Jejmo zelenjavo

Slovenci v splošnem pojemo precej manj zelenjave od priporočenih 400 g na dan. Za nekoga se zdi ta številka nedosegljiva, vendar če zelenjavo vključimo v vsak obrok, se lahko hitro približamo tej vrednosti.

Za pripravo cvetačne juhe s korenjem potrebujemo: pol cvetače, 2 korenčka, 1 večji krompir, 1 čebulo, 1 žličko majarona, 3 liste lovorja, 2 žlički soli, 1 liter vode, 1 košček masla.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo, krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke, cvetačo razdelimo na cvetke, korenje pa na kolesa. V posodi raztopimo maslo in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo korenje, krompir in cvetačo ter vse skupaj še nekoliko prepražimo. Potresemo z majaronom, soljo, dodamo lovorjev list in zalijemo z vodo. Zavremo in v pokriti posodi kuhamo 20 minut. Po potrebi dosolimo in postrežemo.

Nasvet: Tekočine dodamo toliko, da je vsa zelenjava pokrita. Če imamo na voljo, vodo zamenjamo z jušno osnovo. V tem primeru solimo manj.

Za pripravo polnozrnatih rezancev z bučo in piščancem potrebujemo: 400 g polnozrnatih rezancev, 1 manjšo hokaido bučo, 0,5 kg piščančjega fileja, 1 dl vode ali jušne osnove, pol žličke mletega česna, pol žličke sladke paprike, 1 ščepec čilija, sol, 2 žlici olivnega olja.

Bučo olupimo, jo očistimo semen ter jo narežemo na približno 1,5 cm velike kocke. V posodi segrejemo 1 žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Posolimo in zalijemo s približno 1 dl vode ali jušne osnove. Pokrijemo in dušimo 10 minut oz. dokler se bučno meso ne zmehča. Potresemo s česnom, papriko in čilijem, dobro premešamo ter kuhamo še 5 minut. Piščančji file narežemo na zrezke in ga na rahlo posolimo. V ponvi segrejemo preostalo žlico olja ter na njem z obeh strani popečemo pripravljeno piščančje meso. Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca, jih odcedimo ter serviramo na krožnike. Čez rezance nadevamo bučno omako in na to položimo rezine pečenega piščanca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 17. maj 2007 / 07:00

Preostaja le še selitev

Pred nami je le še peta, zadnja gradbena faza, ko so na vrsti zaključna gradbena dela.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 2. januar 2016 / 14:45

Za praznike speče sto potic

Nežka Demšar s kmetije Pr' Dimšarji v Krnici pri Novakih se v okviru dopolnilne dejavnosti že šestnajst let ukvarja s peko kruha in peciva. Za božično-novoletne praznike speče okrog sto potic.

Gospodarstvo / sobota, 2. januar 2016 / 14:39

Davčne blagajne tudi na kmetijah

Uporaba davčnih blagajn bo od sobote, 2. januarja, obvezna tudi za kmetije, ki vodijo poslovne knjige in morajo za dobavo blaga ali storitev izdajati račune.

Gospodarstvo / sobota, 2. januar 2016 / 14:38

Dobre napovedi za 2016

Kranj – Zavod za zaposlovanje je lani že drugič na reprezentativnem vzorcu delodajalcev izvedel raziskavo Napovednik zaposlovanja v prvi polovici prihodnjega leta. Na vprašalnik je odgovorilo 3137...

Kamnik / sobota, 2. januar 2016 / 14:33

Defibrilator tudi gasilcem na Selah

Donacijo je poklonilo podjetje Euromed s sedežem v Trzinu.

Jezersko / sobota, 2. januar 2016 / 14:32

Proračun v javni razpravi

Jezersko – Občinski svet na Jezerskem je decembra v prvi obravnavi sprejel odlok o proračunu za leto 2016 in ga dal v javno razpravo do vključno 11. januarja 2016. Občani si lahko dokument ogledajo...