Jejmo zelenjavo

Slovenci v splošnem pojemo precej manj zelenjave od priporočenih 400 g na dan. Za nekoga se zdi ta številka nedosegljiva, vendar če zelenjavo vključimo v vsak obrok, se lahko hitro približamo tej vrednosti.

Za pripravo cvetačne juhe s korenjem potrebujemo: pol cvetače, 2 korenčka, 1 večji krompir, 1 čebulo, 1 žličko majarona, 3 liste lovorja, 2 žlički soli, 1 liter vode, 1 košček masla.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo, krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke, cvetačo razdelimo na cvetke, korenje pa na kolesa. V posodi raztopimo maslo in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo korenje, krompir in cvetačo ter vse skupaj še nekoliko prepražimo. Potresemo z majaronom, soljo, dodamo lovorjev list in zalijemo z vodo. Zavremo in v pokriti posodi kuhamo 20 minut. Po potrebi dosolimo in postrežemo.

Nasvet: Tekočine dodamo toliko, da je vsa zelenjava pokrita. Če imamo na voljo, vodo zamenjamo z jušno osnovo. V tem primeru solimo manj.

Za pripravo polnozrnatih rezancev z bučo in piščancem potrebujemo: 400 g polnozrnatih rezancev, 1 manjšo hokaido bučo, 0,5 kg piščančjega fileja, 1 dl vode ali jušne osnove, pol žličke mletega česna, pol žličke sladke paprike, 1 ščepec čilija, sol, 2 žlici olivnega olja.

Bučo olupimo, jo očistimo semen ter jo narežemo na približno 1,5 cm velike kocke. V posodi segrejemo 1 žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Posolimo in zalijemo s približno 1 dl vode ali jušne osnove. Pokrijemo in dušimo 10 minut oz. dokler se bučno meso ne zmehča. Potresemo s česnom, papriko in čilijem, dobro premešamo ter kuhamo še 5 minut. Piščančji file narežemo na zrezke in ga na rahlo posolimo. V ponvi segrejemo preostalo žlico olja ter na njem z obeh strani popečemo pripravljeno piščančje meso. Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca, jih odcedimo ter serviramo na krožnike. Čez rezance nadevamo bučno omako in na to položimo rezine pečenega piščanca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 15. maj 2022 / 08:02

Zdravje v občini 2022

Kranj – Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Z omogočanjem boljše dostopnosti podatkov o zdravju na ravni lokaln...

Objavljeno na isti dan


Bled / nedelja, 12. julij 2015 / 11:29

Razvoj turizma izjemnega pomena

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v torek v okviru delovnega obiska na Bledu med drugim obiskal Infocenter Triglavska roža Bled in se srečal s predstavniki turistične...

Razvedrilo / nedelja, 12. julij 2015 / 11:27

Sto en cvet za stoprvi rojstni dan

»Če se dela z ljubeznijo, nobena stvar ni težka,« prepričano pove Metka Kavčič, ki je v tržiškem Domu Petra Uzarja v ponedeljek praznovala stoprvi rojstni dan. Preživela je cesarja, kralja, nekaj pred...

Kamnik / nedelja, 12. julij 2015 / 11:12

Iz Trzina so se preselili v Kamnik

Kamnik – Poslovna cona na Korenovi cesti v Kamniku je od nedavnega 'bogatejša' za podjetje Jungheinrich, ki deluje na področju skladiščne tehnologije (viličarji, vozički, regali ...). Za selitev so...

Gorenjska / nedelja, 12. julij 2015 / 11:12

V pasji vročini je tudi psom vroče

Visoke temperature niso neprijetne le za ljudi, pač pa tudi za živali, ki še težje prenašajo vročino kot ljudje.

Kranj / nedelja, 12. julij 2015 / 11:10

Pojasnila iskala skoraj petina

Med okoli dvaindvajset tisoč zavezanci, ki so prejeli informativni izračun za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča na območju kranjske občine, je pojasnila v štirih tednih delovanja pisarne pomo...