Vaniljeva pita z jabolki

Pita iz preprostih in poceni sestavin, ki je lahko kos marsikateri torti iz slaščičarne. Z njeno postrežbo zagotovo ne boste razočarali gostov.

Za pripravo vaniljeve pite z jabolki potrebujemo: za polnozrnato testo: 0,5 kg polnozrnate moke, 200 g masla, 3 žlice kisle smetane, 150 g mletega sladkorja, pol pecilnega praška, ščepec soli; za jabolčni nadev: 1 kg jabolk, 1 žlička cimeta, pol limone, 1 pest rozin, 3 žlice marmelade; za vaniljev nadev: 1 liter mleka, 2 praška za vaniljev puding, 5 žlic sladkorja.

Priprava testa: Moko presejmo, ji primešamo suhe sestavine ter nato dodamo še maslo in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Večji del testa postavimo v hladilnik, drugega (malo manjšega) pa v zamrzovalnik, saj ga bomo tako lahko kasneje lažje naribali.

Priprava jabolčnega nadeva: Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na tanke lističe. Potresemo z rozinami in cimetom, prelijemo z limoninim sokom in premešamo.

Priprava vaniljevega nadeva: V skodelici zmešamo prašek za vaniljev puding in sladkor. Zalijemo z 2 dl hladnega mleka in premešamo, da dobimo zmes brez grudic. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na pomokani površini ter ga položimo v namaščen okrogel pekač. S testom obložimo tudi robove pekača. Testo premažemo z marmelado ter obložimo z jabolčnim nadevom. Čez jabolka prelijemo vaniljev puding. Testo, ki smo ga prej postavili v zamrzovalnik, sedaj naribamo čez vaniijev nadev. Pito postavimo v pečico, ogreto na 170 °C, in pečemo 1 uro. Pečeno pito postavimo iz pečice ter jo ohladimo. Šele ko je pita ohlajena, snamemo tortni obod, narežemo in postrežemo.

Nasvet: Uporabimo pekač za peko torte, ki mu lahko odstranimo obod, saj bomo tako dobili najlepše kose pit. Če želimo narediti pito zgolj kot dodatek k drugemu pecivu ali kot prigrizek, jo lahko spečemo v klasičnem pekaču in jo nato narežemo na kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 23. julij 2009 / 07:00

Najbolj spretni kolesarji so Komendčani

Kolesarskega tekmovanja upokojencev Gorenjske se je udeležilo 134 kolesarjev iz štirinajstih društev

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 26. september 2007 / 07:00

Dnevi groze v Železnikih

"Poskusila sem zadelati vrata trgovine, nakar sem opazila svoj avto, ki ga je voda že nesla po cesti proti cerkvi. Hitro se napotim po torbico v skladišče, pa nisem več mogla odpreti vrat. Ničesar nis...

Škofja Loka / sreda, 26. september 2007 / 07:00

Podlubnik znova pod vodo

Šolski center Podlubnik, dvorana in dijaški dom je po nekaj letih znova zalila deroča Sora.

Železniki / sreda, 26. september 2007 / 07:00

Železniki morajo preživeti

Župan Mihael Prevc upa, da zaradi pogostih naravnih nesreč prebivalci ne bodo začeli zapuščati kraja, zato je treba poskrbeti za njihovo varnost.

Šenčur / sreda, 26. september 2007 / 07:00

Srečanje, da se otroci ne bi zaljubljali med seboj

Na sončno, prvo septembrsko soboto so se pod Tavčarjevim kozolcem zbrali in spoznavali člani rodbine Andrejon.

Gorenja vas-Poljane / sreda, 26. september 2007 / 07:00

Oktet ogrel duše in srca

Nastop Slovenskega okteta lepo zaključil prireditve ob zaključku obnove cerkve sv. Urbana.