Za obiranje mandarin smo dobili vreče in tudi škarjice, saj gre potem delo lažje od rok.

In smo šli na izlet (2)

Z Gorenjskim glasom in Kompasom smo izletnike popeljali na tridnevni izlet na Hrvaško v Imotsko krajino z ogledom kraških draguljev Rdečega in Modrega jezera, na Makarsko riviero, na obiranje mandarin v dolino Neretve ... Vsebinsko bogatemu izletu je prijeten vtis dodala odlična druščina.

V petkovi številki Gorenjskega glasa sem že opisala prvi del poti z ogledom Imotske krajine z mestom Imotski, ki se turistično razvija, za kar sta najzaslužnejši Rdeče in Modro jezero. Na izletu smo bili od 26. do 28. oktobra. Cilj prvega dne je bil Drvenik na Makarski rivieri v Srednji Dalmaciji, kjer smo prenočevali, naslednji dan pa doživeli tisto, kar smo izletniki večinoma najbolj pričakovali: obiranje mandarin, neretvanskega zlata, kot jim tudi pravijo domačini. Iz Drvenika južneje v delto reke Neretve, kjer so plantaže mandarin, je le dobre pol ure vožnje. Delta je bila včasih močvirnata, uporabljali so iz nje samo pijavke za zdravilstvo. Prve plantaže mandarin so zasadili šele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, potem ko so z obsežnim izsuševanjem neplodna močvirja iztrgali vplivom morja in jih spremenili v rodovitna polja. Za uspešno gojenje mandarin je potrebno troje, kot je poudaril turistični vodnik Rado Šušteršič: dobra sorta, veliko sonca in dovolj vode. Še ena podrobnost: pri obiranju mandarin je dobro imeti škarjice, da gre delo lažje od rok. Čudili smo se, kako velike plodove obiramo, a je gostitelj Nikica Kiridžija pojasnil: »Manj je plodov na drevesu, večji so, kar je značilno za mlajša drevesa. Starejše je drevo, več ima plodov, a manjših.« A tudi večji so bili sočni in sladki. Nismo jih samo obirali, tudi najedli smo se jih.

Doživetje je bila tudi vožnja z ladjico oziroma trupico, kot ji pravijo domačini, po jezeru Kuti do gostišča Pri Jozotu. Okusna hrana in dalmatinska glasba v živo; za predjed telečja rižota, za glavno jed morske in mesne jedi, kulinarična specialiteta pa jeguljin brodet, žabji kraki in kruh izpod peke. Gospodarjev vnuk 11-letni Josip je že tako prijetno vzdušje pospremil z igranjem harmonike.

Popoldne smo se peljali nazaj do hotela v obalni Drvenik, kjer smo ujeli zadnje sončne žarke, za večer pa je ostalo še dovolj energije za ples. Zadnji dan na poti domov smo se ustavili v Makarski, turističnem središču Makarske riviere, in romantičnem mestecu Skradin, kjer je tudi ena od izhodiščnih točk za ogled slapov Krke.

Nekaj okusov smo prinesli domov, kot so mandarine, fige, granatna jabolka, oljčno olje ... Lepe spomine na izlet bomo pa shranili ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 4. januar 2023 / 15:49

Kmetijam pomoč za ublažitev izpada krme

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je 22. decembra izdala upravičenim kmetijskim gospodarstvom še drugi in hkrati zadnji paket informativnih odločb o dodelitvi finančne pomoči z...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 24. oktober 2017 / 12:43

V drugem krogu volitev se bosta srečala Pahor in Šarec

Predsedniške volitve so odločene, ne pa še dokončne, kajti nihče od kandidatov ni dobil več kot polovico volilnih glasov. Borutu Pahorju so do absolutne zmage zmanjkali trije odstotki glasov. Tako mor...

Naklo / torek, 24. oktober 2017 / 12:35

Višje cene vrtca v Naklem

Naklo – Občinski svetniki so na nedavni izredni seji na predlog Osnovne šole (OŠ) Naklo sprejeli nove ekonomske cene oskrbnin v vrtcu. Ravnatelj OŠ Naklo Milan Bohinec je pojasnil, da je smiselno,...

Gospodarstvo / torek, 24. oktober 2017 / 12:35

Spodbude za naložbe v stavbe in električna vozila

Kranj – Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, je pred kratkim objavil nove pozive za uveljavljanje finančnih spodbud pri naložbah v stavbah in v električna vozila. Novi pozivi prinašajo tudi n...

Razvedrilo / torek, 24. oktober 2017 / 12:34

Tepke v kulinariki

V Hotelu Triglav Bled so v nedeljo pripravili Dan tepk, na katerem je njihova kuharska ekipa prikazala, kako je mogoče vključiti tepke v jedi in jih uporabljati pri kuhi. Mengšani pa so konec tedna už...

Kronika / torek, 24. oktober 2017 / 12:29

Gasilci treh držav sopihali na Šmarjetni gori

Kranj – Na strmem pobočju Šmarjetne gore so se prejšnji teden v okviru mednarodne vaje Direct v gašenju gozdnega požara urili kranjski, češki in črnogorski gasilci. Pridobivali so novo znanje in iz...