Prednovoletni čas in naši hišni ljubljenčki

Približuje se zima, otroci se že vesele snega, prav vsakogar od nas se bo dotaknilo tudi prednovoletno pričakovanje, hitenje, izbiranje daril, in še preden se bomo utegnili obrniti, bo konec leta in večne dobre želje, ki si jih bomo izrekali ob novem letu. Žal pa se bo tudi naših hišnih ljubljenčkov, mačk in psov to prednovoletno razpoloženje kar preveč dotaknilo.

Mačke in mački si v tem času hitijo nabirat podkožno maščobo in postajajo vse bolj okrogli, polepšal se jim je tudi kožuh, saj jim je zrasla topla podlanka, ki jih varuje pred zimskim mrazom. Zlasti za mačke je ta čas še kako pomemben, saj se v prvih mesecih leta pri njih začne ženitovanje. Pa tudi naše mlade psičke se bodo v zimskih mesecih najverjetneje začele prvič goniti, če so že dosegle primerno starost. Zato je prav, da lastnike mladih psičk in mačk opozorimo, da je čas za sterilizacijo ali kastracijo že napočil, če ne želimo imeti nezaželenih mladičkov. Po uspešno zaključeni akciji kastracije in sterilizacije mačkov in mačk, ki žive bolj svobodnjaško življenje, bomo tudi v naši veterinarski ambulanti v decembru dali lastnikom malih živali 30-odstotni popust za te posege.

Radi bi vas tudi opozorili, da si v primeru, če imate psa ali mačko, ki se zelo boji pokanja petard, pravočasno priskrbite sredstva za pomiritev živali. Mnoge pse je namreč tako strah, da se tresejo po vsem telesu, lajajo, urinirajo in defecirajo v stanovanju, lahko pa doživijo tudi epileptični napad. Ker se »kanonada« ponavadi intenzivira, ko pade noč, prestavite čas sprehoda v bolj zgodnje popoldanske ure ali, če je mogoče, v dopoldanski čas. Vsekakor vam svetujemo, da psov ne vodite s seboj na razna praznovanja na prostem v prednovoletnem času, pa če tudi se morda vaš pes trenutno še ne boji pokanja. Ko mu bo pošteno počilo za hrbtom, se bo tudi drugače hraber pes zelo prestrašil in lahko bo potegnil svojega lastnika s tako močjo, da se bo ta znašel okrvavljen na tleh. Če imate psa čuvaja, ki drugače biva v pesjaku, pa se pokanja boji, vam svetujemo, da ga v prednovoletnem času namestite v hiši in mu tako vsaj delno omilite strah. Kako pomagati našim ljubljenčkom, da bi jim omilili strah, je bil izziv tudi za raziskovalce in farmacevtsko industrijo. Ponavadi se takoj spomnimo na razna človeška pomirjevalna sredstva. Vendar pa imajo pomirjevalna sredstva številne nezaželene stranske učinke. Lahko uporabimo posebno pomirilo v obliki oralne paste, ki jo lahko dobite pri veterinarjih, vendar pa bo pes tako pomirjen, da bo več ur prespal ali več ur ne bo mogel hoditi. Odločno odsvetujemo uporabo človeških pomirjeval, ki jih ni predpisal veterinar, ker lahko pride do zastrupitve. Taka oblika pomoči je resnično potrebna le posameznim najbolj boječim psom, katerih drugače ni mogoče pomiriti.

Že v lanskem letu so si mnogi lastniki plašnih psov pomagali z novim preparatom s pomirjevalnimi feromoni. Feromoni so naravne kemične substance, ki jih naš nos ne more zaznati in so specifične za vsako vrsto živali posebej. V naravi ti feromoni služijo pomirjanju slepih novorojenih mladičkov in jih usmerjajo h seskom. Izdelali so tudi sintetično različico tega feromona, ki se je v praksi dobro obnesel. Za praktično uporabo sta na voljo dva preparata s pomirjevalnim feromonom. Za uporabo v prostoru se uporablja električni evaporator s tekočino, v kateri je pomirjevalni feromon. Naprava se vključi v električno napeljavo in s segrevanjem tekočine se v prostor sprostijo feromoni. Z eno napravo lahko pokrijete volumen prostora do 70 kvadratnih metrov. Druga oblika preparata pa je razpršilo, ki ga razpršimo v prostor, npr. avtomobil ali pa v kletko, v kateri prevažamo svojega ljubljenčka. Z učinkom pomirjevalnih feromonov je bilo zelo zadovoljnih sedemdeset odstotkov lastnikov, ki so sodelovali v eni od raziskav. Nekateri lastniki nam sporočajo, da pes, ko je sam doma, laja, grize pohištvo ali uničuje predmete v stanovanju. To vse so znaki tesnobe pri psih. Pomirjevalni feromon je bil po pričevanju lastnikov psov uspešen v primerih tesnobe celo v devetdesetih odstotkih primerov.

Ko zažarijo številne lučke v mestu, naj bo lepo in svetlo tudi v vaših srcih, prav tako pa želimo tudi vašim »živalcam«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Dodatni prostori za knjižnico

Krajevni knjižnici Ivana Tavčarja v Železnikih, ki ima prostore na Češnjici, se letos obeta širitev.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 1. december 2007 / 07:00

Kegljači na ledu začeli novo sezono

Pri Zvezi za kegljanje na ledu Slovenije, ki ima sedež na Jesenicah, so pripravili program prvenstev in turnirjev v novi sezoni. Državno moštveno prvenstvo so že začeli. V prvem krogu na Bledu je...

Splošno / sobota, 1. december 2007 / 07:00

Nov film o ekstremnem kolesarju Juretu Robiču

O bitki s pet tisoč kilometri ameriških cest in predvsem o bitki s samim seboj govori najnovejši film o ekstremnem kolesarju Juretu Robiču.

Splošno / sobota, 1. december 2007 / 07:00

Obetavna generacija mladih košarkarjev

Konec novembra je tekmovalno sezono 2007 zaključila najmlajša kategorija košarkarjev KK Jesenice - dečki, stari do 14 let.

Splošno / sobota, 1. december 2007 / 07:00

Aids - vsako minuto se okuži enajst ljudi

HIV in aids sta verjetno najpogostejši kratici, uporabljeni 1. decembra. Svet od leta 1981 na 1. decembra obeležuje svetovni dan boja proti aidsu. Čeprav v medijih vse prevečkrat ponavljajo infor...

Splošno / sobota, 1. december 2007 / 07:00

Prednovoletni čas in naši hišni ljubljenčki

Približuje se zima, otroci se že vesele snega, prav vsakogar od nas se bo dotaknilo tudi prednovoletno pričakovanje, hitenje, izbiranje daril, in še preden se bomo utegnili obrniti, bo konec leta i...