Skutna pita z medenimi jabolki

Skutna pita z medenimi jabolki na zunaj deluje le še kot neka običajna jabolčna pita, vendar ko jo prerežemo, se pod jabolki skriva bogat skutni nadev. To je zagotovo pita, ki je ne bomo pekli samo enkrat, saj se tako dobre pite enostavno ne moremo najesti.

Za pripravo skutne pite z medenimi jabolki potrebujemo: za testo: 250 g moke, 50 g mletega sladkorja, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščepec soli; za skutni nadev: 0,5 kg skute, 100 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, lupinica 1 bio limone, sok pol limone, 4 jajca, 200 ml smetane, 2 žlici jedilnega škroba (gustina); za jabolčni nadev in medeni preliv: 5 jabolk, 1 žličko cimeta, 4 žlice medu, sok 1 limone.

Priprava testa: Moko presejemo, jo posolimo, potresemo s sladkorjem in ji dodamo na kocke narezano maslo ter jajce. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo in ga pustimo počivati v hladilniku vsaj 30 minut.

Medtem ko testo počiva, pripravimo skutni nadev: Skuti primešamo sladkor, vanilin sladkor, limonino lupinico, limonin sok, škrob ter jajca. Vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo. Smetano stepemo ter jo na rahlo vmešamo k skutni masi.

Ohlajeno testo razvaljamo in z njim obložimo nameščen pekač. Testo enakomerno prešpikamo z vilicami ter nanj razporedimo skutni nadev. Jabolka olupimo, jih očistimo in narežemo na lističe. Položimo jih čez skutni nadev ter jih nato potresemo s cimetom in prelijemo z medenim prelivom. Medeni preliv pripravimo tako, da v kozici segrejemo med in sok limone, dokler ne nastane enakomerna tekoča zmes.

Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, eno uro. Pečeno pito vzamemo iz pečice, počakamo, da se nekoliko ohladi, ter jo narežemo in ponudimo.

Nasvet: Sestavine zadoščajo za pekač premera 26 cm. Ker pride pita dokaj visoka, lahko uporabimo tudi nekoliko večji pekač. Pito po želji postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 17. maj 2008 / 07:00

"Vrtovčki" redkeje zbolevajo za levkemijo

Retrospektivna študija, v kateri so raziskovalci Univerze v Berkleyju analizirali podatke 14 raziskav, v katere so zajeli več kot 20 tisoč otrok (od tega 6 tisoč z levkemijo), je pokazala, da red...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 7. oktober 2018 / 19:14

Tudi od presežka (sadja) lahko boli glava

Kako zelo je kmetijska pridelava v »tovarni na prostem« odvisna od narave ter njenih pojavov in zakonitosti, so v zadnjih dveh letih najbolj občutili sadjarji – tako ljubiteljski kot tisti...

Kronika / nedelja, 7. oktober 2018 / 17:30

Obvodni kredit ni povečal izpostavljenosti banke

Več pravnih in ekonomskih mnenj, s katerimi se je seznanilo ljubljansko sodišče, ugotavlja, da obvodno kreditiranje Merfina preko idrijske družbe H & R v letu 2008 ni povečalo izpostavljenosti Gorenjs...

Slovenija / nedelja, 7. oktober 2018 / 17:29

Vinski praznik v Žitari vasi

Podjuna na vzhodnem delu Koroške ima pogoje za vinogradništvo. In tudi tradicijo. Še posebej v okolici Žitare vasi / Sittersdorfa, nad katero se vzpenja k soncu obrnjen hrib z imenom Vinogradi ali...

Zanimivosti / nedelja, 7. oktober 2018 / 17:27

Gostili mlade iz štirih držav

Mladi iz Kranja so v okviru projekta Erasmus+ gostili mlade iz Latvije, Poljske, Španije in Italije.

Zanimivosti / nedelja, 7. oktober 2018 / 17:25

Nova letina Bohinca v kleti na Bitnjah

Bitnje – Na Bitnjah v Bohinju so se v torek pod budnim očesom idejnega vodje Krsta Tripiča in bohinjske vinske kraljice Maje Sušnik zbrali ljubiteljski vinogradniki, ki so v mošt predelali letošnjo...