Čorović, direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert in direktorica Mestne knjižnice Kranj Breda Karun. / Foto: Primož Pičulin

Kranj bo središče Slovenije

Prešernov smenj naj bi ob slovenskem kulturnem prazniku gostil okoli dvajset tisoč obiskovalcev, zato organizatorji upravičeno pričakujejo, da bo Kranj ta dan postal središče Slovenije.

Kot je povedal podžupan MO Kranj Janez Černe, bodo ob kulturnem prazniku izrazili zavezo in namero, da Kranj kandidira za evropsko prestolnico kulture leta 2025. »V Kranju je res veliko kvalitetnih ustanov in ustvarjalcev, da si Kranj ta naslov resnično zasluži,« je poudaril Černe.

Kranj – Dober teden pred slovenskim kulturnim praznikom sta organizatorja, Mestna občina Kranj in Zavod za turizem in kulturo Kranj, predstavila letošnji Prešernov smenj. Kot je povedal kranjski podžupan Janez Černe, bodo 8. februarja oči celotne Slovenije znova usmerjene v Kranj.

»Pričakujemo ogromno obiskovalcev iz vse Slovenije in prepričan sem, da jih bodo vsebine prepričale, da je Kranj mesto kulture,« je poudaril in dodal, da bodo Kranj ta dan obiskali tudi visoki gostje, tako predstavniki vlade kot Prešernovi nagrajenci.

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Tomaž Štefe je povedal, da Prešernov smenj letos praznuje 15-letnico. Ob velikem številu obiskovalcev, ki jih naštejejo vsako leto, bodo letos zagotovili tudi izboljšan prometni režim, saj bodo omogočili brezplačni avtobusni prevoz s parkirišč trgovskih središč Qlandia in Tuš.

Prireditev se bo začela ob 9. uri, slavnostno odprtje pa bo ob 11. uri pred Prešernovim gledališčem. Poleg živahnega sejemskega utripa na stojnicah domače in umetnostne obrti bo od 10. ure naprej živahno tudi v kulturnih hramih.

Kot je povedala direktorica Mestne knjižnice Kranj Breda Karun, bo v prostorih knjižnice med drugim potekal Prešerni križemkražem, v katerem bodo družine skozi reševanje križank spoznavale slovenske literarne junake in odkrivale delčke knjižnice, v katere sicer morda ne bi zašli.

Direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert je pojasnila, da pripravljajo vodenja po muzejskih hišah in razstavah ter delavnice za otroke. V muzeje namreč vstopi približno polovica obiskovalcev Prešernovega smenja, najbolj obiskana pa je Prešernova hiša.

Da je Prešernov smenj pika na i celoletnega kulturnega dogajanja v Kranju, je prepričana direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček. Na praznični dan je povabila na vodene oglede Prešernovega gledališča in na sedaj že tradicionalno srečanje s Prešernovimi nagrajenci, imenovano Shod muz na kranjskem Parnasi. Ob prazniku bo bogato tudi dogajanje na Pungertu, v Layerjevi hiši in v stolpu Škrlovec, ki ga pripravlja Zavod Carnica.

Na ulicah starega Kranja bodo obiskovalci srečali številne rokodelske mojstre domače in umetnostne obrti, prisluhnili bodo pevskim zborom, lajnarjem in recitacijam Prešernovih pesmi, si ogledali nastope folklornih skupin ter se pomešali med meščane v značilnih opravah iz 19. stoletja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Smrt Ayrtona Senne v Imoli

Zgodovina športa

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 4. februar 2019 / 12:30

Atleti podpisali pogodbe

Prvo veliko tekmovanje za atlete bo dvoransko evropsko prvenstvo na začetku marca.

Kranjska Gora / ponedeljek, 4. februar 2019 / 12:14

Prenovili objekt ob Jasni

Po trinajstih letih je obrežje ob jezeru Jasna zadihalo v novi podobi – odprli so prenovljen del obrežja, na katerem stoji gostinsko-turistični objekt Resort Jasna.

Kranj / ponedeljek, 4. februar 2019 / 12:13

Kranj bo središče Slovenije

Prešernov smenj naj bi ob slovenskem kulturnem prazniku gostil okoli dvajset tisoč obiskovalcev, zato organizatorji upravičeno pričakujejo, da bo Kranj ta dan postal središče Slovenije.

Kronika / ponedeljek, 4. februar 2019 / 12:13

Trinajst mesecev za napad na policista

Tržičan Duško Krupljanin je bil obsojen na trinajst mesecev zapora zaradi napada na policista, ki se mu je pred tem tudi uprl v postopku identifikacije.

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. februar 2019 / 12:12

Plačila naj bodo odvisna od količine pridelkov

»V novi finančni perspektivi skupne kmetijske politike Evropske unije bi vsa plačila kmetijam morali vezati na količinsko pridelavo,« pravi kmet Marko Dolinar iz Vogelj in dodaja, da sedanja odkupna c...