Vaniljeva pita z jabolki

Pita iz preprostih in poceni sestavin, ki je lahko kos marsikateri torti iz slaščičarne. Z njeno postrežbo zagotovo ne boste razočarali gostov.

Za pripravo vaniljeve pite z jabolki potrebujemo: za polnozrnato testo: 0,5 kg polnozrnate moke, 200 g masla, 3 žlice kisle smetane, 150 g mletega sladkorja, pol pecilnega praška, ščepec soli; za jabolčni nadev: 1 kg jabolk, 1 žlička cimeta, pol limone, 1 pest rozin, 3 žlice marmelade; za vaniljev nadev: 1 liter mleka, 2 praška za vaniljev puding, 5 žlic sladkorja.

Priprava testa: Moko presejmo, ji primešamo suhe sestavine ter nato dodamo še maslo in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Večji del testa postavimo v hladilnik, drugega (malo manjšega) pa v zamrzovalnik, saj ga bomo tako lahko kasneje lažje naribali.

Priprava jabolčnega nadeva: Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na tanke lističe. Potresemo z rozinami in cimetom, prelijemo z limoninim sokom in premešamo.

Priprava vaniljevega nadeva: V skodelici zmešamo prašek za vaniljev puding in sladkor. Zalijemo z 2 dl hladnega mleka in premešamo, da dobimo zmes brez grudic. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na pomokani površini ter ga položimo v namaščen okrogel pekač. S testom obložimo tudi robove pekača. Testo premažemo z marmelado ter obložimo z jabolčnim nadevom. Čez jabolka prelijemo vaniljev puding. Testo, ki smo ga prej postavili v zamrzovalnik, sedaj naribamo čez vaniijev nadev. Pito postavimo v pečico, ogreto na 170 °C, in pečemo 1 uro. Pečeno pito postavimo iz pečice ter jo ohladimo. Šele ko je pita ohlajena, snamemo tortni obod, narežemo in postrežemo.

Nasvet: Uporabimo pekač za peko torte, ki mu lahko odstranimo obod, saj bomo tako dobili najlepše kose pit. Če želimo narediti pito zgolj kot dodatek k drugemu pecivu ali kot prigrizek, jo lahko spečemo v klasičnem pekaču in jo nato narežemo na kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Ekstremna kuhinja nenavadnih kombinacij

Včasih so jo poimenovali kar 'hudičeva', potem pa so gostje sem in tja malce čudno pogledali, češ saj vendar prihaja novo leto, december je bolj prazničen, čemu torej tako ime. Pa jim je ekipa zn...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:10

Sklad bi vseeno gradil

Stanovanjski sklad RS bi na Jesenicah rad postavil dva večstanovanjska objekta s skupaj 46 stanovanji.

Kranjska Gora / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:09

Podjetja pomagajo žičničarjem

Kranjskogorskim žičničarjem bodo pri pripravah na zimsko sezono s kratkoročnim posojilom pomagala domača podjetja, ki želijo v prihodnje skupaj z lokalno skupnostjo postati večinski lastniki RTC Žični...

GG Plus / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:09

Po Gajškovi poti

S Koroške Bele proti Pristavi v Javorniškem Rovtu so uredili pohodniško pot, ki nosi ime Gajškova pot. Ime je dobila po nekdanjem predsedniku Planinskega društva Javornik-Koroška Bela Alojzu Gajšku, d...

GG Plus / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:05

»Strokovno ne popuščamo«

V kranjskem Centru Korak so zasadili zdravilni vrt, ki so ga uradno odprli v petek. Tudi oni čutijo krizo na vsakem koraku, a direktorica Centra Korak Mateja Korošec zagotavlja, da strokovno ne popušč...

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. september 2013 / 14:41

Slovenska vodka nastaja v kamniškem Fructalu

Slovenska vodka, ki so jo iz destilata ozimne pšenice in ajde razvili v kamniškem obratu Fructala, je po uspešni predstavitvi na ameriškem trgu zdaj na razpolago tudi slovenskim kupcem. »Slovenska vod...