Širitev knjižnice v Železnikih

Železniki – Krajevna knjižnica Železniki, ki deluje v zadružnem domu na Češ­njici, bo kmalu pridobila dobrih 50 kvadratnih metrov površine. Širitev knjižnice, ki sodi pod okrilje škofjeloške Knjižnice Ivana Tavčarja, se bo začela 22. avgusta, končala pa 16. septembra. V tem času bo knjižnica zaprta, saj bo izvedenih tudi nekaj večjih gradbenih posegov in prebojev sten, je pojasnil direktor Matjaž Eržen.

Knjižnica od leta 2009 deluje na 126 kvadratnih metrih površine, nove prostore pa bodo namenili za potrebe čitalnice in večnamenskega prostora za prireditve. »Sedanji prostori nam omogočajo le izvedbo ur pravljic in delavnic za otroke, po novem pa bodo možne še prireditve za odrasle, ki jih bomo prirejali tudi v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Tudi čitalnica je zdaj zelo utesnjena,« je sedanje stanje opisal Eržen. Dodatne prostore bo njihova lastnica Kmetijsko gozdarska zadruga Škofja Loka uredila z lastnimi sredstvi, vložek pa si bo povrnila z najemnino, ki jo bo plačevala Občina Železniki. Širitev knjižnice je bila sprva napovedana že za konec lanskega leta, a se je po besedah direktorja zamaknila, ker je škofjeloška zadruga obnav­ljala še nekatere druge prostore v svoji lasti in je čakala, da bodo izvajalci del na voljo.

V železnikarski knjižnici je uporabnikom na voljo okoli 23 tisoč enot gradiva (knjige, revije, DVD ...), po normativih glede na število prebivalcev pa bi morali imeti skoraj trideset tisoč enot, pojasnjuje Eržen: »Za ustrezno postavitev tega gradiva in izvajanje drugih dejavnosti, kot so prireditve, predstavitve knjig, usposabljanja ..., h katerim nas zavezuje zakon o knjižnicah, bi po normativih morala imeti okoli petsto kvadratnih metrov površine.« Lani je knjižnica imela 982 aktivnih članov. Obisk se, tako direktor, povečuje; lani so našteli 17.400 obiskovalcev, ki so si skupaj izposodili blizu sedemdeset tisoč enot gradiva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 24. junij 2011 / 07:00

Kranjski glas

Kranjski glas, 24. junij 2011, št. 6

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Čar renesančnih oblačil

Nekaj časa je že minilo, odkar je bila v škofjeloški Kašči razstava Oblačilna kultura 16. stoletja.

Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Zbrali so se na dobrodelnem teku

V športnem parku za Osnovno šolo Škofja Loka - Mesto so se prejšnji petek zbrali številni loški športni navdušenci, ki so se udeležili prvega dobrodelnega teka.

Škofja Loka / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Jubilej loških lokostrelcev

Loški lokostrelci so v zadnjih dvajsetih letih domov prinesli številne pokale in kolajne, ponosni pa so tudi, da so smetišče na Kamnitniku spremenili v enega najlepših strelišč v Sloveniji.

Škofja Loka / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Gora hotela obdržati letalo

Sanacijo kraja letalske nesreče na gori San Pietro na Korziki so pomagali izvajati tudi pripadniki GRS Škofja Loka. Njihov vodja Zvonko Korenjak pravi, da jih je spremljalo tako nemogoče vreme, kot bi...

Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Gostili so angleške učence

Osnovna šola Škofja Loka Mesto je predstavila svojo mednarodno dejavnost. V tem šolskem letu sodeluje v štirih mednarodnih projektih, ki jih je s sodelavci predstavil ravnatelj Marko Primožič.