Sezonsko, okusno in enostavno

Moji glavni kriteriji pri kreiranju recepta so, da mora biti ta narejen iz sezonskih živil, sladice morajo biti sočne, poleg tega mora pa vse skupaj biti okusno in enostavno za pripravo.

Za pripravo čokoladnega kolača s hruškami potrebujemo: 90 g moke, 110 g masla, 120 g sladkorja, 4 jajca, 120 g temne čokolade, 70 g mletih orehov ali mandljev, 2 žlici kakava v prahu, polovico pecilnega praška, 1 ščepec soli, 4 večje hruške.

Hruške olupimo, jih očistimo ter narežemo na debelejše krhlje. Čokolado nadrobimo v skodelico ter jo raztopimo nad vodno kopeljo. V skledi skupaj zmešamo presejano moko, orehe oz. mandlje, pecilni prašek in sol. V drugo skledo narežemo maslo in dodamo sladkor ter penasto umešamo. K sladkorni masi postopoma dodajamo jajca in nato še ohlajeno stopljeno čokolado. Na koncu z lopatico vmešamo še zmes iz moke. Pripravljeno testo vlijemo v namaščen model ter ga obložimo s krhlji hrušk. Kolač pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 30 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s pomočjo zobotrebca (ta mora po vbodu v biskvit ostati suh).

Nasvet: Zraven kolača postrežemo žlico stepene smetane ali vaniljevega sladoleda.

Za pripravo sočnih makovih kock z jabolki potrebujemo: za biskvit: 3 večja jajca (ali 4 manjša), 1 lonček mletega maka, 1 lonček grškega jogurta, 1,5 lončka moke, 1 lonček naribanih jabolk, četrt lončka mleka, lupinico 1 bio limone, 1 pecilni prašek, 3 žlice ruma, 1 pest rezin; za preliv: 1 lonček kisle smetane, 1 žlico sladkorja, lupinico 1 bio limone.

Moko pomešamo s pecilnim praškom. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake penasto stepemo skupaj s sladkorjem. Prilijemo jim mleko in rum ter vmešamo še grški jogurt. Med stalnim mešanjem dodajamo mleti mak, nato še mešanico iz moke in pecilnega praška. Z lopatico vmešamo sneg in nazadnje še naribana jabolka ter rozine. Maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, okrog 30 minut. Čas peke biskvita je odvisen od velikosti pekača (nižji biskvit potrebuje krajši čas in obratno – višji biskvit potrebujemo daljši čas peke). Če je dovolj pečen, preverimo z zobotrebcem. Za preliv skupaj zmešamo kislo smetano in sladkor. Preliv razporedimo po biskvitu in po njem naribamo limonino lupinico. Pečemo še 5 minut, da se preliv zapeče.

Nasvet: Grški jogurt lahko nadomestimo z navadnim čvrstim jogurtom ali s kislo smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / sreda, 17. maj 2017 / 08:34

Poklon cesarici in krompirju

V Šenčurju so v čast tristote obletnice rojstva cesarice Marije Terezije pripravili folklorni večer, z več dogodki pa so počastili tudi okroglo obletnico odloka, s katerim je razglasila obveznost saje...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 27. oktober 2011 / 07:00

Trud Turističnega društva Begunje je opažen

V anketi je sodelovalo 115 prebivalcev Begunj. V njihovem kraju je v načrtu selitev pokopališča na lokacijo za graščino. Anketirane smo vprašali, ali menijo, da je lokacija proti Krpinu ustrezna....

Kranj / četrtek, 27. oktober 2011 / 07:00

Prezrti v učnih načrtih

Vodstvo Zveze društev mobiliziranih Slovencev v nemško vojsko 1941-1945 je predstavilo pogled na aktualno politično dogajanje.

Gospodarstvo / četrtek, 27. oktober 2011 / 07:00

Vsaka s svojo zanimivo zgodbo

Kmetica leta je postala Francka Javeršek s Kozjanskega, med šestnajstimi kandidatkami jih je bilo tudi sedem s širšega gorenjskega območja - vsaka s svojo, zanimivo zgodbo.

Šport / četrtek, 27. oktober 2011 / 07:00

Janko je prevozil najstarejšo kolesarsko dirko na svetu

Brevet ali z drugim imenom Randonee je organizirana ekstremno dolga kolesarska vožnja.

Kronika / četrtek, 27. oktober 2011 / 07:00

Pritiski se izvajajo tudi z ovadbami

Pritiski na policijo se danes kažejo tudi v tem, da policiste osumljenci ovajajo, policijski vodje pa se morajo zagovarjati pred parlamentarnimi komisijami.