Jejmo zelenjavo

Slovenci v splošnem pojemo precej manj zelenjave od priporočenih 400 g na dan. Za nekoga se zdi ta številka nedosegljiva, vendar če zelenjavo vključimo v vsak obrok, se lahko hitro približamo tej vrednosti.

Za pripravo cvetačne juhe s korenjem potrebujemo: pol cvetače, 2 korenčka, 1 večji krompir, 1 čebulo, 1 žličko majarona, 3 liste lovorja, 2 žlički soli, 1 liter vode, 1 košček masla.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo, krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke, cvetačo razdelimo na cvetke, korenje pa na kolesa. V posodi raztopimo maslo in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo korenje, krompir in cvetačo ter vse skupaj še nekoliko prepražimo. Potresemo z majaronom, soljo, dodamo lovorjev list in zalijemo z vodo. Zavremo in v pokriti posodi kuhamo 20 minut. Po potrebi dosolimo in postrežemo.

Nasvet: Tekočine dodamo toliko, da je vsa zelenjava pokrita. Če imamo na voljo, vodo zamenjamo z jušno osnovo. V tem primeru solimo manj.

Za pripravo polnozrnatih rezancev z bučo in piščancem potrebujemo: 400 g polnozrnatih rezancev, 1 manjšo hokaido bučo, 0,5 kg piščančjega fileja, 1 dl vode ali jušne osnove, pol žličke mletega česna, pol žličke sladke paprike, 1 ščepec čilija, sol, 2 žlici olivnega olja.

Bučo olupimo, jo očistimo semen ter jo narežemo na približno 1,5 cm velike kocke. V posodi segrejemo 1 žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Posolimo in zalijemo s približno 1 dl vode ali jušne osnove. Pokrijemo in dušimo 10 minut oz. dokler se bučno meso ne zmehča. Potresemo s česnom, papriko in čilijem, dobro premešamo ter kuhamo še 5 minut. Piščančji file narežemo na zrezke in ga na rahlo posolimo. V ponvi segrejemo preostalo žlico olja ter na njem z obeh strani popečemo pripravljeno piščančje meso. Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca, jih odcedimo ter serviramo na krožnike. Čez rezance nadevamo bučno omako in na to položimo rezine pečenega piščanca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 19. oktober 2012 / 07:00

Ura ni pet do 12, ura je 12

S to slikovito primero je premier Janez Janša utemeljil naglico pri sprejemanju nujnih reform. Vlada je namreč v sredo potrdila neusklajena predloga pokojninske in delovnopravne zakonodaje.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / ponedeljek, 10. marec 2008 / 07:00

Bohinjci gradijo hotel

V podjetju MPM Engineering so zelo zadovoljni z letošnjim zimskim vremenom, saj je, kot je dejal direktor podjetja Boštjan Čokl, idealno za gradnjo novega hotela.

Šport / ponedeljek, 10. marec 2008 / 07:00

Ne samo za ženske

Ko je še pred nekaj leti veljalo nekakšno nepisano pravilo, da je vadba aerobike bolj primerna za ženske, se v zadnjem času nad to obliko skupinske vadbe navdušuje vse več moških in to tako vrhunski k...

Šport / ponedeljek, 10. marec 2008 / 07:00

Plavalna družina Petrič

Darjan in Karmen Petrič, dekliško Berložnik, sta nekdanja odlična plavalca. Po stopinjah staršev gresta tudi njuna otroka Jan Karel in Nika Karlina.

Šport / ponedeljek, 10. marec 2008 / 07:00

Želja uspeti s plezalci

Trener PK Škofja Loka Roman Krajnik ima v skupini zmagovalko svetovnega pokala Majo Vidmar, manjkajo pa mu še odmevni rezultati s plezalci.

Šport / ponedeljek, 10. marec 2008 / 07:00

Oprema je izredno pomembna

Le zakaj je oprema športnega plezalca zelo pomembna?