Turizem smo Gorenjci, 4. del

»Gospa, ali lahko naročimo?« se zaderem čez celo teraso. »Počak'te, nimam samo vas!« se mi natakarica zadere nazaj. Potem čakam in še enkrat se na pamet naučim ves jedilnik in še enkrat preberem vse oglaševalce na pogrinjku in še stotič si ogledam vse goste na terasi in njihove avtomobile na parkirišču. »Ja, madona, gospa, naročil bi,« poskusim v tretje. »Sem vam rekla, da to ni moja miza, počak'te kolegico!« Kolegico? A tu delata dve natakarici, se vprašam, saj še eno komaj vidim ...

»Plačam!« se zaderem tretjič. »Nimam sto rok, prid'te notr' plačat!« se zadere nazaj. Grem k točilnemu pultu, da bi plačal, in ponudim kartico. »O, gospod, to pa nau šlo, samo keš!« Točno sem vedel, si rečem, in potem jo vprašam, zakaj so vhodna vrata vsa polepljena z nalepkami Maestro, Diners, Visa, American Express ... Seveda mi odgovori, da je to ostalo še od prejšnjega najemnika. Kasneje zvem, da je ta najemnik v tej gostilni že štiri leta ...

Moja točna raziskava je pokazala, da sem izmed desetih turističnih ponudb le dve označil kot 'prijazni so'. Niti enega z 'zelo prijazni'. Prijaznost je osnova vsakega turističnega delavca. Sem štejem seveda tudi gostince, da se bomo prav razumeli. Čeprav se gostinci, saj ne vsi, nikoli ne štejejo med turistične delavce. Vem, da so prijaznejši do tujih denarnic. Sem se prepričal na lastne oči. Natakar, ki je stregel najprej mene in potem dva upokojena Angleža, je svoj ksiht spremenil iz kislice v sončen dan. Mene je postregel brez besed, njiju pa je vprašal, ali se strinjata, da je danes najčudovitejši dan v letu. Ko sva se spogledala, sem mu pokazal sredinca. Pričakoval sem, da mi bo odvrnil vsaj s iztegnjenim jezikom. Mogoče se je bal pokazati svoj karies na dvojki ... A česa podobnega nisem opazil samo jaz. To so opazili tudi ljudje, ki se s turizmom in gostinstvom ukvarjajo čisto zares. Govorim o tistih, ki sestavljajo učne programe na primernih šolah. Prijaznost je za nas v zadnjih letih predmet, ki mu posvečamo največ pozornosti, mi je pred dvema letoma zaupal ravnatelj ene od naših višjih šol za turizem in gostinstvo. Predmet prijaznost? Prikimal je in nadaljeval, da ni ravno učni predmet, ampak da so tudi oni opazili, da prijaznost v turizmu in gostinstvu zelo šepa, zato so se odločili temu narediti konec tako, da v učni program uvedejo prijaznost kot vezni člen vsega, kar se tam naučijo. In spremembe so že vidne. Ravnatelj mi je na hitro potrosil nekaj lokacij, kjer delajo njihovi študentje, ki so že spadali v nov učni program in so tudi opravili njihov prijaznostni izpit. Firbec mi ni dal miru. Obiskal sem jih nekaj in se zgrozil. Natakar je bil prijazen, kot bi se poznala že sto let, receptorka mi je dala jasno vedeti, da je Bohinj središče sveta ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / torek, 5. maj 2020 / 17:46

Kosilo za prostovoljce

Nominacijo v dobrodelni akciji Chefs Care je sprejela tudi Gostilna Mihovec. Skuhali so kosilo za Center kriznega odziva Občine Medvode, za ekipe prostovoljcev, ki skrbijo za interventno oskrbo starej...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 18. junij 2014 / 10:41

Bosonogi na Šenturško goro

Pohoda bosonogih na Šenturško goro se je udeležilo 135 pohodnikov, kar je največ doslej.

Nasveti / sreda, 18. junij 2014 / 10:39

Timijan obnovi pogum

Današnji zeliščni izbranec timijan naj bi krepil pogum, katerega nam Slovencem zadnje čase primanjkuje, če ne že kar zmanjkuje. Timijanovo botanično ime izhaja iz grške besede thymon, ki ne pomeni nič...

Razvedrilo / sreda, 18. junij 2014 / 10:38

Dobrodelnost brez meja

Člani skupine Sarcasm iz Kranja so se nedavno udeležili dobrodelnega festivala v Novem Sadu za žrtve poplav na Balkanu, na Jezerskem pa so odprli prenovljeno hišo »preužitkarico«.

Razvedrilo / sreda, 18. junij 2014 / 10:31

S sinom še vedno peče kruh

Alojzija Kršinar iz Trnovca je pretekli ponedeljek še vedno čila in zdrava praznovala stoti rojstni dan. S sinom Jožetom živi na mali kmetiji v dolini Ločnice, stisnjeni med pobočja Polhograjskega...

Kultura / sreda, 18. junij 2014 / 10:27

Klavirske melodije po filmskih notah

V avditoriju Letnega gledališča Khislstein je gostoval hrvaški klavirski virtuoz Maksim Mrvica, ki preko črno-belih tipk uspešno krmari med klasiko in pop uspešnicami.