Vaniljeva pita z jabolki
Pita iz preprostih in poceni sestavin, ki je lahko kos marsikateri torti iz slaščičarne. Z njeno postrežbo zagotovo ne boste razočarali gostov.
Za pripravo vaniljeve pite z jabolki potrebujemo: za polnozrnato testo: 0,5 kg polnozrnate moke, 200 g masla, 3 žlice kisle smetane, 150 g mletega sladkorja, pol pecilnega praška, ščepec soli; za jabolčni nadev: 1 kg jabolk, 1 žlička cimeta, pol limone, 1 pest rozin, 3 žlice marmelade; za vaniljev nadev: 1 liter mleka, 2 praška za vaniljev puding, 5 žlic sladkorja.
Priprava testa: Moko presejmo, ji primešamo suhe sestavine ter nato dodamo še maslo in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Večji del testa postavimo v hladilnik, drugega (malo manjšega) pa v zamrzovalnik, saj ga bomo tako lahko kasneje lažje naribali.
Priprava jabolčnega nadeva: Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na tanke lističe. Potresemo z rozinami in cimetom, prelijemo z limoninim sokom in premešamo.
Priprava vaniljevega nadeva: V skodelici zmešamo prašek za vaniljev puding in sladkor. Zalijemo z 2 dl hladnega mleka in premešamo, da dobimo zmes brez grudic. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding.
Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na pomokani površini ter ga položimo v namaščen okrogel pekač. S testom obložimo tudi robove pekača. Testo premažemo z marmelado ter obložimo z jabolčnim nadevom. Čez jabolka prelijemo vaniljev puding. Testo, ki smo ga prej postavili v zamrzovalnik, sedaj naribamo čez vaniijev nadev. Pito postavimo v pečico, ogreto na 170 °C, in pečemo 1 uro. Pečeno pito postavimo iz pečice ter jo ohladimo. Šele ko je pita ohlajena, snamemo tortni obod, narežemo in postrežemo.
Nasvet: Uporabimo pekač za peko torte, ki mu lahko odstranimo obod, saj bomo tako dobili najlepše kose pit. Če želimo narediti pito zgolj kot dodatek k drugemu pecivu ali kot prigrizek, jo lahko spečemo v klasičnem pekaču in jo nato narežemo na kocke.