Nov film o ekstremnem kolesarju Juretu Robiču

O bitki s pet tisoč kilometri ameriških cest in predvsem o bitki s samim seboj govori najnovejši film o ekstremnem kolesarju Juretu Robiču.

RAAM 2007 pa ni prvi film o kolesarju Juretu Robiču, leta 2005 je nastal dvakrat nagrajeni film Človek, ki zmore več, Jure pa je napisal tudi knjigo z naslovom Samo človek sem.

RAAM 2007 je naslov najnovejšega športnega dokumentarnega filma o ekstremnem kolesarju, Jeseničanu Juretu Robiču, ki je letos še tretjič zmagal na kolesarski dirki čez Ameriko. Na non-stop dirki od zahodne do vzhodne obale ZDA, na pet tisočih peklenskih kilometrih je Jure premagal naravo, nasprotnike in svoje strahove. V dokumentarnem filmu sta na ogled ves blišč in beda takšnega podviga, vsi strahovi, nečloveško trpljenje in na koncu veliko zmagoslavje. Brez globokih filozofskih razmišljanj in vseh mogočih zakajev se film posveča predvsem zgodbi - zgodbi tretje Juretove zmage na najtežji športni prireditvi na svetu.


Avtor filma, ki so ga premierno prikazali na nacionalni televiziji, je Tomaž Kovšca, ki je bil na dirki član Juretove ekipe. Ves čas tekmovanja je imel v rokah (sposojeno) kamero, s katero je beležil dogajanje - od zapletov s kaznimi na začetku, dvoboja s Faschingom, do Juretovega zmagoslavnega prihoda v Atlantic City. Vse skupaj je obogateno z izjavami akterjev in opazovalcev. Tomaž je sam poskrbel tako za snemanje, režijo in montažo filma, ki je dolg 54 minut. »Ker je celotna dirka trajala kar 230 ur, je to le približen posnetek vsega, kar se dogaja na taki tekmi. S filmom sem zadovoljen, odziv tistih, ki so si ga že ogledali, je odličen in mnogi so mi rekli, da so šele zdaj videli, kaj dirka čez Ameriko sploh je,« je povedal Jure Robič, ki je že začel promocijo filma po Sloveniji (film so spravili tudi na DVD-je), pripravlja predavanja o RAAM-u, v mislih pa že ima prihodnje leto, ko se bo znova podal na RAAM naskakovat svojo četrto zmago.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 24. maj 2010 / 07:00

Odgovor na odprto pismo

Odgovor na pismo Marjana Bajta iz Kranja "Odprto pismo direktorju Komunale Kranj", objavljeno v Gorenjskem glasu 14. maja 2010. Gospodu Bajtu iz Kranja se tudi preko Gorenjskega glasa zahvaljujem...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Vsakemu "talesenemu" leseni žebelj

Kar 76 smučarjev na lesenih smučeh se je v soboto zbralo v Kropi, kjer so tekmovali v veleslalomu in skokih. Med gledalci sta bila tudi dva župana.

Zanimivosti / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Anketa: Najboljša je iz pipe

V koprskem zavodu za zdravstveno varstvo so minuli teden zasejali precej dvoma o ustreznosti pitne vode iz tako imenovanih vodomatov. Pitje te vode naj bi celo ogrožalo zdravje ljudi. Zato nas je zani...

Slovenija / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Minimalna plača bo višja

Vlada bo aprila sama predlagala nujne spremembe zakonodaje s področja trga dela, če do konca marca socialni partnerji ne bodo sklenili socialnega sporazuma.

Gospodarstvo / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Žirovska poslovalnica Nove KBM v novih prostorih

Nova KBM je poslovalnico v Žireh preselila v nove poslovne prostore na Loški cesti 15.

Žirovnica / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Nov upravljavec v Vrbi

Prešernovo in Finžgarjevo hišo bo prihodnja štiri leta upravljal Zavod za turizem in kulturo Žirovnica. Z dosedanjim upravljavcem Gorenjskim muzejem nameravajo sodelovati tudi v prihodnje.