Srednjeveško življenje na vasi je predstavila Marjana Žibert iz Gorenjskega muzeja Kranj. (Foto: AB, arhiv izbora)

Šveda sta se poročila v petek

V hotelu Park na Bledu smo odkrivali še arheološko dediščino podeželja, slovenske missice pa letos kar trdo delajo za lento najlepše.

Gorenjski muzej Kranj in Sava Hoteli Bled so povabili na animacijsko motivacijsko delavnico, ki so jo razdelili v tri sklope. Najprej je predavala in predstavila srednjeveško življenje na vasi Marjana Žibert iz Gorenjskega muzeja Kranj, potem je domača slaščičarka Alma Rekić seznanila prisotne s srednjeveško kulinariko s poudarkom na izdelavi slaščic, za konec pa smo bili deležni in udeleženi tudi v predstavitvi srednjeveških plesov, za kar pa je poskrbel Rado Mužan z gledališko skupino viteza Gašperja Lambergerja.

Prisotne je najbolj zanimala hrana. V tem primeru sladica, ki jo je pripravljala Alma v svoji delavnici. Slaščice tistega časa so bile podobne današnjim, vendar takrat so jih stregli v visoki družbi. Alma se je odločila za medeni pečenjak oziroma pečeno palačinko. Recept zanjo izhaja iz srednjeveške kuharice, iz Santoninovih popisov.

Radovljičani pa so bili na isti dan – bil je petek, v večernih urah na mestnem trgu deležni zanimivega prizora - prave male uverture v švedsko poroko. Charlotte Hallberg in Anders Johansson iz Goteborga na Švedskem sta se odločila, da se poročita v Sloveniji. Seveda brez ogleda Bleda ni šlo, cerkveno sta se poročila na Blejskem otoku, s svati pa sta se potem ponovno sešla na mestnem trgu v Radovljici. Prav z zanimanjem si je živopisana skupina med čakanjem na mladoporočenca ogledovala srednjeveški pridih mestnega trga, na dušek spraznila uvodni šampanjec in razposajeno kramljala v švedščini. Ko sta prispela, jima je gostitelj Jože Andrejaš pripravil zanimiv sprejem, zaigral tudi na orglice, sami gostje so mlademu paru nazdravili z različnimi zdravicami, poročno rajanje pa se je nadaljevalo ob zvokih žive glasbe in izbrane kulinarike. Za svoj dan sta Charlotte in Anders izbrala petek, naj bi pa imela nevesta tudi nekaj slovenskih korenin, kar je verjetno botrovalo tudi pri izboru kraja poroke.

Konec tedna pa se nam obeta izbor za Miss Slovenije 2011. Tokrat se finalistke kar precej pripravljajo na finalno prireditev, ki bo v nedeljo zvečer, izbor pa boste lahko spremljali tudi na Televiziji Slovenija. Priprave na zadnje dejanje so lepotice začele intenzivno pred tednom dni, trenutno pa izbirajo tri tiste, ki se bodo v nedeljski superfinale uvrstile neposredno. V Postojnski jami tako izbirajo najboljše in najlepše za naslednje nazive Talent show, Top model in Miss bikini za Miss Slovenije 2011.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / četrtek, 7. maj 2015 / 12:54

Kako ravnati ob močnem vetru

V žirovniški občini so občanom poslali zgibanko o ravnanju v primeru močnega vetra.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Razglasili najboljše plesalce

Plesna zveza Slovenije je minuli teden v Festivalni dvorani v Ljubljani podelila nagrade in razglasila najboljše plesalce za leto 2010.

Prosti čas / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Sproščeno in brez balasta

V nedeljo se bo deset glasbenih izvajalcev potegovalo za nastop na letošnji Evroviziji v nemškem Düsseldorfu.

Prosti čas / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Včasih je luštno b´lo

Najprej smo v petek obiskali dobrodelni koncert na Kokrici, potem smo se ustavili na Stavrosovem nastopu, v soboto pa obiskali še Košnikovo gostilno in prisluhnili Gašperjem s prijatelji v Preddvoru.

Zanimivosti / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Dnevom narodnih noš mednarodni status

Kamnik - Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki so jih lani jeseni v Kamniku organizirali že štiridesetič, so pridobili status mednarodnega folklornega festivala. Tako so...

Nasveti / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Je bila res na jedilniku Aleksandra Velikega?

Kakšna jed? Katera jed? Če bi se odpravili s karavano na Svilno cesto, bi to trdili marsikje v Uzbekistanu, v Samarkandu, v Buhari in še kje, kjer radi pripravljajo plov, turško pilav....