Za obiranje mandarin smo dobili vreče in tudi škarjice, saj gre potem delo lažje od rok.

In smo šli na izlet (2)

Z Gorenjskim glasom in Kompasom smo izletnike popeljali na tridnevni izlet na Hrvaško v Imotsko krajino z ogledom kraških draguljev Rdečega in Modrega jezera, na Makarsko riviero, na obiranje mandarin v dolino Neretve ... Vsebinsko bogatemu izletu je prijeten vtis dodala odlična druščina.

V petkovi številki Gorenjskega glasa sem že opisala prvi del poti z ogledom Imotske krajine z mestom Imotski, ki se turistično razvija, za kar sta najzaslužnejši Rdeče in Modro jezero. Na izletu smo bili od 26. do 28. oktobra. Cilj prvega dne je bil Drvenik na Makarski rivieri v Srednji Dalmaciji, kjer smo prenočevali, naslednji dan pa doživeli tisto, kar smo izletniki večinoma najbolj pričakovali: obiranje mandarin, neretvanskega zlata, kot jim tudi pravijo domačini. Iz Drvenika južneje v delto reke Neretve, kjer so plantaže mandarin, je le dobre pol ure vožnje. Delta je bila včasih močvirnata, uporabljali so iz nje samo pijavke za zdravilstvo. Prve plantaže mandarin so zasadili šele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, potem ko so z obsežnim izsuševanjem neplodna močvirja iztrgali vplivom morja in jih spremenili v rodovitna polja. Za uspešno gojenje mandarin je potrebno troje, kot je poudaril turistični vodnik Rado Šušteršič: dobra sorta, veliko sonca in dovolj vode. Še ena podrobnost: pri obiranju mandarin je dobro imeti škarjice, da gre delo lažje od rok. Čudili smo se, kako velike plodove obiramo, a je gostitelj Nikica Kiridžija pojasnil: »Manj je plodov na drevesu, večji so, kar je značilno za mlajša drevesa. Starejše je drevo, več ima plodov, a manjših.« A tudi večji so bili sočni in sladki. Nismo jih samo obirali, tudi najedli smo se jih.

Doživetje je bila tudi vožnja z ladjico oziroma trupico, kot ji pravijo domačini, po jezeru Kuti do gostišča Pri Jozotu. Okusna hrana in dalmatinska glasba v živo; za predjed telečja rižota, za glavno jed morske in mesne jedi, kulinarična specialiteta pa jeguljin brodet, žabji kraki in kruh izpod peke. Gospodarjev vnuk 11-letni Josip je že tako prijetno vzdušje pospremil z igranjem harmonike.

Popoldne smo se peljali nazaj do hotela v obalni Drvenik, kjer smo ujeli zadnje sončne žarke, za večer pa je ostalo še dovolj energije za ples. Zadnji dan na poti domov smo se ustavili v Makarski, turističnem središču Makarske riviere, in romantičnem mestecu Skradin, kjer je tudi ena od izhodiščnih točk za ogled slapov Krke.

Nekaj okusov smo prinesli domov, kot so mandarine, fige, granatna jabolka, oljčno olje ... Lepe spomine na izlet bomo pa shranili ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 17. maj 2013 / 14:40

V Mengšu bodo posadili hmelj

Mengeš - Predstavniki Mestnega muzeja Mengeš in člani Kulturnega druš­tva Franca Jelovška Mengeš vabijo danes, 17. maja, ob 17. uri na slovesno posaditev hmelja v gredico na dvorišču Šušta...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:25

Na avtocesti peljala v napačno smer

Lesce – Gorenjski policisti so v nedeljo popoldne obravnavali starejšo voznico, ki je na gorenjski avtocesti vozila v napačno smer. Takoj po prejemu prijave o nevarni vožnji iz smeri Lipc proti Les...

Razvedrilo / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:25

Usodna Ota Širca Roš

V Festivalni dvorani v Ljubljani so v soboto razglasili femme fatale leta 2017. Letos je usodna Slovenka postala Ota Širca Roš, televizijska voditeljica rubrike Pop In v oddaji 24 ur na Pop TV. Že...

Mularija / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:24

Šola nekoč in danes

V sklopu prireditev ob Tednu otroka so preteklo sredo v Domu upokojencev (DU) Kranj pripravili srečanje osnovnošolcev s starostniki, na katerem so razmišljali o šolanju v preteklosti in danes.

Razvedrilo / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:24

Palačinkijada

V soboto dopoldne se je pred poslovno stavbo kranjskega Lona na Primskovem zgodil zanimiv dogodek: ob petindvajsetletnici delovanja so namreč pripravili tekmovanje za vse generacije v hitrostnem pečen...

Nasveti / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:22

Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topni...