Jejmo zelenjavo

Slovenci v splošnem pojemo precej manj zelenjave od priporočenih 400 g na dan. Za nekoga se zdi ta številka nedosegljiva, vendar če zelenjavo vključimo v vsak obrok, se lahko hitro približamo tej vrednosti.

Za pripravo cvetačne juhe s korenjem potrebujemo: pol cvetače, 2 korenčka, 1 večji krompir, 1 čebulo, 1 žličko majarona, 3 liste lovorja, 2 žlički soli, 1 liter vode, 1 košček masla.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo, krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke, cvetačo razdelimo na cvetke, korenje pa na kolesa. V posodi raztopimo maslo in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo korenje, krompir in cvetačo ter vse skupaj še nekoliko prepražimo. Potresemo z majaronom, soljo, dodamo lovorjev list in zalijemo z vodo. Zavremo in v pokriti posodi kuhamo 20 minut. Po potrebi dosolimo in postrežemo.

Nasvet: Tekočine dodamo toliko, da je vsa zelenjava pokrita. Če imamo na voljo, vodo zamenjamo z jušno osnovo. V tem primeru solimo manj.

Za pripravo polnozrnatih rezancev z bučo in piščancem potrebujemo: 400 g polnozrnatih rezancev, 1 manjšo hokaido bučo, 0,5 kg piščančjega fileja, 1 dl vode ali jušne osnove, pol žličke mletega česna, pol žličke sladke paprike, 1 ščepec čilija, sol, 2 žlici olivnega olja.

Bučo olupimo, jo očistimo semen ter jo narežemo na približno 1,5 cm velike kocke. V posodi segrejemo 1 žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Posolimo in zalijemo s približno 1 dl vode ali jušne osnove. Pokrijemo in dušimo 10 minut oz. dokler se bučno meso ne zmehča. Potresemo s česnom, papriko in čilijem, dobro premešamo ter kuhamo še 5 minut. Piščančji file narežemo na zrezke in ga na rahlo posolimo. V ponvi segrejemo preostalo žlico olja ter na njem z obeh strani popečemo pripravljeno piščančje meso. Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca, jih odcedimo ter serviramo na krožnike. Čez rezance nadevamo bučno omako in na to položimo rezine pečenega piščanca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 22. november 2014 / 11:28

Koncert treh glasbenih velikanov na Bledu

V nedeljo se v Športni dvorani na Bledu ni drsalo, temveč pelo in plesalo. Oboževalce narodno-zabavne in dalmatinske glasbe so zabavali Modrijani, Ansambel Saša Avsenika in hrvaška diva Tereza Kesovij...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 8. november 2018 / 23:51

Pouk v družbi veverice

Izobraževanja na področju gozdne pedagogike so za gozdarje in lovce odličen način, da lahko tudi zapletene tematike na poljuden, a strokovno podprt način predstavljajo širši javnosti. Ta znanja so v u...

Bohinj / četrtek, 8. november 2018 / 23:49

Novo priznanje Kampu Danica

Turistična zveza Slovenije je okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna izbrala bohinjski Kamp Danica za najboljši kamp v Sloveniji.

Nasveti / četrtek, 8. november 2018 / 23:49

Jejmo zelenjavo

Slovenci v splošnem pojemo precej manj zelenjave od priporočenih 400 g na dan. Za nekoga se zdi ta številka nedosegljiva, vendar če zelenjavo vključimo v vsak obrok, se lahko hitro približamo tej v...

Izleti GG / četrtek, 8. november 2018 / 23:47

In smo šli na izlet (2)

Z Gorenjskim glasom in Kompasom smo izletnike popeljali na tridnevni izlet na Hrvaško v Imotsko krajino z ogledom kraških draguljev Rdečega in Modrega jezera, na Makarsko riviero, na obiranje mandarin...

Razvedrilo / četrtek, 8. november 2018 / 23:45

Pravharjeva »žlahta« iz Voklega

Bratranci in sestrične, potomci Ane in Janeza Likozarja iz Voklega, gospodarja Pravharjeve kmetije, kakor se je reklo po domače, so oktobra po petnajstih letih obudili že skorajda zamrle prijateljske...